Mια απόφαση ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στη διαφήμιση και το marketing, έγινε είδηση, γιατί μοιάζει να αποτελεί ένα συνειδητό, μελετημένο, σοβαρό βήμα προς μια επί της ουσίας αλλαγή του τρόπου που λειτουργούν τα social media της αψεγάδιαστης εικόνας προσώπων, σωμάτων και ζωών.
Η Ogilvy, το γραφείο της του Ηνωμένο Βασιλείου για την ακρίβεια, ανακοίνωσε ότι σταματά να συνεργάζεται στις καμπάνιες και τις ενέργειες που σχεδιάζει, με influencers που ρετουσάρουν το πρόσωπο και το σώμα στις φωτογραφίες τους. Στόχος, όπως εξηγεί στο The Drum ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της εταιρείας, Rahul Titus, να ανακοπεί ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει αυτή η τακτική, που κάνει τα πάντα να δείχνουν τέλεια, στην ψυχική υγεία των χρηστών, οι οποίοι σκρολάρουν σε feeds ατελείωτων εικόνων τελειότητας.
Φυσικά, λέει, δεν είναι δυνατόν να αντιστραφεί μέσα σε δύο μήνες και με μια απλή απόφαση ένας τρόπος σκέψης μιας ολόκληρης δεκαετίας που το social marketing λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η Ogilvy δείχνει αποφασισμένη, πάντως, να αναδείξει την έννοια του αυθεντικού, που υποτίθεται ότι είναι εκείνη που αναδεικνύει την αξία των influencers και ενισχύει τη σύνδεση με το κοινό τους.
Ανάλογες απόπειρες για «αυθεντικότητα» και body positivity έχουν κατά καιρούς κάνει διάφορα brands ή ακόμα και μέσα, αλλά τελικά, ή τουλάχιστον ακόμα, κάθε τέτοιο project γινόταν στο πλαίσιο μια καμπάνιας που αναδείκνυε περιστασιακά αυτήν τη φιλοσοφία του «αληθινού», ως concept δηλαδή, παρά ως μέρος μιας συνολικής απόφασης που να εφαρμόζεται καθολικά.
Διαβάστε ακόμα: Οι 8 τάσεις στο influencer marketing το 2022
Η απόφαση αυτή της Ogilvy έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για την Ψηφιακά Τροποποιημένη Εικόνα Σώματος (Digitally Altered Body Image Bill), το οποίο, εφόσον ψηφιστεί, θα απαιτεί από τους influencers να αποκαλύπτουν πότε χρησιμοποιούν επιμελημένο ή τροποποιημένο περιεχόμενο. Είναι αμφίβολο αν μπορεί τελικά εγκριθεί και να προχωρήσει ώστε να υποβληθεί προς ψήφιση, αλλά από την Ogilvy πιστεύουν ότι ίσως αυτή η απόφασή τους να βοηθήσει κάπως τα πράγματα.
Η αντίδραση του κλάδου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ως επί το πλείστον θετική, με πολλούς να εξαίρουν την Ogilvy για την έμπρακτη κίνησή της να προσπαθήσει να αμβλύνει τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα social media στην ψυχική υγεία των νεαρών ατόμων, κυρίως των κοριτσιών και των νέων γυναικών. Μάλιστα, κάποια γραφεία που ειδικεύονται στο influencer marketing, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να εξετάσουν αυτήν την προσέγγιση συζητώντας με τους πελάτες τους.
Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι, που διατύπωσαν κάποιες αντιρρήσεις, λέγοντας ότι μια τέτοια απαγόρευση ουσιαστικά δε φτάνει στη ρίζα του προβλήματος, δεν αντιμετωπίζει δηλαδή τον λόγο για τον οποίο οι influencers μπαίνουν στη διαδικασία να πειράξουν τις φωτογραφίες τους, και σημειώνουν ότι χρειάζεται μια προσέγγιση περισσότερο εκπαιδευτική. Άλλοι έκαναν λόγο για «τιμωρία» των influencers, και κάποιοι ακόμα αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει αυτή η κίνηση.
Πάντως, η Ogilvy, που στο χαρτοφυλάκιό της έχει πελάτες όπως η Dove, δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει την απόφασή της, στην οποία κατέληξε μετά από έρευνα και συζήτηση με influencers. Η νέα στρατηγική θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε δύο φάσεις, αρχικά με την ενημέρωση και τις συμβουλευτικές συζητήσεις με τα brands και τους επαγγελματίες του χώρου, και έπειτα με την πρακτική εφαρμογή της απαγόρευσης.
Αυτό σημαίνει ότι δε θα συνεργάζεται με influencers που ρετουσάρουν την επιδερμίδα ή το σώμα τους, και θα επιτρέπει μόνο τις αλλαγές στη φωτεινότητα και την αντίθεση. Θα χρησιμοποιεί μάλιστα και ένα λογισμικό για να εντοπίζει αν οι φωτογραφίες έχουν τροποποιηθεί.
Η εταιρεία πιστεύει ότι ο κλάδος, τα brands, οι επαγγελματίες αλλά και το κοινό, είναι έτοιμοι για αυτήν την αλλαγή, και ευελπιστεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι πρόκειται για μια κίνηση άκρως συντονισμένη με την εποχή, που αναδεικνύει πλέον το ζήτημα του body positivity και εξετάζει διεξοδικά τις αρνητικές συνέπειες που, διαπιστωμένα πλέον, έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την παραμοφρωμένη εικόνα της πραγματικότητας που παρουσιάζουν, στην ψυχική υγεία των ατόμων.
Με πληροφορίες από το The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.