18 Δεκ 2024
READING

Pharmathen | Η φαρμακοβιομηχανία που γεννήθηκε από ένα φαρμακείο στη Δεριγνύ

4 MIN READ

Pharmathen | Η φαρμακοβιομηχανία που γεννήθηκε από ένα φαρμακείο στη Δεριγνύ

Pharmathen | Η φαρμακοβιομηχανία που γεννήθηκε από ένα φαρμακείο στη Δεριγνύ

Από αρκετές διαφορετικές μετοχικές μεταβολές έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η πολλά υποσχόμενη και διαρκώς αναπτυσσόμενη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen. Πιο πρόσφατη κίνηση ήταν η πώληση του 100% των μετοχών που κατείχε η διεθνούς βεληνεκούς επενδυτική εταιρεία BC Partners (γνωστή και από την εξαγορά Nova και Wind), στην εταιρεία ιδιωτικών αγορών Partners Group το καλοκαίρι του 2021. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Aπό το φαρμακείο των οδών Δεριγνύ και Πατησίων στην βιομηχανία

Η ίδρυση της Pharmathen τοποθετείται χρονικά στο 1969 και έγινε από τον φαρμακοποιό Νικόλαο Κάτσο, ο οποίος δημιούργησε το φαρμακείο του στη συμβολή των οδών Δεριγνύ και Πατησίων. Το 1973 ξεκίνησε η βιομηχανική της δραστηριότητα. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1993, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται πλέον τα αδέλφια, Βασίλης και Νέλλη Κάτσου, απόφοιτοι και οι δύο της Φαρμακευτικής Σχολής. Αμφότεροι βρέθηκαν τότε προ απροσδόκητων εξελίξεων μετά τον θάνατο του πατέρα τους, γεγονός που τους έθεσε προ νέων και σημαντικών ευθυνών. Mάλιστα, και οι δύο, αποτελώντας τη δεύτερη γενιά, γνώριζαν τη δουλειά του φαρμακοποιού και ήταν σε θέση να αντιλαμβάνονται τις αγωνίες και τις ανάγκες του επαγγέλματος. Η Νέλλη Κάτσου είχε εκμυστηρευτεί σε κάποια από τις συνεντεύξεις της ότι η ίδια είχε δουλέψει πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου, γεγονός που τη βοήθησε αργότερα να συμμεριστεί πολλά από τα συναισθήματα ενός φαρμακοποιού.

Διαβάστε ακόμα: BIANEΞ: Ο κυρίαρχος του ελληνικού φαρμάκου που δημιούργησε η οικογένεια Γιαννακόπουλου

Η εξωστρέφεια και η επιχειρηματική οξυδέρκεια των ιδιοκτητών της ήταν αυτή που βοήθησε τη Pharmathen να υπερβεί κάθε εμπόδιο. Ένα από τα σημαντικά σημεία τριβής εμφανίστηκε το 1997, σε μία περίοδο που ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας διήγε περίοδο κρίσης με δεδομένη τότε την καθιέρωση και της λίστας φαρμάκων. Ωστόσο, η Pharmaten άλλαξε τη γκάμα των φαρμάκων της, εμπλουτίζοντάς τη με καινούρια προϊόντα και βασίστηκε σε νέες επενδύσεις που άνοιξαν νέα κεφάλαια στη διαδρομή της στον χρόνο.

Η κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου στην Ε.Ε.

Κομβικής σημασίας ήταν το 2002 η κυκλοφορία του πρώτου προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δραστική ουσία τη φλουκοναζόλη. Ήδη, το 2010, η Pharmaten είχε φτάσει να διατηρεί διεθνή παρουσία σε 65 χώρες του κόσμου, ενώ την ίδια χρονιά δημιούργησε το νέο της εργοστάσιο στις Σάπες Ροδόπης. Ταυτόχρονα, απέκτησε στην Ινδία εγκατάσταση έρευνας για τα προϊόντα της. Πλέον, το 2012 είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένα χρόνο αργότερα λάνσαρε το πρώτο της φάρμακο στην αμερικανική αγορά.

Το deal με την BC Partners και η νέα πόρτα στην ιστορία της

Το 2015, σε μία χρονιά βαθιάς οικονομικής κρίσης, η εταιρεία κατάφερε να πατάει σε τουλάχιστον 85 χώρες παγκοσμίως, εξάγοντας έως τότε το 65% της παραγωγής της. Τη συγκεκριμένη χρονιά μάλιστα, ένας αρκετά γνώριμος παίκτης στην Ελλάδα, η BC Partners, άνοιξε μία νέα πόρτα στην ιστορία της, καθώς με τίμημα 475 εκατομμυρίων ευρώ αποκτούσε το 80% των μετοχών της, με τον Βασίλη και τη Νέλλη Κάτσου να διατηρούν πλέον ποσοστό μειοψηφίας. Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου βρήκαν την πόρτα στην χρηματοδότηση των σχεδίων που είχαν ήδη καταρτίσει επί χάρτου.

Το 2016 ιδρύθηκε η ολλανδική μητρική εταιρεία Pharmathen Global BV, η οποία θα αναλάμβανε να εμπορεύεται το σύνολο των προϊόντων του ομίλου προς τους πελάτες του παγκοσμίως.

Βασικό συστατικό της δραστηριότητάς της είναι η έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία γενοσήμων φαρμάκων. Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία που παράγει τα προϊόντα της στο εργοστάσιό της στην Παλλήνη αλλά στις Σάπες, πουλάει ένα σημαντικό μέρος αυτών στη μητρική εταιρεία Pharmathen Global BV με έδρα την Ολλανδία, αλλά και σε εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα και σε μεσαίου βεληνεκούς πελάτες στο εξωτερικό.

Η Pharmaten έχει καταφέρει σήμερα να αναπτύσσει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 10 γενόσημα προϊόντα και να έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 90 χώρες, διατηρώντας συνεργασία με περίπου 300 πελάτες. Οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε περίπου το 95% των πωλήσεων.

Τζίρος στα 227 εκατομμύρια ευρώ

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στη χρήση 2020 ανήλθε σε 227.265.378 ευρώ έναντι 205.068.100 ευρώ που ήταν το 2019, αυξημένος κατά 22,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 30,9 εκατ. ευρώ ευρώ, έναντι 21,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.