Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Με φήφους 2654 υπέρ και 2131 κατά, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του Amazon στο Στέιτεν Άιλαντ αποφάσισαν την ένταξή τους στο πρώτο εργατικό σωματείο στην ιστορία του αμερικανικού κολοσσού.
Το Σωματείο αποτελεί μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και ταυτόχρονα μια μεγάλη ήττα για το Amazon, που προσπάθησε πολύ να αποτρέψει αυτήν την έκβαση. Η σύσταση του Σωματείου του Amazon αποκτά μια επιπλέον σημασία, καθώς την ίδια αυτήν περίοδο γίνονται ανάλογες προσπάθειες και ιδρύονται σωματεία και σε έναν άλλο επιχειρηματικό γίγαντα των ΗΠΑ, τα Starbucks, κάτι που αποδεικνύει ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να βλέπουν διαφορετικά την εργασία και τις δουλειές που πληρώνται με χαμηλούς μισθούς, σε επιχειρήσεις που ωστόσο αναπτύσσονται ραγδαία.
Πρωτεργάτης στη σύσταση του Σωματείου, ο Christian Smalls, που βοήθησε να ιδρυθεί το Σωματείο τον Απρίλιο του 2021 αφότου απολύθηκε, όπως λέει, επειδή οργάνωνε διαμαρτυρίες για τις συνθήκες ασφαλείας στους χώρους εργασίας του Amazon κατά την πανδημία.
Η πανδημία συνέβαλε στην ενίσχυση της δυσαρέσκειας των εργαζομένων και ουσιαστικά φαίνεται ότι τους έδωσε την αφορμή να προσπαθήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να οργανωθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στα Starbucks στο Μπάφαλο, αν και η θέληση και τα πλάνα για ένα Σωματείο υπήρχαν από το 2019, ήταν ο κορονοϊός, ο οποίος επιδείνωσε τις συνθήκες εργασίας, που έδωσε την τελική ώθηση για πιο οργανωμένη καμπάνια και κινητοποίηση.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσαρέσκεια του Amazon και την επίμονη καμπάνια που έκανε η εταιρεία για να αποφύγει τη δημιουργία συνδικάτου, η νίκη αυτή των εργαζομένων του κολοσσοού αποκτά μια διαφορετική χροιά. Αναλυτές σημειώνουν ότι το ALU (Amazon Labor Union) σηματοδοτεί μια νέα εποχή, δείχνοντας ότι όλα είναι εφικτά για τους εργαζομένους, αυτήν τη στιγμή, στις ΗΠΑ. Οι λίγες χιλιάδες εργαζόμενοι του Στέιτεν Άιλαντ κατάφεραν να κερδίσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τον Bloomberg, ξόδεψε περίπου τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε συμβούλους εργασίας για το θέμα. Αυτό το δεδομένο μπορεί να αποδειχτεί πολύ ενθαρρυντικός παράγοντας για ανάλογες πρωτοβουλίες και από εργαζομένους που δουλεύουν σε πολύ μικρότερες επιχειρήσεις.
Το μέλλον θα δείξει πώς θα κινηθούν οι εργαζόμενοι αλλού στις ΗΠΑ και ίσως εξαρτηθεί από τον βαθμό κατά τον οποίο είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν όλοι μαζί. Πέραν τούτου, όμως, είναι και η στάση του προέδρου Biden που αλλάζει επιπλέον τα δεδομένα. Η αντιδρασή του ήταν άκρως υποστηρικτική για τους εργαζομένους, και ήδη στις ΗΠΑ σχολιάζουν ότι πρόκειται για τον πιο φιλεργατικό πρόεδρo από την εποχή του Roosevelt.
Ωστόσο, η αντίδραση και η στάση του αποτελούν μέρος μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής, σχολιάζουν οι New York Times, και οι εργαζόμενοι του Amazon βοηθούν να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση που θέλει η κυβέρνηση. Ο Biden αναδιαμορφώνοντας τα εργασιακά ασκεί ουσιαστικά εξωτερική πολιτική, λένε οι αναλυτές, και παρεμβαίνει στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Στόχος είναι να εξαλειφθούν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των sweatshops από τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ, κάτι που, παράλληλα, θα πλήξει την παραγωγή και τις εισαγωγές από την περιοχή της Xinjiang της Κίνας. Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί έχουν ήδη πείσει την Ινδία να εργαστεί για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στα δικά της εργοστάσια.
Διαβάστε ακόμα: Επιτροπή καλεί να ερευνηθεί η Amazon σχετικά με τις πρακτικές της σε τρίτους πωλητές
Ο απώτερος στόχος του Biden δεν είναι να βοηθήσει τους εργαζομένους της Ασίας, αλλά, βοηθώντας τους, εξηγούν οι New York Times, να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ. Αντί δηλαδή να υποχρεωθούν οι τελευταίοι να δεχτούν μειώσεις και κόψιμο παροχών, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην άλλη άκρη του κόσμου, είναι προτιμότερο να βελτιωθούν οι συνθήκες και οι απολαβές για τους ανθρώπους της Κίνας και της Ινδίας.
Φυσικά, δεδομένων των συνθηκών, με τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις, αυτή η στρατηγική κουβαλά αρκετά ρίσκα και, επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι έχει ούτε την καθολική στήριξη των εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων, εξάλλου, δεν είναι καν μέλη σωματείων· για την ακρίβεια, μόνο ένα 10% των Αμερικανών εργαζομένων εκπροσωπούνται αυτήν τη στιγμή από κάποιο συνδικάτο.
Πάντως, υποστηρικτές της κυβέρνησης λένε ότι αυτές οι προσπάθειες πρόκειται να επηρεάσουν το ίδιο το μέλλον της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και τη δύναμη που θα μπορούν να ασκήσουν σε αυτήν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συμβολική και ίσως και ψυχολογική αξία αυτής της νίκης των εργαζομένων του Amazon παραέμενει σημαντική.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.