21 Σεπ 2024
READING

5 λάθη που επιβαρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις

4 MIN READ

5 λάθη που επιβαρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις

5 λάθη που επιβαρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις

Μια μικρή επιχείρηση, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, συχνά μπορεί να νιώθει ευάλωτη, καθώς κινείται και απευθύνεται στην ίδια αγορά με έναν μεγάλο παίκτη. Γιατί αν και οι κανόνες είναι οι ίδιοι και τα ρίσκα θεωρητικά παρόμοια – επομένως ένας ικανός επιχειρηματίας, μεγάλος ή μικρός, μπορεί να τα διαχειριστεί σωστά –  αυτή η αίσθηση κινδύνου ίσως εξακολουθεί να είναι παρούσα, αφού ούτε οι ίδιοι πόροι υπάρχουν, ούτε οι ίδιες δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με ένα καθιερωμένο, μεγάλο brand.

Στον αγώνα για αναγνώριση από το κοινό, όμως, μέσα σε ανταγωνιστικές συνθήκες, μια μικρή επιχείρηση πρέπει να προστατευτεί, αποφεύγοντας ορισμένα λάθη που γίνονται αρκετά συχνά, μιας και μπορεί να οφείλονται στην προσπάθεια του επιχειρηματία να καλύψει αυτό το χαμένο έδαφος που πιστεύει ότι του λείπει, συγκρινόμενος με έναν κολοσσό, ή απλώς στο άγχος για επιτυχία και ανάπτυξη. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  1. Το να μη βάζει όρια

Η διαρκής διαθεσιμότητα αφαιρεί από το focus και την αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, σημαίνει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Τα όρια αφορούν κάθε πλευρά της επιχείρησης· από την ώρα της ημέρας που στέλνεται ή απαντάται ένα email σε έναν πελάτη, μέχρι τον καθορισμό των όρων μιας συμφωνίας. Αν, για παράδειγμα, η εταιρεία αναλαμβάνει ένα project, πρέπει να γίνεται σαφές στον πελάτη πόσες αλλαγές περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία και πόσο κοστίζουν οι επόμενες. Έτσι όχι μόνο διατηρείται η αξία του προϊόντος, αλλά και – κάτι πολύ βασικό – το project ολοκληρώνεται και δε μεταβάλλεται ή μοροφοποιείται εκ νέου ες αεί.

  1. Το να μην καθορίζει τον ιδανικό πελάτη

Η σκιαγράφηση του πελάτη στον οποίο απευθύνεται ένα brand, ο κοθορισμός μια πολύ συγκεκριμένης ταυτότητας του κοινού-στόχου του, θα φέρει μονομιάς τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση: θα αναδειχθεί αυτό που διαφοροποιεί το προσφερόμενο προϊόν από τα όμοιά του στην αγορά, θα αποκρυσταλλωθούν οι στόχοι και η ιδανική στρατηγική του marketing της εταιρείας, θα αποσαφηνιστούν τα σημεία προσοχής στις παρουσιάσεις στο πλαίσιο εύρεσης συνεργασιών. Εν ολίγοις, ένα brand δεν μπορεί να είναι το ιδανικό για όλους. Ένας επιχειρηματίας που προσπαθεί να δικτυωθεί με όλους, να απευθύνεται σε όλους, να κυνηγά τους πάντες με μια «όσους περισσότερους μπορούμε» λογική, καταλήγει να είναι διαρκώς απασχολημένος με τη δικτύωση και καθόλου παραγωγικός επί της ουσίας. Αν πιστεύει ότι έτσι διευρύνει το κοινό του και έχει περισσότερες πιθανότητες να αυξήσει το πελατολόγιό του, πρέπει να ετοιμαστεί να δει τον ανταγωνιστή του με το ξεκάθαρο brand identity και το δυνατό niche να κερδίζει.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ένα brand πρέπει να ακούει τους πελάτες του για να χτίσει την ταυτότητά του

  1. Το να παραμελεί τη διαχείριση της φήμης της επιχείρησης

Οι πελάτες, με τις μαρτυρίες και τις αξιολογήσεις τους, αλλά και με τις από στόμα σε στόμα προτάσεις τους, μπορούν να απογειώσουν ή να καταβαραθρώσουν τη φήμη μιας επιχείρησης και την εικόνα του brand. Όσο ένας επιχειρηματίας ασχολείται με τη στρατηγική του marketing, τις προωθητικές ενέργειες, το brand identity της εταιρείας του, άλλο τόσο πρέπει να ακούει, να ελέγχει και να διαχειρίζεται την κριτική και τα σχόλια του κοινού του. Κανένα σχόλιο δεν πρέπει να μένει αναπάντητο, καλό ή κακό και, σε μια περίπτωση κρίσης, υπάρχουν και ειδικοί επαγγελματίες που μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις – ή απλώς να αναλάβουν αυτό το κομμάτι της αλληλεπίδρασης με τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: H δύναμη της φήμης του brand

  1. Το να δουλεύει χωρίς συμβόλαιο ή συμφωνητικό

Ανάλογα με τη φύση της δουλειάς και τον κλάδο, τα είδη των συμφωνιών λογικό είναι να διαφέρουν. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι να είναι ξεκάθαροι όλοι οι όροι της συνεργασίας, οι αντικειμενικοί στόχοι, μέχρι και ο τρόπος πληρωμής. Έτσι προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις, ασυνεννοησίες, αλλά και απώλεια κερδών. Όλα αυτά μπορούν να καθορίζονται ακόμα και με ένα απλό email.

  1. Το να μην εισπράττει τις οφειλές των πελατών του

Σίγουρα, ειδικά όταν δεν μιλάμε για λιανεμπόριο, όπου συνήθως η συναλλαγή είναι ξεκάθαρη, το να ζητήσει κανείς τα χρήματα που του χρωστούν είναι άβολο, ειδικά όταν υπάρχει η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας. Ο βαθμός κατά τον οποίο, όμως, μπορεί αυτό να επιβαρύνει οικονομικά την εταιρεία, είναι αυτονόητος. Καθορίζοντας τον τρόπο πληρωμής και εξόφλησης από πριν, ή καθιερώνοντας συστήματα συνδρομών εφόσον ταιριάζει αυτό το μοντέλο στο είδος της επιχείρησης, μπορεί να βοηθήσει.

Έχοντας αυτά κατά νου, μια επιχείρηση βάζει γερά θεμέλια και αποκτά τη σιγουριά ότι έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, ότι ορίζει πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις της με το κοινό. Και τότε μπορεί να δώσει έμφαση στην παραγωγικότητα και να αναπτυχθεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.