Ένας νέος κλάδος αρχίζει να αναπτύσσεται στον χώρο του marketing λιανεμπορίου, που φαίνεται να συνδυάζει για τα brands τα καλύτερα του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, και ειδικότερα τα θετικά του φυσικού καταστήματος με την ευελιξία των ψηφιακών μέσων.
Ήδη, στις ΗΠΑ, μεγάλοι retailers έχουν εμπλουτίσει τα καταστήματά τους με θέσεις ψηφιακών διαφημίσεων, τις οποίες πωλούν στα brands, που προσελκύονται από την άμεση επαφή με τον καταναλωτή, τη στιγμή που κάνει τις αγορές του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για τις ΗΠΑ τουλάχιστον, τα media του φυσικού λιανεμπορίου θα απορροφούν μέχρι το 2023 πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό των brands για το marketing, και το 20% όλων των εξόδων τους για ψηφιακή διαφήμιση.
Η Amazon, που μάλιστα τελευταία δίνει έμφαση στον κλάδο της διαφήμισης, δε θα μπορούσε να μείνει εκτός, δεδομένου μάλιστα ότι μπαίνει στο γήπεδο με σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους retailers, έστω και αν εκείνοι βρίσκονται στο παιχνίδι περισσότερο καιρό.
Το Amazon, λοιπόν, όπως μετέδωσε ο Business Insider, ετοιμάζεται να αρχίσει να πουλά στα brands θέσεις διαφήμισης σε ψηφιακές πινακίδες στα καταστήματα Amazon Fresh, από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Αυτή η δυνατότητα της διαφήμισης θα επεκταθεί σταδιακά και σε άλλα φυσικά σημεία, όπως τα καρότσια, οι πόρτες των ψυγείων και οι σταθμοί του checkout.
To Amazon δεν κάνει κάτι που δεν κάνουν ήδη η Walmart ή η Target και η Kroger, αλλά υπερέχει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, που αναμένεται να είναι και αυτό που θα κερδίσει τα brands-πελάτες του: τα δεδομένα των πελατών, τα ακριβή στοιχεία και οι μετρήσεις για τον τρόπο που κινούνται οι πελάτες και το τι τους τραβά την προσοχή.
Ασφαλώς και οι υπόλοιποι λιανοπωλητές που χτίζουν πλατφόρμες ψηφιακής διαφήμισης στα φυσικά τους καταστήματα έχουν δεδομένα στη διάθεσή τους, καθώς και δυνατότητες στόχευσης, χάρη στα συστήματα Digital signal processing (DSP) που χρησιμοποιούν, τα οποία αξιοποιούν τα first-party data τους. Ωστόσο, όσον αφορά ακριβώς τα first-party data, κανείς δεν έχει τον πλούτο των δεδομένων και τις δυνατότητες ανίχνευσης των πελατών μέσα στο κατάστημα, που έχει τo Amazon. Είναι ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα καταστήματα αυτά, καθώς και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, που προσφέρουν αυτόν τον πλούτο δεδομένων, τον οποίο μάλιστα οι πελάτες προσφέρουν οικειοθελώς – διαφορετικά, απλώς είναι πιο δύσκολο να ψωνίσουν.
Για να κάνει κάποιος αγορές με την τεχνολογία Just Walk Out που χρησιμοποιείται στα Amazon Fresh, πρέπει να κατεβάσει την αντίστοιχη εφαρμογή του Amazon, η οποία καταγράφει τις κινήσεις του μέσα στο κατάστημα. Έτσι, ο πελάτης έχει μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών, χωρίς ταμεία και καθυστερήσεις, και το Amazon τα δεδομένα που χρειάζεται, σχετικά με το πώς ψωνίζει ο καθένας. Για παράδειγμα, μέσα στην εφαρμογή ο χρήστης θα μπορούσε να ετοιμάσει τη λίστα του με τα ψώνια και όταν περάσει μπροστά από το ράφι με κάποιο από τα προϊόντα που θέλει, να λάβει ένα notification. Με αυτά τα στοιχεία μπορούν να κινηθούν λοιπόν τα brands για την τοποθέτηση των διαφημίσεών τους.
Πρόκεται βέβαια για πρακτικές που τώρα αρχίζουν να καθιερώνονται και συχνά έχουν καταγραφεί αντιρρήσεις από το κοινό για τέτοιες ψηφιακές διαφημιστικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δε χρειάζεται πολύς χρόνος, ούτε για να εξοικειωθούν οι καταναλωτές, αλλά ούτε και για τους retailers να συγκεντρώσουν τα δεδομένα που απαιτούνται, ώστε οι πλατφόρμες τους να λειτουργούν αποδοτικά για τα brands.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.