Η BMW ετοιμάζεται να λανσάρει τον Απρίλιο το ολοκαίνουριο next generation ηλεκτροκίνητο luxury μοντέλο sedan i7. Η μεγάλη εταιρεία αυτοκινήτων έχει στρέψει το ενδιαφέρον της αγοράς προς το χαρτοφυλάκιο των ηλεκτρικών οχημάτων της από πέρυσι, ανακοινώνοντας την κυκλοφορία του μοντέλου i4. Εκτός από αυτό πριν από μερικές μέρες δημοσιοποίησε και το teaser του επερχόμενου μοντέλου iX1, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μία εξελιγμένη έκδοση του δημοφιλούς μικρού crossover SUV της.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών καθώς και της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας αλλά και του πολέμου της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε ο CTO της BMW Frank Weber, η παραγωγή του i4 θα ξεκινήσει στα μέσα του έτους. Όσο για το i7, η εταιρεία κυκλοφόρησε ορισμένα teasers στο ετήσιο συνέδριό της, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες. Το μοντέλο i7 υπόσχεται μεγάλη αυτονομία και προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες.
Φυσικά, όπως αρκετές βιομηχανίες έχουν επηρεαστεί ως ένα βαθμό από την παγκόσμια έλλειψη chips, έτσι και η BMW. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι η εταιρεία για μικρό χρονικό διάστημα αναγκάστηκε να σταματήσει την τοποθέτηση οθονών αφής σε ορισμένα από τα αυτοκίνητα, κάτι που όμως όπως φάνηκε δεν επηρέασε τα μελλοντικά σχέδιά της να εξελίξει την κατηγορία των EVs.
Επιπλέον, χάρη στην ευελιξία τόσο των συστημάτων παραγωγής όσο και των συστημάτων της εφοδιαστικής της αλυσίδας, η εταιρεία κατάφερε να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πολύ γρήγορα αποκτώντας πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η BMW κατάφερε λοιπόν με επιτυχία πέρυσι να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελλείψεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, κάτι που όπως φαίνεται σκοπεύει να κάνει και φέτος.
Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα η εισβολή στην Ουκρανία
Επίσης, η BMW δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα την επηρεάσει μακροπρόθεσμα, καθώς έχει ήδη λάβει τα μέτρα της ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προμηθεύεται καλωδιώσεις από την Ουκρανία, κυρίως για τους κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος απασχολεί περίπου 20.000 άτομα στην Ουκρανία, η εταιρεία δεν θέλει να πάρει τη δουλειά από κει. Αντιθέτως αυτό που έκανε είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των μηχανημάτων που φτιάχνουν ιμάντες καλωδίωσης. Δεδομένου ότι οι κινητήρες BMW, που βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές τις καλωδιώσεις είναι ελάχιστοι, ευελπιστεί ότι μέσα στις επόμενες μέρες η παραγωγική διαδικασία θα βρει και πάλι τους ρυθμούς της.
Τέλος μία αρκετά σημαντική ενέργεια αποτελεί η συνεργασία της εταιρείας με την Qualcomm και την Arriver, η οποία δεν σχετίζεται τόσο με την παγκόσμια έλλειψη chips αλλά με το κομμάτι της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της αυτονομίας των οχημάτων της. Ωστόσο στα σχέδια της εταιρείας δεν βρίσκεται η άμεση πλήρης μετάβαση στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που σημαίνειότι δε σκοπεύει να αταματήσει την παραγωγής σε όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν ακόμα οι απαραίτητες υποδομές φόρτισης καθώς και οι πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών. Πρόκειται για μια μετάβαση που πρέπει να γίνει ομαλά, με όλες τις προϋποθέσεις παρούσες, και δεν είναι μόνο ένα ζήτημα του να περάσουμε από το όχημα του ενός ειδους στο οχημα του άλλου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.