22 Νοέ 2024
READING

Πού ποντάρει η H&M στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πού ποντάρει η H&M στην Ελλάδα

Πού ποντάρει η H&M στην Ελλάδα

Το ερώτημα τι σχέδια έχει η H&M για την Ελλάδα, θα βρει ίσως την απάντηση στην επέκταση της διανομής και άλλων εμπορικών της σημάτων στη χώρα μας. Κι αυτό είναι κάτι που ήδη έχει κάνει ο σουηδικός όμιλος, δεδομένου ότι επέκτεινε την ηλεκτρονική του παρουσία στην ελληνική αγορά και με άλλες μάρκες που διατηρεί υπό την ομπρέλα του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι μάρκες Weekday, & Other Stories, ARKET, Monki και COS. Αυτό που έκανε ο όμιλος καταστημάτων λιανικής πώλησης ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ ήταν ότι ουσιαστικά δημιούργησε το ηλεκτρονικό υπόβαθρο για πωλήσεις στη χώρα μας, καθώς όταν κάποιος πληκτρολογεί τις επιμέρους ηλεκτρονικές διευθύνσεις Monki.gr, Weekday.gr και αντίστοιχα για όλες τις μάρκες, τότε βρίσκεται στο κεντρικό περιβάλλον του e-shop της κάθε μάρκας, από το οποίο εξυπηρετούνται όλες οι χώρες που διατηρεί παρουσία η H&M. Η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πρόθεση της αλυσίδας να διευρύνει το περιβάλλον των προσφερόμενων προϊόντων προς τους Έλληνες καταναλωτές.

Σε επίπεδο φυσικών καταστημάτων άλλωστε, ήδη το 2021 η H&M έφερε στην Ελλάδα και στο εμπορικό κέντρο Golden Hall το πρώτο κατάστημα COS, το οποίο αποτελεί θα έλεγε κανείς την premium ετικέτα της H&M, με καλύτερη ποιότητα προϊόντων και διαφορετικό κωδικολόγιο σε σύγκριση με αυτό που έχουν συνηθίσει οι Έλληνες καταναλωτές στα καταστήματα της αλυσίδας, κάτι που αποτυπώνεται και σε επίπεδο τιμοκαταλόγου, δεδομένου ότι οι τιμές είναι υψηλότερες και ανάλογες του προσφερόμενου κωδικολογίου.

Παρέχοντας πολυκαναλική εμπειρία στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των χωρών που δραστηριοποιείται

Στρατηγικά πάντως η πρόθεση της H&M τοποθετείται στον τομέα της παροχής πολυκαναλικής εμπειρίας, γι’ αυτό και το λανσάρισμα των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών καταστημάτων έρχεται σε αυτό το πλαίσιο, προμηνύοντας πιθανότατα και μία μελλοντική δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα με φυσικά καταστήματα. Σε ό,τι αφορά τη Monki, προσφέρει αποκλειστικά γυναικεία νεανικά ρούχα και αξεσουάρ. Η ARKET προσφέρει γυναικεία, ανδρικά, παιδικά και βρεφικά καθώς και διάφορα είδη σπιτιού, απευθυνόμενη κατά κύριο λόγο στο σύνολο της οικογένειας.

Διαβάστε ακόμα: H Zara του μισού δισ. και των 8 brands της Ελλάδας απέναντι στo monobrand της H&M

Η Weekday, και αυτή μέλος του ομίλου H&M, επηρεάζεται και εμπνέεται ως προς τις συλλογές έτσι ώστε να απευθύνεται στη νεολαία και να ανταποκρίνεται στη street κουλτούρα που πρεσβεύει. Ξεκίνησε το 2000 από τη Στοκχόλμη όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κατάστημα. Μάλιστα, στην αρχή λειτουργούσε αποκλειστικά τα Σάββατα και τις Κυριακές, ωστόσο η επιτυχία της Weekday ήταν τέτοια που στη συνέχεια λειτούργησε και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Επί του παρόντος η αλυσίδα στέλνει ηλεκτρονικές παραγγελίες σε 30 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ενώ διατηρεί φυσικά καταστήματα σε 16 αγορές.

Σε ό,τι αφορά το & Other Stories κινείται στην πώληση μίας ευρείας γκάμας παπουτσιών, τσαντών, αξεσουάρ, προϊόντων ομορφιάς καθώς και ρούχων αποκλειστικά για γυναίκες. Η «φυσική» δραστηριότητα της συγκεκριμένης μάρκας εντοπίζεται σε 24 χώρες μέσω φυσικών καταστημάτων καθώς και σε 33 χώρες μέσω του online καναλιού. Διατηρεί συνολικά 78 καταστήματα και ιδρύθηκε το 2013.

Στη χώρα μας η H&M κατέγραψε με βάση τα τελευταία επίσημα οικονομικά αποτελέσματα, κύκλο εργασιών 108,13 εκατ. ευρώ, καθώς κινήθηκε πτωτικά με ποσοστό 32,42% σε σύγκριση με το 2019 που ο τζίρος της ήταν στα 159 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, ο όμιλος τα είδε να κατέρχονται στα 2,29 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34,17%. Συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή 35 φυσικά καταστήματα.

To αντίπαλον δέος της ITX και των Zara, Berska, Massimo Dutti, Pull&Bear

Όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα μας ο όμιλος ITX, στον οποίο υπάγονται οι μάρκες Zara, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Bershka, Massimo Dutti και ηλεκτρονικά η Uterqüe, κατέγραψε συνολικό κύκλο εργασιών 328,5 εκατ. ευρώ το 2020 σε μία χρονιά διαδοχικών lockdowns. Ωστόσο σε μία κανονική χρονιά από πλευράς λειτουργίας των καταστημάτων, ο τζίρος τους φτάνει και υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι νέες αγορές του κόσμου για τον όμιλο H&M

Εντός του 2022, ο όμιλος H&M έχει προγραμματίσει την είσοδό του σε νέες αγορές, αυτές της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Κόστα Ρίκα, της Καμπότζης, του Ισημερινού, της Γουαταμάλα.

Παγκοσμίως αυτήν τη στιγμή ο όμιλος H&M καταγράφει πωλήσεις 19 δισ. ευρώ (198,96 δισεκατομμύρια κορώνες), με βάση τα αποτελέσματά του για το 2021. Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 49,16 δισεκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 18% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.