22 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Νike, Asos, Old Navy τα πιο inclusive brands ρούχων για τη Γενιά Z

4 MIN READ

Έρευνα | Νike, Asos, Old Navy τα πιο inclusive brands ρούχων για τη Γενιά Z

Έρευνα | Νike, Asos, Old Navy τα πιο inclusive brands ρούχων για τη Γενιά Z

Με την αλλαγή στη στάση του κοινού και την απαίτηση για αποδοχή της διαφορετικότητας να γίνονται όλο και πιο έντονες, οι καταναλωτές περιμένουν πλέον από τις μάρκες να δράσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα στερεότυπα. Πλέον δεν αρκεί για τις μάρκες να έχουν απλώς μια γενικευμένη άποψη για τα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την ενσωμάτωση και την διαφορετικότητα. Τώρα, οι καταναλωτές επιθυμούν να δουν αλλαγές που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο.

Διαβάστε επίσης: Διαφορετικότητα και ενσωμάτωση | Πράξεις και όχι μόνο λόγια από τις εταιρείες

Οι αγορές με γνώμονα τις αξίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τους αγοραστές. Ενώ η πλειονότητα των καταναλωτών αναμένει από τις μάρκες να προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής, λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψιν τις αξίες της μάρκας όταν πρόκειται να αποφασίσουν αν θα δοκιμάσουν νέα προϊόντα. Αυτό τοποθετεί τον βαθμό της ένταξης και του diversity που προβάλλει ένα brand ως καθοριστικό παράγοντα προσέλκυσης και διατήρησης πελατών.

Μερικές μεγάλες μάρκες μόδας επιτυγχάνουν σωστά την ενσωμάτωση και την ποικιλομορφία των ταυτοτήτων φύλου, ωστόσο οι καταναλωτές της γενιάς Z που συμμετείχαν στην έρευνα της Unidays πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η έρευνα βασίστηκε σε 4.000 φοιτητές της γενιάς Z στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και αποκάλυψε ότι το 61% των Gen Zers πιστεύουν ότι οι μάρκες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την άποψη ότι το στυλ δεν πρέπει να έχει φύλο.

Σχεδόν το σύνολο (87%) της Gen Z πιστεύει ακράδαντα ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ισότητα και ένταξη των φύλων στη μόδα, ενώ το 61% λέει ότι η βιομηχανία μόδας δεν καλύπτει τις μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μη δυαδικών και των τρανς ατόμων. Το 56% των καταναλωτών της γενιάς Z του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι μάρκες που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την απαίτηση μοιάζουν σαν το κάνουν συμβολικά, μόνο για να δείξουν ότι υιοθετούν αυτές τις αρχές επειδή είναι αναμενόμενο να το κάνουν, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) δήλωσαν ότι οι μάρκες θα πρέπει να είναι πιο ξέθαρες όταν προωθούν gender neutral ρούχα.

Αντίστοιχα, σε έρευνα του Facebook, η πλειονότητα των καταναλωτών (71%) αναμένει ότι οι εταιρείες θα προωθούν και θα υποστηρίζουν την ποικιλομορφία και το inclusivity στις ψηφιακές διαφημίσεις τους, αλλά περισσότεροι από τους μισούς (54%) δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται πλήρως στις διαδικτυακές διαφημίσεις.

Διαβάστε επίσης: Η πλειονότητα των καταναλωτών αναζητά την ποικιλομορφία και την ολική ενσωμάτωση στις ψηφιακές διαφημίσεις

Το 65% δήλωσε ότι οι μάρκες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την online εμπειρία λιανικής πώλησης, επιτρέποντάς τους να αναζητήσουν ρούχα “ουδέτερου φύλου”, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ξεκινήσουν με την αναζήτησή τους επιλέγοντας ανάμεσα σε “ανδρικά” ή “γυναικεία”. Επιπλέον, το 51% επιθυμεί οι μάρκες να υποστηρίζουν ευρύτερες πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση, ενώ το 38% αναφέρει ως σημαντική τη στήριξη σε οργανισμούς που ωφελούν μη δυαδικά άτομα, δείχνοντας την ανάγκη οι ενέργειες μια μάρκας να καθοδηγοούνται από έναν σκοπό, πέρα από το marketing.

Ακόμα, σχεδόν οι μισοί (49%) είναι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν κάτι από μια μάρκα που έχει καλύτερη εκπροσώπηση των φύλων και συμμετοχικότητα στο marketing της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 31% πιστεύει ότι το marketing των εμπορικών σημάτων αναπαριστά τα φύλα χωρίς αποκλεισμούς και με ποικιλία. Σύμφωνα με την έκθεση, η Nike, η Asos και η Old Navy είναι βασικές μάρκες που πρωτοπορούν στο inclusivity και στην αμφισβήτηση των στερεοτύπων των φύλων. Οι πολιτικές αυτών των brands τα τελευταία χρόνια εξηγούν ίσως αυτήν την εντύπωση: H Nike έχει θέσει ακριβείς στόχους εκπροσώπησης των φύλων και των εθνοτήτων στο εργατικό της δυναμικό για τα επόμενα χρόνια, η Asos έχει καταργήσει σε κατηγορίες προϊόντων της τον χαρακτηρισμό ως αντρικών ή γυναικείων, ενώ η Old Navy λάνσαρε πέρυσι το πρόγραμμα BODEQUALITΥ, στο πλαίσιο του οποίου τα ρούχα της είναι στα καταστήματά της διαθέσιμα σε μια πολύ ευρεία γκάμα μεγεθών.

Διαβάστε επίσης: Η Patagonia παρουσιάζει ταινία μεγάλου μήκους που εξερευνά την ταυτότητα φύλου

Η έρευνα προσφέρει περισσότερες αποδείξεις ότι για τους καταναλωτές της γενιάς Ζ είναι σημαντικό να βλέπουν ποικιλομορφία και ένταξη όλων των ταυτοτήτων φύλου τόσο στα προϊόντα όσο και στο marketing. Αυτά τα άτομα είναι πρόθυμα να επενδύσουν τα χρήματα τους στις μάρκες οι οποίες θα ξεφύγουν από τα στερεότυπα των φύλων και θα προωθήσουν το inclusivity, αλλά θα το κάνουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Συμπερασματικά, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τις μάρκες και τους εμπόρους λιανικής να ασχοληθούν με τη γενιά Z και να αυξήσουν τις πωλήσεις. Μάλιστα, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές αυτής της γενιάς δίνουν αρκετή βάση στο κόστος και επιθυμούν να ψωνίζουν οικονομικά, ορισμένοι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα αν ένα κομμάτι ήταν σχεδιασμένο και προωθημένο ως non-gender.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.