Ένας από τους τομείς που έπληξε σημαντικά η πανδημία ήταν αυτός της εστίασης. Αυτό συνέβη αφενός γιατί κράτησε τα εστιατόρια κλειστά για μεγάλο διάστημα και αφετέρου επειδή είναι ένας χώρος όπου η υγιεινή είναι υψίστης σημασίας και μια υγειονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των καταναλωτών.
Παρά τους εμβολιασμούς, η παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώθηκε στις αρχές της χρονιάς και επανέφερε την αβεβαιότητα και την ανησυχία των καταναλωτών, πλήττοντας για άλλη μια φορά τα εστιατόρια.Στις ΗΠΑ, το αρμόδιο όργανο ανέφερε ότι οι κρατήσεις παραμένουν 47% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019. Πλέον, το 55% των θαμώνων επιλέγουν την ανέπαφη πληρωμή ως έναν από τους τρεις κορυφαίους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή εστιατορίου, στο πλαίσιο της επιθυμίας να μειώσουν την επαφή. Οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο ενδεχομένως τώρα θα πρέπει να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη της υιοθέτησης των κωδικών QR και των αντίστοιχων εφαρμογών.
Επιπλέον, η εργασία εξακολουθεί να αποτελεί ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τα εστιατόρια. Το εργατικό δυναμικό μειώνεται και οι εργοδότες πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι με τη στελέχωση. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως οι ανέπαφες πληρωμές με κωδικό QR, μπορεί να διευρύνει την πελατειακή βάση και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα πιο λιτό μοντέλο εξυπηρέτησης για τη μείωση των πιέσεων έλλειψης προσωπικού. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αρκετοί διαφορετικοί λόγοι συνηγορούν για την υιοθέτηση τέτοιων επιλογών.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν τις ψηφιακές πληρωμές
Η άνοδος των κωδικών QR
Γενικότερα, πριν την πανδημία οι ανέπαφες πληρωμές ναι μεν χρησιμοποιούνταν από ορισμένους αλλά δε θα έλεγε κανείς ότι ήταν ευρέως διαδεδομένες. Συνήθως, τα καταστήματα που διέθεταν μια τέτοια επιλογή διατηρούσαν readers συνδεδεμένους με τα συστήματα POS τους. Ακόμα, συχνά για μια ανέπαφη πληρωμή οι πελάτες καλούνταν να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή. Τώρα η παγκόσμια πανδημία και οι βελτιώσεις του λειτουργικού συστήματος κινητής τηλεφωνίας κάνουν τις κινητές πληρωμές και τους κωδικούς QR να συναντηθούν.
Οι αμερικανικές βιομηχανίες κινούνται γρήγορα προς την τυποποίηση και se διάφορες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την ασφαλή μετάδοση δεδομένων λογαριασμού σε τρίτο πάροχο υπηρεσιών. Καθώς οι πελάτες γίνονται πιο ανοιχτοί στην κοινή χρήση των δεδομένων τους, η τεχνολογία μπορει πλέον να υποστηρίξει αυτές τις απαραίτητες εξελίξεις προς ένα ανοιχτό τραπεζικό σύστημα.
Σήμερα, υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι οι κωδικοί QR ήρθαν για να μείνουν. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων στην Κίνα, σε συνδυασμό με την υπόσχεση των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οδήγησαν την Apple και το Google να ενσωματώσουν την ανάγνωση κωδικών QR μέσω κάμερας στις εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας τους, ήδη από τα τέλη του 2017.
Άλλη μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι τα ηλεκτρονικά μενού στα εστιατόρια. Τα μενού μπορούν πλέον να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο καθώς τα είδη εξαντλούνται ή αντικαθίστανται. Οι πελάτες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σκανάρουν τον κωδικό QR που δίνεται με την κάμερα του κινητού τους και έτσι έχουν πρόσβαση στο μενού από το κινητό τους. Η ευρεία αποδοχή των μενού με κωδικούς QR επέτρεψε τη διάδοσή τους και στη φιλοξενία, με τα ξενοδοχεία να αντικαθιστούν τα έντυπα φυλλάδια στα δωμάτια με τις παροχές τους με κωδικούς QR. Πολλοί προβλέπουν ότι οι κωδικοί QR θα οδηγήσουν σε εμπειρίες AR και άλλα αναδυόμενα μοντέλα χρήσης.
Τα οφέλη των κωδικών QR
Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές διαθέτουν σήμερα ένα smartphone, καθιστώντας τους κωδικούς QR εξαιρετικά προσιτούς. Κατ’αρχάς οι κωδικοί αυτοί προσφέρουν ευκολία πρόσβασης στο μενού, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία εν μέσω την πανδημίας, καθώς αποτρέπει την ανταλλαγή έντυπων μενού σε πολλά χέρια.
Πέρα από αυτό, οι κωδικοί QR βελτιώνουν την εξυπηρέτηση πελατών στα εστιατόρια σε ένα κομμάτι που ανέκαθεν ήταν χρονοβόρο και ενοχλητικό και δεν είναι άλλο από την πληρωμή. Με έναν απλό κωδικό QR η πληρωμή μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα. Ακόμα, οι πληρωμές με κωδικό QR εξαλείφουν την ανάγκη για τους καταναλωτές και τους πωλητές να ανταλλάσσουν μετρητά ή πιστωτικές κάρτες, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή ασφαλέστερη κατά τη διάρκεια του COVID-19.
Ειδικά στη συχνή περίπτωση που μια παρέα σε ένα τραπέζι επιθυμεί να πληρώσει ξεχωριστά, πράγμα που συχνά δυσκολεύει τους σερβιτόρους, οι κωδικοί QR μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την κατάσταση. Δεδομένης της συνεχιζόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού στη φιλοξενία, δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη ανάγκη να απελευθερωθεί πολύτιμος χρόνος, επιτρέποντας στους σερβιτόρους να επικεντρωθούν στην παροχή της εμπειρίας του γεύματος, όχι στην εμπειρία της πληρωμής.
Πως λειτουργεί η πληρωμή με QR
Για να προβεί ένας θαμώνας του εστιατορίου σε πληρωμή με QR σαρώνει τον κωδικό QR του παραλήπτη της πληρωμής με την κάμερα του τηλεφώνου του. Έπειτα πατάει τον σύνδεσμο που εμφανίζεται στην οθόνη του, ο οποίος τον μεταφέρει στη σελίδα πληρωμής του εστιατορίου, όπου μπορεί να εισάγει τα στοιχεία πληρωμής του. Εναλλακτικά, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή αντί να σαρώνουν κωδικούς QR και να στέλνουν πληρωμές, όπως συνηθίζεται στα εστιατόρια στην Κίνα.
Από τότε που η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Tencent εισήγαγε ένα σύστημα πληρωμών με κωδικό QR στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Wechat, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, το 2014, οι πληρωμές με κωδικό QR αντικατέστησαν γρήγορα τη χρήση μετρητών και φυσικών πιστωτικών καρτών. Οι χρήστες συνδέουν πρώτα τον τραπεζικό τους λογαριασμό με την εφαρμογή WeChat. Κάθε εστιατόριο εμφανίζει τον μοναδικό του κωδικό QR σε πινακίδες ή αυτοκόλλητα στα τραπέζια. Ο επισκέπτης απλώς σαρώνει τον κωδικό QR με την εφαρμογή και η πληρωμή αφαιρείται από το υπόλοιπό του. Οι πληρωμές με κωδικό QR είναι διαθέσιμες σε παντοπωλεία, πολυκαταστήματα, εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ακόμη και σε εστιατόρια με τρύπες.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι οι κωδικοί QR και οι ανέπαφες πληρωμές σε εστιατόρια είναι έτοιμες να εκτοξευθούν στα ύψη. Μια εταιρεία ερευνών στον κλάδο των fintech και των πληρωμών, έχει εκτιμήσει ότι περίπου το 53% όλων των συναλλαγών POS θα είναι ανέπαφες μέχρι το 2023. Παράλληλα, οι προσδοκίες για αυτοεξυπηρετούμενα ταμεία αυξάνονται σύμφωνα με μελέτες.
Οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί μέσα στο 2022 δεν είναι σαφείς, ωστόσο, μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι οι πληρωμές στα εστιατόρια με βάση το QR δεν είναι μόνο μια κερδοφόρα επιλογή αλλά και ένα βασικό συστατικό της μελλοντικής επιτυχίας της βιομηχανίας εστιατορίων μηδενικής επαφής.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.