24 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Οι πλαστικές συσκευασίες στέλνουν στα σκουπίδια περισσότερα φρούτα και λαχανικά

3 MIN READ

Έρευνα | Οι πλαστικές συσκευασίες στέλνουν στα σκουπίδια περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Έρευνα | Οι πλαστικές συσκευασίες στέλνουν στα σκουπίδια περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν φρέσκα προϊόντα όπως μήλα και πατάτες σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής τους, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς και της σπατάλης των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που διεξήχθη από τη φιλανθρωπική οργάνωση αειφορίας Wrap και διήρκησε 18 μήνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλαστική συσκευασία των αγαθών όχι μόνο δε βοηθά στη πρόληψη της σπατάλης, αλλά πολύ συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους να αγοράζουν περισσότερα από όσα χρειάζονται, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα σκουπίδια τους.

Αν και οι συσκευασίες θεωρείται ότι προστατεύουν τα αγαθά, τα συμπεράσματα της έρευνας καταρρίπτουν αυτήν την αντίληψη, λέγοντας ότι πολλές φορές η σπατάλη των τροφίμων είναι πολύ μεγαλύτερη. Λίγο πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές της Βρετανίας πετούν σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους φρέσκων λαχανικών και σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους φρέσκα φρούτα, συνολικής αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων λιρών.

Διαβάστε επίσης: Το Full Harvest στοχεύει να μειώσει στη σπατάλη τροφίμων

Οι λόγοι που πετούν τόσο μεγάλες ποσότητες τροφίμων είναι κυρίως η σύστασή τους ή ημερομηνία λήξης. Όλα αυτά τα απόβλητα που συσσωρεύονται προκαλούν σημαντικό πλήγμα στον πλανήτη. Περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του Ηνωμένου Βασιλείου προκαλείται από ποτά και τρόφιμα. Επομένως μπροστά σε αυτό τον τεράστιο όγκο σπατάλης, οι συσκευασίες τελικά μοιάζουν να είναι το λιγότερο σημαντικό.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω των πέντε βαθμών μπορεί να προσφέρει διάρκεια ζωής από μερικές μέρες μέχρι ακόμη και μήνες για ορισμένα αγαθά όπως για παράδειγμα τα μήλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρήση πλαστικής συσκευασίας δεν προσθέτει σχεδόν καθόλου στο κομμάτι της συντήρησης. Ακόμη κάτι που συμβάλλει στη σπατάλη τροφίμων είναι το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι «αναγκάζονται» να αγοράσουν συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία τελικά αδυνατούν να καταναλώσουν, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στους κάδους των απορριμμάτων.

Διαβάστε επίσης: Οι τάσεις που διαμορφώνουν την ανάπτυξη των τροφίμων και ποτών το 2022

Η έρευνα της Wrap εστίασε στις πωλήσεις βασικών φρούτων και λαχανικών όπως είναι τα μήλα, οι μπανάνες, το μπρόκολο, το αγγούρι και οι πατάτες, τα οποία έχουν τη δυνατότητα είτε να διατηρηθούν σε διαφορετικές θερμοκρασίες, είτε στις συσκευασίες τους, είτε ακόμη και στους πάγκους της κουζίνας.

Προκαλεί πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι εάν τα συγκεκριμένα πέντε προϊόντα πωλούνταν χύμα και αφαιρούνταν οι ημερομηνίες λήξης από τις συσκευασίες, τότε αυτομάτως θα εξοικονομούνταν κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.300 τόνοι πλαστικού και περίπου 100.000 τόνοι τροφίμων, μία σπατάλη η οποία ισοδυναμεί με 14 εκατομμύρια καλάθια τροφίμων. Ένας στους δέκα ανθρώπους πετάει φρούτα και λαχανικά με γνώμονα την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στις συσκευασίες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν τους χώρους υγειονομικής ταφής ολόφρεσκα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές από τις σημάνσεις για βιωσιμότητα στις συσκευασίες

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ πωλούν βέβαια χύμα ορισμένα βρώσιμα αγαθά των συγκεκριμένων κατηγοριών. Παρόλο που οι άνθρωποι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη μαζική αύξηση των τιμών σε διάφορα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα καύσιμα και τα τρόφιμα, το κομμάτι της βιωσιμότητας και της σπατάλης εξακολουθεί να προβληματίζει. Στα συμπεράσματα της έρευνάς της, η Wrap παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξουν τα πράγματα και να ενταχθούν ακόμα περισσότερα χύμα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ μέχρι το 2025, ένα βήμα απαραίτητο για να αλλάξει και η νοοτροπία των καταναλωτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.