18 Δεκ 2024
READING

Πώς η Apple ελέγχει την εφοδιαστική αλυσίδα επικρατώντας στους ανταγωνιστές της

4 MIN READ

Πώς η Apple ελέγχει την εφοδιαστική αλυσίδα επικρατώντας στους ανταγωνιστές της

Πώς η Apple ελέγχει την εφοδιαστική αλυσίδα επικρατώντας στους ανταγωνιστές της

Μπορεί ο CEO της Apple, Tim Cook, να προειδοποιούσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς θα επηρεάσουν την παραγωγή των περισσότερων προϊόντων της εταιρείας, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και έξι δισεκατομμύρια δολάρια από τις χαμένες πωλήσεις, ωστόσο, εν μέσω αυτών των ελλείψεων και της συνολικής κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Apple παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Μετά το λανσάρισμα του iPhone 13 τον Σεπτέμβριο, οι μετοχές της Apple απέκτησαν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 19%, η εταιρεία κατείχε το 55% της αγοράς των smartphones στις ΗΠΑ και την πρώτη θέση και στην Κίνα, ενώ, αυτό που φροντίζουν να επισημάνουν οι αναλυτές είναι ότι, όσες πωλήσεις δεν έγιναν τώρα, εξαιτίας τυχόν καθυστερήσεων από τις διαταραχές τις εφοδιαστικής αλυσίδας, απλώς θα γίνουν λίγο αργότερα, χάρη στο πιστό κοινό του τεχνολογικού κολοσσού.

Διαβάστε ακόμα: H Apple πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της αποδεικνύοντας την άνθηση της Big Tech

H αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η Apple διαχειρίζεται καλύτερα το ζήτημα των ελλείψεων της πανδημίας, έχοντας ήδη χτίσει γερές βάσεις που της επιτρέπουν να ελέγχει απόλυτα τον εφοδιασμό της – και τις οποίες καταφέρνει να διατηρεί, λόγω του μεγέθους της. Έτσι, και πριν από την πανδημία, είχε εξασφαλίσει απόλυτη σταθερότητα και ικανότητα στο να εφοδιάζεται με τα τεχνολογικά εξαρτήματα που χρειάζεται, αφήνοντας τους ανταγωνιστές της σε πολύ χειρότερη μοίρα.

Η τακτική της ανιχνεύεται ήδη είκοσι περίπου χρόνια πριν, όταν λάνσαρε το θρυλικό iPod. Τότε, ο Tim Cook, διευθυντής επιχειρήσεων στην εταιρεία, εξασφάλισε την αποκλειστική παραγωγή ενός νέου σκληρού δίσκου, μικρότερου από το συνηθισμένο, που είχε δημιουργήσει η Toshiba. Το μικρό μέγεθος αυτού του δίσκου επέτρεψε στο iPod να έχει περίπου τον όγκο μια τράπουλας. Έτσι, όταν το iPod λανσαρίστηκε με επιτυχία, ουσιαστικά οι άλλες εταιρείες δεν μπορούσαν να το ανταγωνιστούν, καθώς ήταν αναγκασμένες να χρησιμοποιήσουν τους μεγαλύτερους σκληρούς δίσκους που προορίζονταν για τα λάπτοπ. Και όταν το iPod μίκρυνε κι άλλο, καθώς εξοπλίστηκε με φλασάκι μνήμης αντί για σκληρό δίσκο, η Apple άφησε και πάλι τους ανταγωνιστές της χωρίς τα απαραίτητα εξαρτήματα για να δημιουργήσουν τις δικές τους συσκευές, έχοντας από πριν φροντίσει να «κλείσει» για τον εαυτό της το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του τύπου του εξαρτήματος που χρειαζόταν.

Φυσικά, η επιτυχία της και το μέγεθός της τροφοδοτούν τη δυνατότητά της να ενεργεί με αυτήν την στρατηγική. Έχει επιλέξει, όμως, τα τεράστια διαθέσιμα κεφάλαιά της να μην τα διαθέτει για να κάνει εξαγορές και συγχωνεύσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί, αλλά για να επενδύει στους προμηθευτές της και να προ-αγοράζει τις τεράστιες ποσότητες των εξαρτημάτων που χρειάζεται. Έτσι, κατορθώνει αφενός να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες στα λανσαρίσματά της, αφετέρου να έχει λυμένα τα ζητήματα που αφορούν την εφοδιαστική της αλυσίδα, γεγονός που αναδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στην πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη η Apple στη κατάταξη της Best Global Brands για ένατη συνεχή χρονιά

Το ότι η παραγωγή, οι πωλήσεις και τα έσοδά της είναι τεράστια, εξασφαλίζουν επίσης και τη συνεργασία της με τους προμηθευτές, που είναι λογικό να τη βάζουν πάντα σε προτεραιότητα, τόσο σε αποκλειστικά συμβόλαια όσο και στις τιμολογήσεις τους. Καθώς κατασκευάζει εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές, που δε σταματούν να πουλάνε, όλοι οι προμηθευτές είναι πρόθυμοι να κλείσουν μια συμφωνία μαζί της και φυσικά να την εξυπηρετήσουν πρώτη. Αυτό συνεπάγεται πιο αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο αφοδιασμό, γρηγορότερα.

Στην τωρινή κρίση, βέβαια, χρειάστηκε να καλύψει τις ανάγκες της για την κατασκευή του iPhone, χρησιμοποιώντας κάποια από τα εξαρτήματα που προορίζονταν για το iPad, που δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας. Έτσι εξηγείται εν μέρει και η πτώση των πωλήσεων του iPad κατά 14% στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα στις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς η Ουκρανία είναι πλούσια σε πρώτες ύλες απαραίτητες για την παραγωγή των μικροεπεξεργαστών, όπως το παλλάδιο και το αέριο νέον. Σύμφωνα με το Reuters, μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών, όπως η Intel, που προμηθεύεται το μισό νέον που χρειάζεται από την Ανατολική Ευρώπη, ενδέχεται να επηρεαστούν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, καθώς οι αμερικανικές αρχές είχαν αναφερθεί νωρίτερα στον κίνδυνο οι κινήσεις της Ρωσίας να επηρεάσουν την παραγωγή των chips, ενδεχομένως οι μεγάλες εταιρείες, ειδικά η Apple, να έχουν προνοήσει με εναλλακτικούς προμηθευτές και να καταφέρουν να είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενες ελλείψεις. Η κλίμακα στην οποία ενεργεί η Apple της δίνει σίγουρα τη δυνατότητα να το κάνει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.