Μαζί με τις αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα που έφερε η πανδημία, ήρθαν, όπως ήταν επόμενο, και αλλαγές που αφορούν την εργασία, από το ίδιο το εργασιακό περιβάλλον μέχρι τις προτεραιότητες εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Και εν μέσω συζητήσεων σχετικών με το μοντέλο της υβριδικής εργασίας, της επιστροφής ή όχι στο γραφείο, της ψυχικής υγείας και του burn-out, αλλά και των ελλείψεων προσωπικού σε πολλούς κλάδους και της Μεγάλης Παραίτησης, έχει σημασία να εκτιμηθεί ποιες είναι ακριβώς οι προτεραιότητες του εργαζομένου.
Τι είναι αυτό που έχει σημασία για έναν υπάλληλο, τι αναζητούν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους;
Με αυτό το ερώτημα, η Gallup διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.000 εργαζομένων. Τα συμπεράσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την εποχή, καθώς υπάρχουν διαφορές σε κάποια ποσοστά σε σχέση με την ανάλογη έρευνα του 2015.
Με σειρά προτεραιότητας, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θεωρούν σημαντικά:
1. Τον μισθό. Το 64% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η αποζημίωση για τη δουλειά του είναι πολύ σημαντική, και οι ειδικοί λένε ότι σημαντικό ρόλο παίζει για αυτό και το γεγονός ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν τους υπαλλήλους που θέλουν. Μάλιστα, το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 41%, ενώ ως προτεραιότητα το εισόδημα και ο προσφερόμενες παροχές βρίσκονταν τότε στην τέταρτη θέση.
Διαβάστε ακόμα: Kαλύτερος μισθός VS καλύτερη δουλειά: Τι θεωρείται αποδεκτό να κυνηγά κανείς;
2. Την ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής. Από το 53% των εργαζομένων που τη θεωρούσαν σημαντική το 2015, σήμερα αυτό το ποσοστό έχει ανέβει στο 61%. Την αξία αυτής της ισορροπίας φώτισε η εξ αποστάσεως εργασία, στην οποία καταπατήθηκαν ή διαβρώθηκαν τα όρια του πού σταματά η δουλειά και αρχίζει η προσωπική ζωή, αλλά και η «πανδημία του burn-out».
3. Τη δυνατότητα να αναλάβουν έναν ρόλο που θα αναδείξει τις δυνατότητές τους. Το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να μπορεί να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, που βρίσκει πιο συναρπαστικό ή αγαπά. Φαίνεται δηλαδή ότι θεωρείται πολύ σημαντικό για έναν εργαζόμενο να μπορεί να αισθανθεί ο εαυτός του στη δουλειά του, αλλά και ότι ο εργοδότης του αναγνωρίζει την αληθινή του αξία, τα δυνατά του σημεία, και σέβεται αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει.
4. Την αίσθηση ασφάλειας. Εδώ το ποσοστό παρέμεινε ίδιο με του 2015: Το 53% των εργαζομένων εκτιμά ιδιαίτερα το να νιώθει σταθερότητα στη δουλειά του. Αν και κάποιοι σχολιάζουν ότι, καθώς τώρα οι εργαζόμενοι πιο εύκολα και αποφασιστικά φεύγουν από μια δουλειά, είναι ίσως ασαφής η έννοια της στεθερότητας, αυτό δε σημαίνει ότι δεν την αναζητούν στη νέα τους δουλειά. Ο εργοδότης είναι εκείνος που έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε δύναμη σταθερότητας, μέσα σε ένα τόσο ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά.
5. Τη συμφωνία με τις πολιτικές εμβολιασμού. Να κάτι καινούριο – και δύσκολο, καθώς στις ΗΠΑ κάθε εταιρεία αποφασίζει μόνη της για τον υποχρεωτικό ή όχι εμβολιασμό, και οι απόψεις, φυσικά, διίστανται. Το 43% των ερωτηθέντων πάντως θεωρούν πολύ σημαντικό το να έχουν τις ίδιες απόψεις για το θέμα με τον εργοδότη τους.
6. Τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία. Η μεγάλη κοινωνική απαίτηση της ισότητας δεν υπήρχε καν ως ερώτηση στην έρευνα του 2015, ωστόσο, τώρα, ο σεβασμός αυτών των αξιών αποτελεί πολύ σημαντική προτεραιότητα για το 42% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ειδικοί σημειώνουν ότι είναι προφανές πως οι εργαζόμενοι περιμένουν αλλαγές από τους εργοδότες, και μάλιστα ουσιαστικές, σε επίπεδο που αφορά σημαντικά κοινωνικά θέματα, αλλά και με τρόπο που αναδεικνύει μια διαφορετική ματιά για τον ρόλο που έχει η εργασία στη ζωή του ανθρώπου. Ο σύγχρονος εργαζόμενος θεωρεί τη δουλειά του ένα πεδίο όπου μπορεί να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του, έναν «χώρο» όπου εκφράζεται ο χαρακτήρας του και ζητά να γίνονται σεβαστές οι αρχές του, πέρα από το να νιώθει την ασφάλεια ότι μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.