16 Ιαν 2025
READING

Η Tesla ανακαλεί το λογισμικό περισσότερων από 50.000 οχημάτων

3 MIN READ

Η Tesla ανακαλεί το λογισμικό περισσότερων από 50.000 οχημάτων

Η Tesla ανακαλεί το λογισμικό περισσότερων από 50.000 οχημάτων

Σε αλλαγές αναγκάζεται να προχωρήσει η Tesla στο λογισμικό υποβοήθησης οδήγησης Full Self Driving των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων της. Η ανάκληση αφορά 53.822 αυτοκίνητα και γίνεται εξαιτίας ενός χαρακτηριστικού που επίτηδες είχε εξαρχής σχεδιάσει η εταιρεία, προκαλώντας αντιδράσεις.

Τα οχήματα αυτά (Model S, X, 3 και Y), είναι εξοπλισμένα με τη Beta έκδοση του πολυδιαφημισμένου Full Self Driving, που αναπτύσσεται ώστε τα οχήματα τελικά να γίνουν πλήρως αυτο-οδηγούμενα. Το επίμαχο χαρακτηριστικό επέτρεπε σε κάποιες περιπτώσεις το αυτοκίνητο να μη σταματά τελείως στα STOP αλλά να «κυλάει» με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Η δυνατότητα αυτή είχε προστεθεί ως χαρακτηριστικό στο ένα από τα τρία προφίλ/στυλ οδήγησης που μπορεί να επιλέξει ο οδηγός.

Ειδικότερα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το αυτοκίνητό του να «οδηγεί» σε στυλ Χαλαρό (Chill), Μέσο (Average) και Δυναμικό (Assertive). Στο Μέσο και το Δυναμικό προφίλ υπάρχει η δυνατότητα το όχημα να κινείται αργά περνώντας ένα STOP και να μη σταματά, ενώ, επιπλέον, στο Δυναμικό μπορεί να αλλάζει συχνότερα λωρίδες και να πλησιάζει περισσότερο το προπορευόμενο όχημα.

Όταν είχε λανσαριστεί το λογισμικό, με τις περιγραφές των προφίλ, είχαν ήδη διατυπωθεί αντιδράσεις, ενώ πολλοί σχολίαζαν ότι η Tesla επιδιώκει να δώσει χαρακτήρα στα οχήματά της, ώστε να προσομοιάζουν κάπως στην ανθρώπινη οδηγική συμπεριφορά. Πάντως, η εταιρεία σημειώνει ότι απαιτείται η προσοχή του οδηγού, ώστε αν χρειαστεί να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο, ενώ διευκρινίζεται ότι η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται υπό προϋποθέσεις, όπως να μην έχουν ανιχνευτεί πεζοί ή ποδηλάτες στη διασταύρωση που βρίσκεται το όχημα, και οι κάθετοι δρόμοι να έχουν χαμηλό όριο ταχύτητας. Ακόμα και τότε, το όχημα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 9 χιλιομέτρων την ώρα.

Διαβάστε ακόμα: Τι «κλέβει» η Tesla από το παρελθόν της Ford;

Τώρα, όμως, έπειτα από διαβουλεύσεις με την αμερικανική Αρχή Οδικής Ασφάλειας, αποφασίστηκε αυτό το χαρακτηριστικό να απενεργοποιηθεί. Όπως αναφέρει η Αρχή, οι κατασκευαστές απαγορεύεται να πωλούν οχήματα με γνωρίσματα που θέτουν παράλογους κινδύνους στην ασφάλεια, και οι σχεδιαστικές επιλογές που δεν είναι ασφαλείς συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την οδηγία.

Έτσι, η Tesla θα απενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτή και θα λανσάρει ένα update, μια ανανεωμένη έκδοση του λογισμικού, το οποίο θα διατεθεί μέσω διαδικτύου για να ενημερώσουν οι οδηγοί τα οχήματά τους.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η Tesla στους οδηγούς, πάντως, δεν απασχολούν για πρώτη φορά ούτε το κοινό, ούτε τις αρχές οδικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Μόλις τον Δεκέμβριο, η Tesla αναγκάστηκε να καταργήσει άλλη μια λειτουργία από τα αυτοκίνητά της, η οποία επέτρεπε στους οδηγούς να παίζουν video games στην οθόνη τους, ενώ βρίσκονται εν κινήσει.

Αν και ο Elon Musk φιλοδοξεί, και προσπαθεί δυναμικά, να καθιερωθεί η Tesla ως ο κατασκευαστής του μέλλοντος στην αυτοκινητοβιομηχανία, με έμφαση στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, προς το παρόν τα αυτοκίνητά του ζητούν ακόμα τα χέρια των οδηγών στο τιμόνι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.