Όταν πριν ελάχιστα χρόνια οι προβλέψεις και τα trends έκαναν λόγο για τη διαρκή ισχυροποίηση του mobile commerce και οι εταιρείες ανάπτυξης των εφαρμογών και των ηλεκτρονικών καταστημάτων διαφήμιζαν το «mobile friendly» και «mobile optimized» design τους, ίσως δε φαντάζονταν ότι θα επαληθεύονταν τόσο γρήγορα.
Γιατί πλέον οι καταναλωτές πραγματοποιούν σχεδόν τα πάντα από το κινητό τους, από το να διαβάζουν τις ειδήσεις μέχρι να κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας από το σούπερ μάρκετ – όπως αποδεικνύουν τα εντυπωσιακά νούμερα και οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον.
Σύμφωνα με τον eMarketer, λοιπόν, οι πωλήσεις που θα γίνουν μέσα από κινητά θα διπλασιαστούν σε σχέση με σήμερα, μόλις μέχρι το 2025, για να αγγίξουν τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλη έκθεση, από τη Mordor Intelligence, αναφέρει ότι το mobile ηλεκτρονικό εμπόριο θα καταγράφει μέχρι το 2026 ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 27%.
Γιατί όλοι κάνουν αγορές από το κινητό;
Η ευκολία που έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουν τα smartphones είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την προτίμηση των καταναλωτών στο mobile shopping. Το καταναλωτικό κοινό, μάλιστα, απέκτησε μέσα στην πανδημία επιπλέον άνεση στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών – ακόμα και εκείνοι που μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή. Δεν είναι μόνο οι αγορές πoυ γίνονται μέσω κινητού πλέον, αλλά και οι κάθε είδους τραπεζικές συναλλαγές, ενώ τα ψηφιακά πορτοφόλια, οι ανέπαφες πληρωμές και οι εξειδικευμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία ταυτοποίησης, προσφέρουν, πέρα από την ευκολία, και μια αίσθηση ασφάλειας για αγορές και πληρωμές που γίνονται μέσω κινητού.
Διαβάστε ακόμα: Trends 2022 | Γιατί το e-commerce είναι το μέλλον για τους retailers
Την τάση ενισχύουν φυσικά και οι ίδιοι οι retailers, που δημιουργούν εφαρμογές ώστε οι πελάτες τους να κάνουν εύκολα τις αγορές τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν ένα δύσχρηστο ηλεκτρονικό κατάστημα. Μάλιστα, στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές που έκαναν αγορές μέσω κινητού, κατέβασαν την περίοδο των γιορτών τουλάχιστον μία τέτοια εφαρμογή από κάποιον μεγάλο retailer, όπως το Amazon, η Walmart και το Target, ενώ σημαντική άνοδος καταγράφηκε και σε εφαρμογές συγκεκριμένων brands, όπως της Nike, γεγονός που υποδεικνύει ότι επρόκειτο για πολύ συνειδητή επιλογή η απόφαση να ψωνίσουν μέσα από mobile apps.
Ασφαλώς και οι ίδιοι οι λιανοπωλητές έχουν συνειδητοποιήσει τη στροφή των πελατών τους στις αγορές μέσω smartphone και γι’ αυτό φροντίζουν όχι μόνο να προσφέρουν ένα τουλάχιστον ικανοποιητικό UX, αλλά και να διαθέτουν υπηρεσίες και εργαλεία όπως το livestream shopping, που αποτελεί τη νέα δυναμικά ανερχόμενη τάση στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Επιπλέον, όσο τα social media, τα οποία ουσιαστικά είναι σχεδιασμένα με μια mobile first φιλοσοφία, γίνονται το πρωταρχικό πεδίο αλληλεπίδρασης μεταξύ καταναλωτών και brands, και εμπλουτίζονται με εργαλεία για άμεσες, in-app αγορές, η συνεχιζόμενη άνοδος του mobile commerce μοιάζει ουσιαστικά αναμενόμενη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.