Την τελευταία δεκαετία, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν θέσει σε εφαρμογή ορισμένες πολιτικές ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι προμηθευτές τους προστατεύουν την ασφάλεια των εργαζομένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ερχόμενοι στο σήμερα και στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της πανδημίας, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τις συγκεκριμένες πολιτικές.
Η εποχή του COVID δυστυχώς έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την αδυναμία συμμόρφωσης των εταιρειών με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Qima, η οποία ελέγχει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αν και οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και να τους πείσουν ότι οι πρακτικές τους συμβαδίζουν με τα πρότυπα της ηθικής παραγωγής, η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει καταστήσει τις συγκεκριμένες υποσχέσεις ανούσιες.
Πολλές διαδοχικές αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια μαζικής παραγωγής στην Ασία, με εικόνες ανθρώπων στοιβαγμένων, αναγκασμένων να εργάζονται ατελείωτες ώρες χωρίς στοιχειώδη προστασία ή σεβασμό των δικαιωμάτων τους, προκάλεσαν αντιδράσεις από καταναλωτές και οργανισμούς, αναγκάζοντας πολλά μεγάλα brands να δίνουν περισσότερη σημασία στην εξασφάλιση και τήρηση μια ηθικής αλυσίδας παραγωγής – τέτοιας που να περιλαμβάνει από ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, πρωτίστως, την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, μέχρι την ιχνηλασιμότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και την επιλογή βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης.
Ωστόσο, τώρα, η Qima, η οποία επιθεωρεί προμηθευτές καταναλωτικών αγαθών και προϊόντων διατροφής σε 80 χώρες, ανέφερε ότι το 29% των εργοστασίων που ελέγχθηκαν το 2021 κρίθηκαν ως «μη συμμορφούμενα» απαιτώντας άμεση παρέμβαση. Τόσο το 2019 όσο και το 2020 το συγκεκριμένο ποσοστό κυμαίνονταν στο 18%. Επιπλέον, το ποσοστό των εργοστασίων που βρέθηκαν υπόλογα για κρίσιμες παραβιάσεις των κατευθυντήριων γραμμών για την υγεία και την ασφάλεια διπλασιάστηκε στο 16%.
Η μεγάλη αύξηση των παραβιάσεων φωτίζει μία από τις μεγάλες παράπλευρες απώλειες του Covid. Καθώς η πανδημία προκάλεσε αναταραχή σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, οι εταιρείες έπρεπε να ενεργήσουν αποτελεσματικά για να καλύψουν τις ανάγκες τους, μεταφέροντας την παραγωγική διαδικασία σε νέες χώρες και εγκαταστάσεις, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στο κομμάτι της ευελιξίας ώστε να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στη συνεχόμενα αυξανόμενη ζήτηση. Η μεταφορά της παραγωγής σε άλλες εγκαταστάσεις μπορεί να αποτέλεσε μια έξυπνη λύση για τα brands, άφησε όμως σε κρίσιμη κατάσταση τους μέχρι τώρα συνεργάτες τους, που ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με ακυρώσεις παραγγελιών και χαμένους πελάτες. Η παράκαμψη των κανόνων για να μειωθούν τα κόστη παραγωγής και να καλυφθεί η ζήτηση που έγινε πιο απαιτητική, φαίνεται ότι ήταν το επόμενο βήμα, δεδομένων των συνθηκών.
Τελικά, είναι εντελώς διαφορετικό να τηρούνται οι συγκεκριμένες πολιτικές σε φυσιολογικές συνθήκες, όταν είναι ευκολότερο και πιο κολακευτικό και για την εικόνα των brands, και εντελώς διαφορετικό μέσα σε μία παγκόσμια κρίση. Το ζήτημα είναι, ωστόσο, πώς μπορεί μια εταιρεία να μείνει πιστή στην πολιτική της, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.