Tον Οκτώβριο του 2020, η Google αποκάλυψε την πλατφόρμα της News Showcase, μία πλατφόρμα με τη λογική του aggregator, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να ακολουθούν και να ενημερώνονται από διαφορετικούς παρόχους ειδήσεων.
Οι εκδότες και τα ενημερωτικά μέσα μπορούν να διαθέτουν την curated ροή των ειδήσεών τους στην πλατφόρμα, έναντι αμοιβής από την Google. Μέσα που λειτουργούν με συνδρομή μπορούν, για τους αναγνώστες της πλατφόρμας, να διαθέσουν επιλεγμένο περιεχόμενό τους δωρεάν, με την προοπτική ότι μπορεί κατόπιν ο αναγνώστης να ενθαρρυνθεί και να εγγραφεί στην υπηρεσία τους.
Το δέλεαρ που παρουσιάζει η Google στα μέσα, ώστε να προχωρήσουν σε συνεργασία μαζί της, εκτός από το γεγονός ότι τους αμείβει για τη συμμετοχή τους στην πλατφόρμα της, είναι ότι, θεωρητικά, χάρη σ’αυτήν τα μέσα μπορούν να προσελκύσουν νέο κοινό και συνδρομητές. Η φόρμουλα της συμφωνίας που κλείνει με τα μέσα όλου του κόσμου είναι καθορισμένη, και ορίζει τον όγκο του περιεχομένου που πρέπει να προσφέρουν στην πλατφόρμα τα μέσα, το μέγεθος του κοινού, τις τιμές των συνδρομών και τα κόστη των newsrooms.
Μέχρι στιγμής, η πλατφόρμα έχει λανσαριστεί σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Γερμανία και συνεργάζεται με περισσότερες από 1000 εκδόσεις, ενώ διεθνή συμφωνία έχει κλείσει μαζί της το Reuters, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, στην αγορά με τη μεγαλύτερη προοπτική, αυτήν των ΗΠΑ, η Google δεν έχει λανσάρει ακόμα το News Showcase, καθώς αντιμετωπίζει τον δισταγμό των εγχώριων μέσων, που δε φαίνονται διατεθειμένα να συνεργαστούν μαζί της. Εν τω μεταξύ, χωρίς βέβαια να λείπει και κάποιο θετικό feedback από τον υπόλοιπο κόσμο, η υποδοχή της πλατφόρμας από τα μέσα που τη χρησιμοποιούν ήδη φαίνεται ότι προβληματίζει, ενώ έχουν προκύψει και ζητήματα που αφορούν τον υγιή ανταγωνισμό.
Οι προβληματισμοί
Για παράδειγμα, από το καλοκαίρι η αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού στη Γερμανία, διερευνά αν η Google, προσθέτοντας την πλατφόρμα Showcase στα αποτελέσματα της αναζήτησής της, θα μπορούσε να καθοδηγήσει την αγορά ευνοώντας τα μέσα που συμμετέχουν σε αυτήν. Μόλις πριν λίγες μέρες η Google ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αφαιρέσει από τα αποτελέσματα της Γερμανίας το Showcase, ωστόσο το θέμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς διερευνάται και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων που θα μπορούσαν να έχουν τα μέσα που συνεργάζονται με την πλατφόρμα.
Διαβάστε ακόμα: Θα καταφέρει αυτή η μηχανή αναζήτησης να εκθρονίσει το Google;
Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί αγκάθι για τα μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο, και έναν από τους λόγους που πολλοί εκδότες των ΗΠΑ είναι διστακτικοί για αυτήν τη συνεργασία. Σύμφωνα με κάποια μέσα, στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται και ένας που ορίζει ότι το μέσο, αποδεχόμενο την αμοιβή του Google News Showcase, συμφωνεί ότι αποδέχεται αποζημίωση για τη χρήση του περιεχομένου του σε οτιδήποτε αφορά την Google – τη στιγμή, όμως, που σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά μέσα θεωρούν ότι η Google οφείλει να τα αποζημιώνει για τη χρήση του περιεχομένου τους στη μηχανή αναζήτησής της και σε άλλες υπηρεσίες της.
Ακόμα, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, αν και έχουν υπάρξει ανάλογες αντιδράσεις και από την Αυστραλία, πολλοί εκδότες δηλώνουν «προσβεβλημένοι» από τα ποσά που τους προτείνει η Google, σημειώνοντας κάποιοι ότι θα έπρεπε να είναι πέντε, δέκα ή και είκοσι φορές μεγαλύτερα, δεδομένου του πλούτου περιεχομένου που μπορούν να προσφέρουν στην πλατφόρμα. Επιπλέον, καθώς πολλά μεγάλα μέσα έχουν ήδη χτίσει ένα αξιόλογο κοινό συνδρομητών, αφού τελευταία το συνδρομητικό περιεχόμενο ανεβαίνει, με τους χρήστες να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τα αγαπημένα τους μέσα, δε θεωρούν ότι η πλατφορμα Showcase μπορεί να τους προσφέρει πολλά· αντίθετα, η υποχρέωσή τους να παρέχουν τμήμα του συνδρομητικού περιεχομένου τους δωρεάν για τους χρήστες της πλατφόρμας, μάλλον θα τους επιβάρυνε.
Διαβάστε ακόμα: Το Google θέλει να έρχεται πρώτο στην αναζήτηση έκτακτων ειδήσεων
Σε σχέση με το οικονομικό όφελος, κερδισμένοι μπορούν να βγουν ιστότοποι που προσφέρουν το περιεχόμενό τους δωρεάν, αφού με τη συμμετοχή τους στην πλατφόρμα μπορούν να πληρώνονται από την Google, απλώς φροντίζοντας να την τροφοδοτούν με ειδήσεις.
Εν τω μεταξύ, από μέσα που ήδη συμμετέχουν στο Showcase, υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες στη χρήση και τη λειτουργία του, ότι δηλαδή η Google προσπαθεί να προωθήσει ένα ελαττωματικό προϊόν. Ότι τα μέσα δεν έχουν δει αξιόλογη μεταβολή στην επισκεψιμότητα των ιστοτόπων τους από τη συμμετοχή τους στην πλατφόρμα, κάτι που παραθέτουν ως ένδειξη και ότι η υπηρεσία δυσκολεύεται να εδραιωθεί στο κοινό, το οποίο, όπως λένε, δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι ενδιαφέρεται για μια τέτοια υπηρεσία. Οι χρήστες επισκέπτονται την Google για μια γρήγορη επισκόπηση των τίτλων, αλλά για να διαβάσουν κάτι με αποψη πηγαίνουν κατευθείαν στον ιστότοπο του μέσου που θέλουν.
Το μέλλον
Πάντως, μέχρι στιγμής η Google έχει κλείσει συμφωνίες στις ΗΠΑ με τίτλους όπως η Wall Street Journal, το Barron’s, το MarketWatch και η New York Post, συνεπώς το σενάριο ότι δε θα λανσαριστεί ποτέ τελικά εκεί το Showcase μοιάζει μάλλον απίθανο. Επιπλέον, από τη μεριά της, η Google υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα της μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τα τοπικά μέσα, και πολλοί υποστηρίζουν ότι σίγουρα θα της είναι πιο εύκολο να κλείσει συμφωνίες με αλυσίδες τοπικών και περιφερειακών εκδόσεων, που ίσως θεωρούν ότι χάρη στο Showcase θα μπορέσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη απήχηση.
Προς το παρόν, οι εκδότες επικεντρώνονται στη συζήτηση περί σύνταξης μιας νομοθεσίας που θα τους επέτρεπε να διαπραγματευτούν συλλογικά αποζημιώσεις για τη χρήση του περιεχομένου τους όχι μόνο από την Google αλλά και από το Facebook. H Google από τη μεριά της κάνει λόγο για πολύ θετική υποδοχή και ένα λαμπρό μέλλον όπου η δημοσιογραφία έχει προτεραιότητα. Αναμφισβήτητα, το κοινό βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον όσον αφορά την ενημέρωσή του από το διαδίκτυο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.