24 Νοέ 2024
READING

Το μέλλον της βιομηχανίας αθλητικών ειδών στη μετά Covid εποχή

4 MIN READ

Το μέλλον της βιομηχανίας αθλητικών ειδών στη μετά Covid εποχή

Το μέλλον της βιομηχανίας αθλητικών ειδών στη μετά Covid εποχή

Σταθερή ανάπτυξη γνωρίζει η βιομηχανία των αθλητικών ειδών, που ανέκαμψε γρήγορα από το πλήγμα της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, και αγκαλιάζουν την άθληση και το wellness.

Σε έρευνά της, η McKinsey καταγράφει τις σημαντικότερες τάσεις για τον κλάδο, οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, δεν ειναι νέες, αλλά εμπλουτίζονται και βαθαίνουν σε δυναμική, μέσα από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στη νοοτροπία και την καθημερινότητα του καταναλωτικού κοινού – το οποίο, ακόμα και αν δεν αθλείται, έχει υιοθετήσει στην καθημερινότητά του το στυλ του athleisure.

Πλέον, ο κλάδος των αθλητικών ειδών έχει επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα. Ασφαλώς, στην αρχή της πανδημίας υπήρξε πτώση στις πωλήσεις στην πλειονότητα των brands, ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες, αν και η ανάπτυξή τους σταμάτησε και τα περιθώρια κέρδους μίκρυναν, κατάφεραν να επιδείξουν κέρδη τουλάχιστον γύρω στον μέσο όρο. Το 2021, ολόκληρος ο κλάδος ανέκαμψε σχεδον πλήρως, με τη βοήθεια και της αγοράς της Κίνας, που αναπτύχθηκε αυτήν τη χρονιά κατά 23% σε σχέση με το 2020, και των ΗΠΑ, όπου τα brands είδαν αύξηση 15%. Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, με μια αβεβαιότητα μόνο που μπορεί να υποβάλλουν οι παραλλαγές και τα ξεσππάσματα του Covid, όπως με την Όμικρον. Πάντως, μέχρι το 2025, αναμένεται ότι η βιομηχανία αθλητικών ειδών θα αναπτύσσεται κάθε χρόνο κατά 8 έως 10 τοις εκατό.

Οι τάσεις

Πέντε βασικές τάσεις αναγνωρίζονται ότι διαμορφώνουν το τοπίο στη συγκεκριμένη αγορά, αντιπροσωπευτικές των συνθηκών που επικρατούν συνολικά στην αγορά.

Πρόκειται για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του digital, την έμφαση στη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη των social media στον χώρο του εμπορίου, την αναδιαμόρφωση των καναλιών επαφής και την ανάγκη για την εύρεση νέων στρατηγικών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το digital: Οι συμπεριφορές του κοινού αλλάζουν, και αυτό δε σημαίνει μόνο ότι οι καταναλωτές στρέφονται στο online shopping για τις αγορές τους των αθλητικών ειδών, αλλά και ότι πλέον απομακρύνονται από τα γυμναστήρια, και αθλούνται πολύ συχνά και μαζικά στο σπίτι τους, σε επαφή με κοινότητες που αναπτύσσονται ψηφιακά, μέσα από εφαρμογές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη αισιιοδοξία για το οικονομικό τους μέλλον, και τα αθλητικά είδη, που έχουν σχέση με την προσωπική τους ευεξία, είναι από τις κατηγορίες στις οποίες αγαπούν να ξοδεύουν.

Ο ρόλος των social media: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετατρέπονται σε μια πλατφόρμα που φιλοξενεί κοινότητες με κοινά αθλητικά ενδιαφέοροντα, influencers και εξειδικευμένα brands, που βρίσκουν ένα πρόσφορο πεδίο ανάπτυξης σε ένα αναπτυσσόμενο niche. To μέλλον ανήκει στα brands που θα μπορέσουν να διοχετεύσουν αυτό το ενδιαφέρον στα δικά τους κανάλια, και που θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν και να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενα εργαλεία όπως το live streaming.

H απαίτηση για βιωσιμότητα: Οι αρχές του sustainability γίνονται ζητούμενο από ένα συνειδητοποιημένοι κοινό: βιώσιμα προϊόντα, ηθικές πρακτικές παραγωγής, κοινωνική συνείδηση, θα κάνουν τα brands να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν την εκτίμηση του κοινού.

Τα νέα κανάλια: Μέσα στην πανδημία, η έμφαση δόθηκε στα ψηφιακά κανάλια επαφής με τον πελάτη, καθώς μάλιστα το κοινό στρεφόταν μαζικά στις ηλεκτρονικές αγορές. Η αξία των digital καναλιών παραμένει ισχυρή, ακόμα και με τα φυσικά καταστήματα να ανοίγουν ξανά και να απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερα δημιουργικό momentum. Τώρα, όμως, βλέπουμε ακόμα και τους μεγάλους παίκτες, όπως τη Nike, να στρέφουν την προσοχή τους σε direct-to-consumer (DTC) μοντέλα, και να αποκτούν περισσότερο έλεγχο στις πωλήσεις και τις συνεργασίες τους. Το ζήτημα της προσφοράς μιας omnichannel εμπειρίας, όμως, που συνδυάζει την ψηφιακή με την φυσική επαφή και στόχο έχει τη δημιουργία σημαντικών εμπιεριών, παραμένει σημαντικό.

Ο γρίφος της εφοδιαστικής αλυσίδας: το χάος των logistics μέσα στην πανδημία, τα αυξημένα κόστη των μεταφορικών, δημιούργησαν την ανάγκη για καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα οι πελάτες ζητούν όλο και πιο γρήγορο delivery. Νέες τεχνολογίες και εφευρετικές λύσεις που θα μειώσουν τους χρόνους, είναι αυτά που περιμένουμε να δούμε στο άμεσο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.