To τελευταίο διάστημα, οι recruiters και οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού, εκτός από τα συνηθισμένα βιογραφικά σημειώματα σε αρχεία word ή pdf, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν, όλο και συχνότερα, και σύντομα βίντεο από τους υποψηφίους. Η νέα γενιά έχει αρχίσει να παίρνει θέση μπροστά στην κάμερα και να διεκδικεί με έναν διαφορετικό τρόπο τη θέση εργασίας που θέλει.
Οι επιτυχημένες ιστορίες κατά τις οποίες ένας – νέος, συνήθως – υποψήφιος έχει καταφέρει να κατακτήσει την πολυπόθητη θέση χάρη σε ένα βίντεο, αναδεικνύουν ένα λίγο-πολύ αναμενόμενο σετ πλεονεκτημάτων αυτού του εναλλακτικού μέσου για να παρουσιάσει κανείς τον εαυτό του στον κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικό του εργοδότη: με το βίντεο ένας υποψήφιος καταφέρνει κατ’αρχάς να ξεχωρίσει μέσα από πολυάριθμα βιογραφικά κειμένου και cover letters, κατορθώνει να δημιουργήσει μια πιο άμεση, ανθρώπινη εντύπωση για την προσωπικότητά του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έχει την ευκαιρία να επιδείξει την ικανότητά του στο να μιλά δημόσια και να κάνει παρουσιάσεις, που, ανάλογα με τη θέση, μπορεί να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, επιδεικνύει τη δημιουργικότητά του αλλά και τις ίδιες τους τις γνώσεις να δημιουργήσει και να μοντάρει ένα βίντεο, κάτι που, όταν πρόκειται για creative θέσεις, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν άνθρωποι που έχουν στείλει το δικό τους video CV σε κάποια εταιρεία, αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος να παρακάμψουν την τυχόν αδυναμία τους στον γραπτό λόγο και στη σύνταξη ενός εντυπωσιακού βιογραφικού, αλλά και να εντυπωσιάσουν τις εταιρείες όταν βρίσκονται ακόμα στο ξεκίνημα της καριέρας τους και δεν έχουν να επιδείξουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία.
Η τάση
Το ότι τα βίντεο αποτελούν μια αρκετά ισχυρή τάση όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας αποδεικνύουν οι σχετικές δυνατότητες που έχουν αρχίσει να προσφέρουν εταρείες όπως το LinkedIn και το TikTok. Στις αρχές του 2021, το LinkedIn λάνσαρε το εργαλείο Cover Story, που επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων ως εισαγωγή στο προφίλ τους, ενώ το TikTok, σε συνεργασία με εταιρείες στις ΗΠΑ, έδωσε δοκιμαστικά τη δυνατότητα στους χρήστες να στέλνουν κατευθείαν στους recruiters βίντεο αντί για βιογραφικό. Ακόμα, έχουν εμφανιστεί και εξειδικευμένες πλατφόρμες, που προσφέρουν όλα τα εργαλεία για τη δημιουργία ενός τέτοιου βίντεο.
Το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνεντεύξεων γίνονταν με βιντεοκλήσεις προφανώς βοήθησε στην εξοικείωση με αυτό το νέο στην αγορά εργασίας μέσο. Μια παγκόσμια σχετική έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι το 65% των εταιρειών προσέλαβαν κάποιον νέο υπάλληλο χωρίς να τον συναντήσουν ποτέ από κοντά. Στοιχεία του LinkedIn από τον Μάρτιο του 2021 δείχνουν ότι το 79% των εργοδοτών θεωρούν πλέον το βίντεο πιο σημαντικό από πριν, ενώ ένα 61% των ανθρώπων που αναζητούν εργασία πιστεύουν ότι το βίντεο μπορεί να γίνει η επόμενη εκδοχή του cover letter.
Διαβάστε ακόμα: Έχουν ακόμα σημασία τα cover letters;
Εξάλλου, λένε οι ειδικοί, όταν κάποιος θέλει να βρει δουλειά, είναι λογικό να θέλει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει διαθέσιμα για να δημιουργήσει μια πιο ανθρώπινη εικόνα και να εδραιώσει κάποιου είδους ανθρώπινη επαφή με τους εργοδότες – και από την προσέγγιση μέσω LinkedIn και email, το βίντεο σίγουρα αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό, όπως δείχνει και η αντίδραση των εταιρειών, που κατά τα δύο τρίτα πατούν «play» σε τέτοια βίντεο.
Πόσο δίκαιο είναι;
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί, ειδικά για ορισμένους κλάδους, το βίντεο να βοηθά σε μια πρώτη καλή εντύπωση, έχει όμως κάποια εγγενή μειονεκτήματα που το καθιστούν ως μέσο, λίγο η πολύ, άδικο.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι περιμένουν οι εταιρείες να λάβουν ένα τέτοιο βίντεο γιατί, κατ’αρχάς, αυτού του είδους η προσέγγιση δε δίνει τελικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για έναν υποψήφιο και αυτό μπορεί απλοούστατα να κοστίσει σε μια επιχείρηση έναν καλό νέο υπάλληλο, που απλώς δεν έστειλε βίντεο.
Διαβάστε ακόμα: Πετάξτε τα βιογραφικά, λέει ο CEO του μεγαλύτερου recruitment portal στον κόσμο
Εκτός από το ότι μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα δεν μπορεί κανείς να παρουσιάσει το σύνολο των δεξιοτήτων του, το βίντεο καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά υποκειμενική, και οι υποψήφιοι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα προκαταλήψεων, σε μια εποχή που οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν, χρησιμοποιώντας ακόμα και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, για να αποκρύψουν από τη διαδικασία αξιολόγησης των βιογραφικών πληροφορίες όπως το φύλο, η καταγωγή, η ηλικία. Αυτά τα εργαλεία εξ ορισμού είναι αδύνατο να εφαρμοστούν σε ένα βίντεο, κάνοντας τη διαδικασία πολύ επισφαλή από άποψη αντικειμενικότητας. Για παράδειγμα, έρευνα έδειξε ότι οι εργοδότες σταματούσαν να παρακολουθούν ένα βίντεο όταν έβλεπαν ότι ο υποψήφιος χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο, ακόμα και όταν επρόκειτο για επιχειρήσεις που είχαν μεριμνήσει για ζητήματα προσβασιμότητας.
Το μέλλον
Το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πλέον πολύ για την αντικειμενικότητά τους στις διαδικασίες πρόσληψης και προσπαθούν έμπρακτα να εξαλείψουν κάθε είδους προκατάληψη, είναι, πιστεύουν οι ειδικοί, και ο βασικός λόγος για τον οποίο δε φαίνεται στο μέλλον να επικρατεί το βίντεο ως must για τους υποψηφίους, ή έστω να αντικαθιστά τη συνοδευτική επιστολή. Δεν πρόκειται όμως και να εξαλειφθεί· το αντίθετο, μάλιστα: θεωρούν ότι η χρήση του θα γίνεται όλο και συχνότερη, για τον απλούστατο λόγο ότι πολλοί υποψήφιοι δεν μπορούν να συντάξουν ένα καλό βιογραφικό.
Το βίντεο λοιπόν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει μια καλή εικόνα για έναν υποψήφιο, αλλά οι εργοδότες θα συνεχίσουν να θέλουν στα χέρια τους ένα βιογραφικό, και θα εξακολουθήσουν να δίνουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία της συνέντευξης, που αποτελεί εξάλλου τον βασικό τρόπο ανθρώπινης επαφής. Έτσι, τα tips για τη σύνταξη ενός καλού βιογραφικού, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού cover letter, θα εξακολουθήσουν να έχουν αξία – και ευτυχώς, τουλάχιστον για τους ικανούς υποψηφίους που δε γνωρίζουν πώς να κάνουν μοντάζ και δεν έχουν σταθεί ποτέ μπροστά σε κάμερα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.