Η ζήτηση για αγαθά πολυτελείας γνωρίζει σημαντική άνοδο, καθώς η αγορά ανακάμπτει μετά την κρίση της πανδημίας. Μάλιστα, πολλά μεγάλα brands σημειώνουν επιδόσεις καλύτερες και από τα προπανδημικά επίπεδα.
Τέτοια είναι η περίπτωση του ομίλου Richemont, δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου ειδών πολυτελείας και ιδιοκτήτη brands όπως Cartier, Van Bleef & Arpels, Panerai, Vacheron Constantin, Net-a-Porter, Chloe, Montblanc, IWC, μεταξύ άλλων. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, οι πωλήσεις του ανέβηκαν κατά 32%, με μια εντυπωσιακή απόδοση που ήταν κατά 38% καλύτερη από εκείνην της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Οι μετοχές του, στην ανακοίνωση των ποσοστών αυτών, ανέβηκαν κατά 5,7%, μια συγκρατημένη άνοδος μετά από την ελαφρά πτώση που γνώρισαν φέτος, έπειτα όμως από το μεγάλο άλμα του +71% της περασμένης χρονιάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ρολόγια της υψηλής ωρολογοποιίας ανέκαμψαν επίσης, με τις εξαγωγές των ελβετικών δημιουργιών να έχουν αυξηθεί ελαφρά σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, οι πωλήσεις κοσμημάτων ανέβηκαν κατά 38%, και των ρολογιών κατά 25%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Την ισχυρή άνοδο τροφοδότησε το +55% της Αμερικής, αλλά και η αύξηση 42% στις πωλήσεις στην Ευρώπη, καθώς η σημαντική αγορά πολυτελείας της Κίνας είχε ήδη επανέλθει σχετικά από την προηγούμενη χρονιά, καθώς ξεπέρασε νωρίτερα τα χειρότερα της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμα: Το premiumization στη βιομηχανία των ποτών
Είναι επίσης χαρακτηριστική η προσοχή που δίνει ο όμιλος στον τρόπο διάθεσης των προϊόντων του, καθώς, για να ενισχύσει το περιθώριο των κερδών του, απομακρύνεται από τις πωλήσεις χονδρικής, ώστε να ελέγχει καλύτερα τις πωλήσεις από το δίκτυο καταστημάτων και τα ηλεκτρονικά του καταστήματα. Έτσι, πλέον οι DTC πωλήσεις αντιπροσωπεύουν το 78% του συνόλου.
Η άνοδος του οίκου Burberry
Πολύ καλά νούμερα αναμένεται να ανακοινώσει και ο βρετανικός οίκος, που είδε άνοδο των πωλήσεών του, ιδιαίτερα στα δερμάτινα είδη και τα outerwear που φέρουν την υπογραφή του.
Διαβάστε ακόμα: Το blockchain στον κλάδο της πολυτέλειας
Το διαχειριστικό περιθώριο κέρδους του έτους, μέχρι τις αρχές Απριλίου, εκτιμάται ότι θα έχει άνοδο 35%. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα ονόματα πολυτελείας, ο Burberry δεν ξεπέρασε τις πωλήσεις που είχε πριν από την πανδημία.
Πάντως, έχει και εδώ ενδιαφέρον η στρατηγική του, ώστε να δώσει ώθηση στα κέρδη του αλλά και να διατηρήσει το status του brand name του· ο οίκος πουλάει πλεον μόνο full price τα είδη του, σταματώντας οποιαδήποτε έκπτωση τόσο στα φυσικά όσο και στα online καταστήματά του. Κατόπιν τούτου, ανακοινώθηκε ότι η άνοδος στις πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων κινείται σε διψήφια νούμερα, και ότι «το brand είναι ισχυρότερο, το προϊόν είναι ισχυρότερο».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.