Η βιομηχανία των ρολογιών ακολουθεί μία νέα γραμμή, σύμφωνα με την οποία δημιουργεί κομμάτια που συνδυάζουν στοιχεία διαχρονικότητας, σε συνδυασμό με στοιχεία των τάσεων του σήμερα. Με άλλα λόγια, η βιομηχανία προσπαθεί να συνδέσει την καινοτομία με την αυθεντικότητα.
Το παρελθόν αναπόφευκτα επισκιάζει με την αίγλη του κάτι τόσο εγγενώς ρετρό όπως είναι και η υψηλή ωρολογοποία, η οποία εξάλλου θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως περιττή, από τη στιγμή που ακόμη διατίθενται στην αγορά, με μεγάλη επιτυχία, διαχρονικά, vintage κομμάτια. Για παράδειγμα το μοντέλο Nautilus του Patek Phillipe, ένα ρολόι της δεκαετίας του ’70 με τιμή λιανικής 32.104 ευρώ, σήμερα μπορεί να έχει αξία 88.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το ρολόι Calatrava της ίδιας μάρκας, το οποίο χρονολογείται από το 1932.
Η ακμάζουσα vintage αγορά έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τους χομπίστες και τους συλλέκτες να εντρυφούν στα μυστικά της κατασκευής των φετίχ του παρελθόντος, δημιουργώντας μια κοινότητα που, με πάθος για το ρετρό, δημιουργεί εκ νέου μοντέλα-θρύλους, είτε πρόκειται για ρολόγια είτε για old school κονσόλες παιχνιδιών ή αυτοκίνητα αντίκες. Μερικά από τα πιο διαχρονικά ρολόγια που επαναπροσεγγίζουν τα μεγάλα brands είναι τα παρακάτω:
Omega Speedmaster 321 Canopus Gold
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Speedmaster ως το ρολόι που έκανε ένα ταξίδι στο φεγγάρι μαζί με τους αστροναύτες της NASA, παρόλο που ξεκίνησε ως ένα ρολόι που απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στους αθλητές, το 1957. Πράγματι η νέα ανανεωμένη έκδοση superdeluxe θυμίζει αρκετά το αρχικό μοντέλο, αν και η πραγματικά vintage διαθέση φαίνεται στον «κινητήρα» του μηχανισμού που τροφοδοτεί το ρολόι.
Πριν από τρία χρόνια, η Omega επανέφερε μία limited δυνατότητα κίνησης υψηλής τεχνολογίας με το χέρι, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1969 στο Caliber 321. Το Caliber 321 τροφοδοτούσε τα μοντέλα Speedmaster που φορούσαν οι αστροναύτες του Apollo από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και τις αρχές του 1970, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου πτήσεων στη Σελήνη, κάτι που κατάφερε να προσελκύσει συλλέκτες αγοραστές. Η αξία του αγγίζει τα 71.400 ευρώ.
Zenith Chronomaster Original
Σε αντίθεση με το Caliber 321 της Omega, το ιστορικό κομμάτι της Zenith, το El Primero, δεν αποσύρθηκε ποτέ από την παραγωγική διαδικασία. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην αγορά το 1969, ως ένα ρολόι με λειτουργία χρονομέτρου, αποτελώντας μάλιστα τη ραχοκοκαλιά ολόκληρης της ωρολογοποιίας της Zenith. Ακόμη, τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιήθηκε και από τη Rolex. Το σημερινό El Primero χρησιμοποιεί έναν εντελώς σύγχρονο μηχανισμό, παρόλο που η Zenith εξακολουθεί να παίζει προσθέτοντας vintage λεπτομέρειες με ρετρό αισθητική. Το Chronomaster Original που κυκλοφόρησε το 2021, δημιουργήθηκε αντλώντας στοιχεία του περίφημου El Primero, γνωστού και ως Α386. Αναμφίβολα είναι ένα ρολόι που αναγεννά την αισθητική του παρελθόντος.
Swatch Bioceramic 1984 Reloaded
Το πρώτο ρολόι Swatch εμφανίστηκε το 1983, φτιαγμένο από πλαστικό μίας χρήσης με αυστηρά αναλογικό σχεδιασμό, αποτελώντας μία μοντέρνα αντιπρόταση της Ελβετίας στα ιαπωνικά ψηφιακά ρολόγια που πλημμύρισαν την αγορά. Τα πρόσφατα drops των συλλογών της Swatch έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη αισθητική. Αυτό δε σημαίνει ότι η αναγέννηση του πλαστικού μπορεί να δελεάσει πλέον το αγοραστικό κοινό, γι’ αυτό και στράφηκε προς ένα νέο υλικό, το BioCeramic, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα πλαστικό βιολογικής προέλευσης, εξαιρετικά συμπαγές, αναβαθμίζοντας κατά πολύ τη ποιότητά του.
Διαβάστε επίσης: Οι φρέσκες “οικολογικές” επανεκδόσεις του 1984 της Swatch
Tudor Pelagos FXD
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Tudor κυκλοφόρησε το ρολόι Pelagos FXD, ιδανικό για περιπτώσεις κατάδυσης. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η πολυπόθητη σύνδεση του brand με το ναυτικό της Γαλλίας (Marine Nationale). Η συγκεκριμένη συνεργασία χρονολογείται από το 1956, όταν η επιστημονική ομάδα του Ναυτικού της Γαλλίας, η Groupement d’Étude et de Recherches Sous-Marines (GERS), δοκίμασε ορισμένα ρολόγια Oyster Prince Submariner σε συνθήκη κατάδυσης. Ως αποτέλεσμα, η Tudor έγινε επίσημος προμηθευτής του Γαλλικού Ναυτικού το 1961, συνεχίζοντας να προμηθεύει ρολόγια Submariner μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Tudor δημιούργησε ένα από τα πιο εμβληματικά ρολόγια κατάδυσης, το Snowflake Submariner, γνωστό και ως 9401. Διέθετε φωτεινό μπλε καντράν με μεγάλους δείκτες σε σχήμα νιφάδας χιονιού, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τους δύτες όταν πραγματοποιούν νυχτερινή-θολή υποβρύχια κατάδυση. Η σχεδίαση του νέου Pelagos FXD συμβαδίζει αρκετά με το εμβληματικό ρολόι 9401. Έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένες ανάγκες υποβρύχιας κολύμβησης. Είναι αδιάβροχο και φτάνει σε βάθος μέχρι τα 200 μέτρα, ενώ το κανονικό Pelagos έφτανε βάθος τα 500 μέτρα. Επίσης το ρολόι μπορεί να λειτουργήσει και ως πυξίδα.
Accutron Spaceview 2020
Το 1960, το ηλεκτρονικά τροφοδοτούμενο πανάκριβο ρολόι Accutron της αμερικανικής εταιρείας ρολογιών Bulova αποτελούσε ένα φουτουριστικό κομμάτι επιστημονικής φαντασίας που έγινε πραγματικότητα. Η έκδοση “Spaceview” δημιουργήθηκε χωρίς καντράν, δείχνοντας όλο τον εσωτερικό μηχανισμό του ρολογιού. Με τη πάροδο του χρόνου κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει συλλεκτικό κομμάτι. Το 2020 επανεμφανίστηκαν ξανά στην αγορά, με το μοντέλο Spaceview, το οποίο βασίζεται αρκετά στην αισθητική του προηγούμενου μοντέλου με μία πιο τεχνολογική προσέγγιση.
Montblanc Heritage Pythagore Small Second
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Montblanc εξαγόρασε τη Minerva, μια καταξιωμένη ελβετική εταιρεία, ενισχύοντας τις ικανότητές της στη βιομηχανία της ωρολογοποιίας, με γνώμονα πάντα τη vintage αισθητική. Η Montblanc δημιουργεί τώρα το Heritage Pythagore, με τον μηχανισμό Caliber 48 της Minerva από τη δεκαετία του 1940. Το συγκεκριμένο μοντέλο συνδυάζει την αξία της κλασικότητας και την αισθητική της πολυτέλειας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.