22 Νοέ 2024
READING

Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla παρ’όλες τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς

4 MIN READ

Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla παρ’όλες τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς

Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla παρ’όλες τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς

Tην έκπληξη έκανε η Tesla με την ανακοίνωση των επιδόσεών της για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αφού σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, αυξημένων κατά 71% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων σε ημιαγωγούς απαραίτητους για την κατασκευή των αυτοκινήτων. 

Συνολικά, οι 936.00 πωλήσεις του 2021 αντιστοιχούν σε άνοδο 87% σε σχέση με το 2020, και ξεπερνούν αισθητά το ανώτατο όριο των 900.000 χιλιάδων οχημάτων που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν εξάλλου εντυπωσιασμένοι, με δεδομένη την έλλειψη των ημιαγωγών, εξαιτίας της οποίας μάλιστα αναμένεται ότι οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες θα παρουσιάσουν μειωμένες πωλήσεις. Αν και η Tesla δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία μόνο για τις συνολικές, παγκόσμιες πωλήσεις, οι forecasters, τουλάχιστον για την αμερικανική αγορά αυτοκινήτων, προβλέπουν πτώση των πωλήσεων κατά 24%, για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. 

Όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι του κλάδου, «η βιομηχανία ξέμεινε από οχήματα». Οι συνολικές πωλήσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2021 ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας, παρόλο που η ζήτηση παρέμεινε σε υγιή επίπεδα.

Δείτε ακόμα: Η Apple χριάστηκε να μειώσει την παραγωγή της λόγω της έλλειψης σε ημιαγωγούς

Και η Tesla βρέθηκε αντιμέτωπη με ελλείψεις ημιαγωγών μέσα στη χρονιά, αλλά κατάφερε να τις αντιμετωπίσει, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία δεδομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού τον τελαυταίο χρόνο στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που όμως αντικατοπτρίζει και την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς. Έτσι, αν και το μερίδιο της Tesla στα ηλεκτροκίνητα μικραίνει, καθώς στην αγορά διατίθενται πλέον περισσότερες επιλογές και από άλλες εταιρείες, η ίδια μπορεί να συνεχίσει να σημειώνει άνοδο, κυριαρχώντας ουσιαστικά, καθώς αυξάνεται αντίστοιχα και η συνολική ζήτηση.

Τα νέα της εργοστάστια στο Τέξας και το Βερολίνο, που μέσα στο 2022 θα αρχίσουν με λειτουργούν πλήρως, η ίδια η Tesla προβλέπει ότι θα της δώσουν περαιτέρω ώθηση μεγαλύτερη του 50%, τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η επιτυχία της Tesla αντικατοπτρίζεται και στις διαθέσεις των επενδυτών, που την αντέμειψαν με άνοδο 52% των μετοχών της για το 2021 – όσο και αν αυτό το ποσοστό ακούγεται τουλάχιστον μετριοπαθές, μπροστά στο +743% του 2020.

Πώς τα κατάφερε;

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη των ημιαγωγών αποτελεί μια πραγματικότητα, από την οποία ούτε η Tesla μπορει να ξεφύγει. Ήταν η κατασκευαστική προσέγγιση της εταιρείας, όμως, που μοιάζει περισσότερο με εκείνην μιας startup, που της επέτρεψε να υπερισχύσει υπό αυτές τις συνθήκες, μεταδίδει η Wall Street Journal, που μίλησε τόσο με κατασκευαστές ημιαγωγών όσο και με τον CFO της Tesla.

Οι ημιαγωγοί άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε οχήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με τη Volkswagen να είναι από τους πρωτοπόρους στον τομέα αυτό. Ωστόσο, έπρεπε να έρθει η δεκαετία του 1980 για να διαδοθεί και να εδραιωθεί η χρήση τους, το να υποβοηθάται δηλαδή η λειτουργία του κινητήρα από υπολογιστή. Σήμερα, τα chips χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές λειτουργίες του αυτοκινήτου, από το κλείδωμα μέχρι τον έλεγχο των προβολέων, σε βαθμό πλέον που για κάθε όχημα να χρειάζονται από 1000 έως 3000 ημιαγωγούς. 

Δείτε ακόμα: Η Volkswagen θέλει να ξεπεράσει την Tesla

Η Tesla, όμως, διαφέρει από την πλειονότητα των brands, γιατί, ως νέος κατασκευαστής, δημιουργεί τα αυτοκίνητά της από το μηδέν, επωφελούμενη από όλες τις νέες τεχνολογίες, και δε συναρμολογεί τα οχήματά της ενσωματώνοντας επιτυχημένα εξαρτήματα που έχουν δημιουργηθεί χρόνια πριν, όπως κάνουν συνήθως οι ιστορικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Έτσι, μπορεί να ειναι πιο ευέλικτη και να προσαρμόζεται καλύτερα.

Στην περίπτωση των ημιαγωγών, η Tesla είχε άμεσα τη δυνατότητα να επαναπροσεγγίσει τα συστήματά της, ώστε να λειτουργούν με το είδος των ημιαγωγών που είχε τη δεδομένη στιγμή διαθέσιμους. Και, καθώς όλα τα εξαρτήματά της ειναι καινούρια, σχεδιασμένα από μηχανικούς που ακόμα δουλεύουν για αυτήν, δεν υπήρχε η ανάγκη να σχεδιαστεί κάτι από την αρχή, παρά μόνο να προσαρμοστεί. Οι in-house developers τής έδωσαν επίσης τη δυνατότητα το λογισμικό που απαιτούν οι συγκεκριμένοι ημιαγωγοί να ξαναγραφεί άμεσα, δίνοντας την απαιτούμενη κάθε φορά λύση. 

Αλλά ακόμα και το να βρει και να αποκτήσει τους απαραίτητους ημιαγωγούς, μέσα στην κρίση της τροφοδοτικής αλυσίδαα, ήταν ευκολότερο για την Tesla, καθώς, ως μικρότερος, ανερχόμενος και δημοφιλής κατασκευαστής, μπορούσε να πείσει ευκολότερα τους παραγωγούς να την εξυπηρετήσουν, ώστε να τους προτιμήσουν και στο μέλλον.

Όπως σημειώνουν ειδικοί, τελικά η Tesla λειτούργησε περισσότερο ως τεχνολογική εταιρεία παρά ως αυτοκινητοβιομηχανία, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και ικανότητα να αντιμετωπίσει θέματα τεχνολογίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.