22 Νοέ 2024
READING

Η μεγάλη πρόκληση της Κίνας για το 2022 είναι να κάνει τους ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα

5 MIN READ

Η μεγάλη πρόκληση της Κίνας για το 2022 είναι να κάνει τους ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα

Η μεγάλη πρόκληση της Κίνας για το 2022 είναι να κάνει τους ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα

Η υποτονική καταναλωτική δαπάνη έχει συμπαρασύρει την οικονομία της Κίνας από την πανδημία, με μικρή ανακούφιση στον ορίζοντα για το 2022. Οι δύο τομείς που παρουσιάζουν τις μικρότερες προοπτικές στην Κίνα είναι η αγορά ακινήτων και η κατανάλωση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ο τομέας στον οποίο έχουν ποντάρει οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές, καθώς αναμένουν ότι η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης της Κίνας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι κορυφαίοι ηγέτες στο Πεκίνο προειδοποίησαν ότι η ανάπτυξη αντιμετωπίζει “τριπλή πίεση” από τη μείωση της ζήτησης, τα σοκ της προσφοράς και την εξασθένηση των προσδοκιών.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (GDP) της χώρας αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό του εδώ και ένα χρόνο το περασμένο τρίμηνο, επεκτεινόμενο μόλις κατά 4,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου – ένα από τα ασθενέστερα τρίμηνα από τότε που η Κίνα άρχισε να δημοσιεύει τέτοια αρχεία το 2011.

Γενικά, ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να διατηρηθεί αντανακλάται στην αποδυνάμωση της ζήτησης, ενώ σημειώνεται ιδιαίτερα ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στα εισοδήματα των ανθρώπων. Επισημαίνεται επίσης η επιβράδυνση της ζήτησης από τις μειωμένες δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για έργα υποδομής και τη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις φροντιστηρίων μετά το σχολείο που έχουν επηρεάσει την απασχόληση. Την κατάσταση έχουν επηρεάσει επίσης οι καθυστερήσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι καθυστερήσεις στη ναυτιλία και τα αυξανόμενα αποθέματα στην Κίνα έπληξαν τους μικρότερους κατασκευαστές, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να χάνουν παραγγελίες και να μειώνουν την παραγωγή τους. H παραγωγή των εργοστασίων έχει, επίσης, υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης ενέργειας, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, που συγκρούστηκε με την εθνική προσπάθεια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι λιανικές πωλήσεις της ηπειρωτικής Κίνας μειώθηκαν πέρυσι, παρά τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας. Οι συγκρίσεις με αυτή την πτώση έκαναν τις λιανικές πωλήσεις να εκτοξευθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά ο ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί, ιδίως από το καλοκαίρι. Οι λιανικές πωλήσεις για τους πρώτους 11 μήνες του 2021 εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 13,7% από την ίδια περίοδο του 2020.

Ένας πιθανός παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση της ζήτησης είναι η συνολική αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα, που μειώνει την προθυμία των ανθρώπων να δαπανήσουν. Ανά τομέα, οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους περισσότερο σε τρόφιμα και ρούχα, παρά σε υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία. Ωστόσο αναμένεται ότι αυτή η απόκλιση μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθεί ελαφρώς το 2022. Η καταστολή από το Πεκίνο της εξάρτησης των κατασκευαστών ακινήτων από το χρέος επηρεάζει επίσης την αντίληψη των νοικοκυριών για τον πλούτο, καθώς η πλειονότητα είναι δεσμευμένη σε ακίνητα.

Ακόμα, παρά τις προβλέψεις  για αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 7% το 2022, αυτή θα παραμείνει κάτω από την τάση προ-Covid μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επισημαίνονται επίσης οι επιβαρύνσεις από την πολιτική “μηδενικής ανοχής” της Κίνας για τον έλεγχο του Covid και την ύφεση στον τομέα των ακινήτων. Τονίζεται ότι ο τρόπος που θα ανακάμψει η κατανάλωση το επόμενο έτος θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας.

Για την ενίσχυση της ζήτησης , οι αρχές μπορούν να κάνουν διάφορα, όπως για παράδειγμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κατανάλωση ακολουθώντας το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ στην προσφορά κουπονιών. Αυτό θα έκανε τους καταναλωτές να ξοδεύουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως τα ξενοδοχεία, με περαιτέρω κίνητρα από μια κλιμακωτή δομή που δεν θα ξεκλείδωνε τα επόμενα κουπόνια μέχρι να λήξει ή να εξαντληθεί το πρώτο.

Διαβάστε επίσης: Οι τέσσερις σημαντικότερες τάσεις της κινεζικής αγοράς

Τα ακίνητα αναμένουν αγοραστές

Τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων της Κίνας τράβηξαν την προσοχή των παγκόσμιων επενδυτών το περασμένο καλοκαίρι, καθώς οι υπερχρεωμένοι κατασκευαστές προκάλεσαν φόβους εξάπλωσης της κατάστασης. Οι κυβερνητικές προσπάθειες για τον περιορισμό των υψηλών επιπέδων χρέους της βιομηχανίας και της εκτίναξης των τιμών των κατοικιών είχαν ως αποτέλεσμα αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές και, παράλληλα, πτώση των πωλήσεων και των τιμών.

Τα ακίνητα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανάπτυξη το 2022 και αναμένεται ότι οι κατασκευές κατοικιών και οι πωλούμενες εκτάσεις θα μειωθούν με ακόμη ταχύτερο ρυθμό μέσα στο έτος, καθώς και ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα θα μειωθούν κατά 2%, μετά την αναμενόμενη αύξηση κατά 4,8% το 2021. Τουλάχιστον, η συνάντηση οικονομικού σχεδιασμού σε ανώτατο επίπεδο της Κίνας τον περασμένο μήνα δεν σηματοδότησε μεγάλη αλλαγή στην πολιτική για τα ακίνητα.

Το αδύναμο κλίμα στην αγορά επηρεάζει επίσης τις πωλήσεις κατοικιών, καθώς οι αγοραστές αναβάλλουν τις αγορές τους αναμένοντας περαιτέρω μείωση των τιμών. Παράλληλα, αναμένεται πως η μείωση των δραστηριοτήτων κατασκευής ακινήτων θα επηρεάσει τους συναφείς τομείς, όπως ο χάλυβας, το σιδηρομετάλλευμα και άλλα, θα επιβραδύνει τις συνολικές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και θα ασκήσει πίεση ακόμη και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Θα χρειαστούν πιθανότατα μερικά χρόνια για να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου των ακινήτων. Εν τω μεταξύ, αναμένεται ότι η κεντρική κυβέρνηση θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το πλήγμα στα έσοδά τους. Μια πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να μειώσουν τα επίπεδα χρέους που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η αγορά ακινήτων δε θα επιβραδυνθεί δραστικά.

Για την οικονομική πολιτική του 2022, το Πεκίνο έχει τονίσει ότι η σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητά του. Οι αρχές κατέστησαν επίσης σαφές φέτος ότι η ποιότητα της ανάπτυξης είναι όλο και πιο σημαντική από την ποσότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.