Το 2020, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η μόδα και η ένδυση ήταν οι κυρίαρχες κατηγορίες προϊόντων στις διαδικτυακές αγορές. Οι επόμενες πιο δημοφιλείς κατηγορίες διαδικτυακών αγορών είναι τα παιχνίδια, τα χόμπι και τα DIY.
Για το 2020, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στη Γερμανία, τα είδη ένδυσης κατέλαβαν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις για διαδικτυακές αγορές. Στην Ισπανία, επίσης, ο τομέας των προϊόντων ένδυσης ηγήθηκε των υπολοίπων, ενώ και στη Ρωσία τα είδη ένδυσης και υπόδησης ήταν η κυρίαρχη επιλογή για τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές και δεύτερη πιο σημαντική κατηγορία στις εγχώριες πωλήσεις B2C, δηλαδή από τις εταιρείες στους πελάτες, στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Το Amazon, το ASOS και το eBay είναι οι πιο συχνά επισκεπτόμενοι ιστότοποι μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων B2C ήταν πολύ μεγάλη το 2021, λόγω του lockdown της χώρας.
Από τις συνολικές δαπάνες ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως το 2021, είχε προβλεφθεί ότι οι καταναλωτές θα δαπανούσαν 759,5 δισεκατομμύρια δολάρια για προϊόντα που σχετίζονται με τη μόδα. Αυτό είναι το 27,9% των αναμενόμενων εσόδων του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως το 2021, τα οποία ανέρχονται σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με απλά λόγια, περισσότερα από 1 στα 4 δολάρια που ξοδεύουν οι καταναλωτές στο διαδίκτυο, είχε προβλεφθεί ότι είναι για είδη μόδας.
Στη Γερμανία, οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου B2C στην κατηγορία ένδυσης παρουσίασαν την υψηλότερη ετήσια αύξηση το 2021, οδηγώντας άλλες κατηγορίες. Στην Ουκρανία προβλέπεται επίσης σταδιακή επιτάχυνση των ηλεκτρονικών αγορών ενδυμάτων τα επόμενα χρόνια, με τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου B2C να φτάνουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2023.
Ακόμα, οι αποκλειστικά διαδικτυακές εταιρείες είναι η κύρια επιλογή για την διαδικτυακή αγορά ενδυμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες το 2021. Για παράδειγμα, στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα του Φεβρουαρίου του 2021, οι διαδικτυακές εταιρείες, όπως η Zalando, ηγήθηκαν της επιλογής των δικτυακών τόπων για αγορές.
Επίσης, στην κατηγορία της μόδας, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την αγορά και την πώληση μεταχειρισμένων ειδών. Σχεδόν το 1/3 (32%) δηλώνει ότι αναζητά μεταχειρισμένα προϊόντα όταν ψωνίζει στο διαδίκτυο, και το 44% των καταναλωτών έχει αγοράσει ή πουλήσει ένα μεταχειρισμένο προϊόν στο διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα είδη, εκτός από την ένδυση, είναι δημοφιλή τα βιβλία και τα ηλεκτρονικά είδη.
Κάτι που ενίσχυσε σίγουρα την προτίμηση των ειδών ένδυσης στο e-commerce είναι η αύξηση των εικονικών καταστημάτων που ανανέωσαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και πρόσφερα κι άλλες επιλογές στην ηλεκτρονική αγορά με έναν τρόπο πιο φρέσκο, πρωτότυπο και διασκεδαστικό.
Στην αρχή, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είχε τέτοια ανάπτυξη, πολύς κόσμος δίσταζε να προβεί σε αγορές ειδών ένδυσης μέσω διαδικτύου, καθώς ήταν πιο δύσκολα να ικανοποιηθούν οι πελάτες όταν δεν μπορούσαν να δουν από κοντά ένα ρούχο και να το δοκιμάσουν. Πλέον, οι πλατφόρμες πώλησης τέτοιων ειδών φροντίζουν να δίνουν όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για τα προϊόντα, συμπεριλαμβανόμενου λεπτομέρειες για το υλικό και τα χαρακτηριστικά τους ρούχου, καθώς και size guides και κριτικές από άλλους πελάτες, κάνοντας τους καταναλωτές να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και κάνουν τις διαδικτυακές αγορές ενδυμάτων τους με μεγαλύτερη ευκολία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.