19 Δεκ 2024
READING

Πόσο κόστισαν οι 10 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές του 2021 

3 MIN READ

Πόσο κόστισαν οι 10 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές του 2021 

Πόσο κόστισαν οι 10 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές του 2021 

Η φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid από το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγε μια μελέτη με σκοπό να προσπαθήσει να καθορίσει πόσο στοίχισαν οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές της χρονιάς που πέρασε, μιας χρονιάς που δεν μπορούμε παρά να θυμόμαστε όχι μόνο ως τη δεύτερη της πανδημίας, αλλά και ως εκείνη κατά την οποία έγινε σεφέστερο από ποτέ ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ, και τις καταστροφικές συνέπειές της τις ζούμε ήδη.

Δέκα από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα του 2021, λοιπόν που εξετάστηκαν ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς, και κόστισαν συνολικά 170,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές. Από αυτές, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο θανατηφορος τυφώνας Ida, που σάρωσε στις ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου, προκαλώντας ζημιές ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, οι εκτιμήσεις των ποσών αυτών βασίζονται σε ασφαλισμένες ζημιές, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα το κόστος λογικά είναι ακόμα υψηλότερο. Είναι η έκτη φορά που το κόστος των ετήσιων φυσικών καταστροφών ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα, και οι προηγούμενες πέντε αφορούν τις χρονιές μετά το 2011. Φέτος, είτε πρόκειται για πλημμύρες, τυφώνες, καύσωνες ή ξηρασίες, οι συνέπειες υπήρξαν βαριές τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και, κυρίως, σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και στον αριθμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, εξαιτίας της επισιτιστικής ανασφάλειας, της ξηρασίας και άλλων παράπλευρων φαινόμενων που προκάλεσαν αυτές οι καταστροφές. 

Δείτε ακόμα: Οι εταιρείες αρχίζουν να μετακινούν τις εγκαταστάσεις τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Ενδιαφέρουσα διαπίστωση της έρευνας αποτελεί το ότι η εκτίμηση του οικονομικού κόστους είναι συνήθως υψηλότερη όταν ο καταστροφές έχουν συμβεί σε πλούσιες, ανεπτυγμένες χώρες, καθώς εκεί τα περιουσιακά στοιχεία έχουν υψηλότερη αξία και είναι συχνότερα ασφαλισμένα – παρόλο που μερικά από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα έπληξαν φτωχότερα κράτη. Στη μελέτη εξετάζεται ακόμα και ο αντίκτυπος που έχουν περιβαλλοντικές κρίσεις που εξελίσσονται αργά, όπως στην περίπτωση της ξηρασίας που προκαλείται στην κεντρική Αφρική από τη συρρίκνωση της λίμνης Τσαντ κατά 90%, μόλις από το 1970, η οποία οδηγεί στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Έτσι, γίνεται ακόμα πιο σαφής ο βαθμός στον οποίο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τους ανθρώπους, την καθημερινότητά τους, της ευημερία τους, την ίδια τους την επιβίωση. Οι ερευνητές της Christian Aid σχολιάζουν ότι η σύνοδος για το κλίμα COP26 που έγινε στη Γλασκώβη, μπορεί να προκάλεσε το ενδιαφέρον και να έγινε αφορμή για μερικούς εντυπωσιακούς τιτλους στον  Τύπο, ωστόσο επί της ουσίας δεν κατάφερε να αποσπάσει στέρεες δεσμεύσεις για τη μείωση της εκπομπής των αερίων θερμοκηπίου.

Δείτε ακόμα: Είναι το ενδιαφέρον της αγοράς για την κλιματική αλλαγή η επόμενη μεγάλη φούσκα; 

Αυτά είναι τα ακριβή νούμερα με το κόστος της πρώτης δεκάδας των φυσικών καταστροφών του 2021, σύμφωνα με την έρευνα της Christian Aid:

Τυφώνας Ida — $65 δισεκατομμύρια.

Πλημμύρες στην Ευρώπη — $43 δισεκατομμύρια.

Χειμερινή καταιγίδα στο Τέξας —$23 δισεκατομμύρια.

Πλημμύρες Henan (Κίνα) — $17,6 δισεκατομμύρια.

Πλημμύρες στη Βρετανική Κολούμπια — $7,5 δισεκατομμύρια.

Κύμα ψύχους στη Γαλλία — $5,6 δισεκατομμύρια.

Κυκλώνας  Yaas (Ινδία και Μπαγκλαντές) — $3 δισεκατομμύρια

Πλημμύρες στην Αυστραλία— $2,1 δισεκατομμύρια.

Τυφώνας In-fa (Κίνα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία) — $2 δισεκατομμύρια.

Κυκλώνας Tauktae (Ινδία, Μαλδίβες, Σρι Λάνκα) — $1,5 δισεκατομμύρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.