Το Gramercy Typewriters, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα καταστήματα γραφομηχανών της Νέας Υόρκης, μοιάζει με πύλη σε μια άλλη εποχή. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τα ράφια των καταστημάτων με vintage αντικείμενα αδειάζουν συνεχώς. Καθημερινά οι καταναλωτές επισκέπτονται τέτοιου είδους καταστήματα, αγοράζοντας γραφομηχανές, δίσκους και φιλμ. Όλο αυτό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας της ευρύτερης τάσης των νέων καταναλωτών, κάτι που αποδεικνύει την άνθιση της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια γραφομηχανές, δίσκοι βινυλίου, film για κάμερες και ρετρό βιντεοπαιχνίδια αντιμετωπίζουν αισθητή αύξηση της δημοτικότητάς τους. Παραδείγματος οι πωλήσεις της εταιρεία vintage παιχνιδιών DKOldies, αυξήθηκαν ραγδαία. Τα δημοφιλέστερα προϊόντα της εταιρείας είναι οι κονσόλες Nintendo 64, GameCube και Wii.
Το ίδιο ισχύει και για τις vintage κάμερες, καθώς η ρετρό αισθητική έχει γίνει τόσο δημοφιλής όπου αρκετές εφαρμογές για κινητά όπως το Dispo μιμούνται κατά βάση την εμπειρία μιας κλασσικής-διαχρονικής κάμερας. Ποιος είναι όμως ο λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές μπαίνουν στη διαδικασία να αντικαταστήσουν κάποια υπερσύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή με κάποια vintage; Ορισμένοι το στηρίζουν στη γέννηση του στο αισθήματος της νοσταλγίας, το οποίο κατέκλεισε τη περίοδο του 2020. Το λεγόμενο Y2K (the year 2000) είναι και πάλι στη μόδα.
Από τη στιγμή που η τεχνολογία είναι βαθιά ριζωμένη τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας, έχει καταφέρει να μεταβάλει εξ’ ολοκλήρου ορισμένες συνήθειες. Εξαιτίας της συνθήκης της πανδημίας ανήλθαν στην επιφάνεια ορισμένες νέες καταστάσεις όπως για παράδειγμα οι συναντήσεις μέσω Zoom, η άνοδος της δημοτικότητας του TikTok αλλά και η γενικότερη αποστασιοποίηση των ανθρώπων από τις διαπροσωπικές επαφές. Επομένως μέσω της γενικότερης ψηφιοποίησης αναδύθηκαν από το χρονοντούλαπο συνήθειες, τις οποίες είχαμε ξεχάσει.
Μία χαρακτηριστική τάση το διάστημα είναι η άνοδος των πωλήσεων δίσκων βινυλίου, η οποία διατηρείται σχεδόν τα πέντε τελευταία χρόνια. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων lockdown οι άνθρωποι ζούσαν αποκλειστικά και μόνο στα σπίτια τους, προσπαθώντας συνεχώς να διοχετεύσουν τον χρόνο τους σε καινούριες δραστηριότητες.
Διαβάστε επίσης: Γιατί οι εταιρείες φτιάχνουν και πωλούν ακόμα DVD;
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τις οθόνες τους, η βιομηχανία της τεχνολογίας προωθούσαν ακριβώς το αντίθετο δημιουργώντας εικονικούς κόσμους ή αλλιώς metaverse. Το πιο πρόσφατο γεγονός αποτέλεσε το πολυσυζητημένο rebranding του Facebook σε Meta, το οποίο έχει ήδη λάβει τεράστια δημοτικότητα. Με το Web 3.0 να βρίσκεται στον ορίζοντα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας ήρθε για να μείνει.
Ζούμε μια μεγάλη αντίφαση και την ίδια στιγμή που αναζητούμε αντικείμενα από το παρελθόν χτίζουμε τις ζωές μας γύρω από όλο και περισσότερη τεχνολογία.Αυτή η αντίφαση αποτυπώνει έναν νέο κόσμο που ακόμη διαμορφώνεται και θα οδηγήσει σε μια νέα κανονικότητα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.