Τα δύο τελευταία χρόνια η συνθήκη της πανδημίας έχει μεταβάλει αρκετά τη καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα οι συνήθειες και η ρουτίνα του κάθε ανθρώπου να έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί. Ένας από τους το βασικούς τομείς που έχει επηρεαστεί από την έξαρση του COVID είναι το τοπίο της εργασίας. Ποιο θα είναι το μέλλον της και ποιες οι αλλαγές της;
Η δυνατότητα εργασίας με υβριδικό τρόπο θα έπρεπε να αποτελεί κανόνα για τον τομέα των επιχειρήσεων. Η χρονιά του 2021 λειτούργησε ως μεταβατικό στάδιο για τους εργοδότες, συνειδητοποιώντας ότι πλέον οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον τρόπο που θα εργάζονται. Το 2022 θα εστιάσει κυρίως στο πότε θα δουλεύουμε. Αναπόφευκτα κάτι τέτοιο πιθανότατα να προκαλέσει σύγχυση στον χρονοπρογραμματισμό της εκάστοτε επιχείρησης, απαιτώντας παραπάνω effort τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους ώστε να αποφευχθεί η πιθανή μείωση των επιπέδων παραγωγικότητας.
Μία από τις σημαντικότερες τάσεις του εργασιακού κλάδου είναι η εστίαση περισσότερο στον εργαζόμενο. Με άλλα λόγια δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να φροντίζουν και να υπερασπίζονται τόσο τον εαυτό τους όσο και τα δικαιώματά τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει είτε το να αρνούνται να δουλέψουν πολλές ώρες, είτε με το να συμμετέχουν σε συνδικάτα. Για παράδειγμα οι νεότερες γενιές εργαζομένων εστιάζουν υπερβολικά στο να χτίσουν μία καριέρα με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικές στιγμές από τη καθημερινότητά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ψηφιοποίηση θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο υποστηρικτικά. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικότερες τάσεις που θα ισχύουν το 2022 στον εργασιακό κλάδο.
Η δυνατότητα υβριδικής εργασίας θα αποτελεί βασική επιλογή
Για μία αρκετά μεγάλη μερίδα εταιρειών η υβριδική εργασία θα αποτελεί βασικό μοντέλο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε το καλύτερο δυνατό τρόπο διαχείρισης ανάμεσα στην in-person και remote συνθήκη εργασίας. Γνώμονας είναι η ισορροπία, η ευελιξία και ο σωστός προγραμματισμός, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τη παραγωγικότητα όσο και την ικανοποίησή των υπαλλήλων. Σαφέστατα σε ορισμένες περιπτώσεις η εργασία στα φυσικά γραφεία είναι αναντικατάστατη.
Το φαινόμενο Proximity Bias
Η συνηθέστερη ανησυχία όσον αφορά τη remote εργασία, είναι ότι όσοι βρίσκονται στο γραφείο επωφελούνται ενώ όσοι εργάζονται από το σπίτι ξεχνιούνται, προκαλώντας «Proximity Bias». Η συντονισμένη υβριδική εργασία, μπορεί αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn εννέα στις δέκα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα προσφέρουν τη δυνατότητα ευέλικτης εργασίας κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, με τη προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί δίκαια.
Διαβάστε επίσης: Η απόκλιση εταιρειών και υπαλλήλων στο ζήτημα της ευέλικτης εργασίας
Τα Virtual Meetings θα βελτιωθούν και θα γίνουν σύντομα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως οι υπάλληλοι γραφείου κατέφυγαν στο Zoom, αντικαθιστώντας τις συναντήσεις σε προσωπικό επίπεδο, κάτι το οποίο πυροδότησε την ανάγκη για περαιτέρω εξοικείωση με τις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Έτσι το 2022 αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε τα virtual meetings να βελτιώνονται και να γίνονται ολοένα και καλύτερα. Κάτι τέτοιο απαιτεί εκπαίδευση και εξάσκηση τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους. Σύντομες και περιεκτικές συναντήσεις εξ αποστάσεως, θα καταφέρουν να ενισχύσουν τόσο την αποδοτικότητα όσο και τη παραγωγικότητα.
Ο χρόνος θα έχει μεγαλύτερη σημασία από την τοποθεσία
Το ωράριο εργασίας θα αναδιαμορφωθεί, καθώς πλέον το προσωπικό έχει την αυτονομία να διαμορφώνει τα χρονοδιαγράμματά του. Το νέο έτος θα σηματοδοτήσει ένα βήμα μακριά από τα παραδοσιακά ωράρια, μολονότι θα αντικατασταθούν με πιο ευέλικτες επιλογές, οι οποίες έχουν ως στόχο την διατήρηση της ισορροπίας.
Οι εταιρείες θα πρέπει να βελτιωθούν ουσιαστικά ώστε να αποφύγουν τη λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση»
Το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης», θα αλλάξει κατά κάποιο τρόπο τον τρόπο σκέψης και δράσης του επιχειρησιακού κλάδου. Ωστόσο μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να αποφέρει, καθώς οι εταιρείες θέτουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους. Κάτι τέτοιο συνδέεται άμεσα με τον επανασχεδιασμό των παραδοσιακών μοντέλων εργασίας, προκειμένου να επιτρέψει στους ανθρώπους να επιλέξουν πού και πώς θα εργαστούν. Οι χώροι εργασίας του μέλλοντος θα πρέπει να είναι ανοιχτοί σε νέα ταλέντα, τα οποία μπορεί αν αποφέρουν τελικά πολύ καλύτερα οφέλη και αποτελέσματα.
Η εξ αποστάσεως εργασία θα γίνει στρατηγική
Η εξ αποστάσεως εργασία δε θεωρείται πλέον ούτε ως μια προσωρινή λύση αναφορικά με τα lockdown της πανδημίας αλλά ούτε και ως ένα όφελος των εργαζομένων, αλλά θεωρείται ως ένας τρόπος αντιμετώπισης των μελλοντικών κρίσεων. Το μοτίβο της remote εργασίας θα ενταχθεί στο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατά βάση αποδοτικό. Εξαιτίας αυτού, οι εταιρείες θα χρειαστούν περαιτέρω τεχνογνωσία, επιλέγοντας τα κατάλληλα άτομα για τις ανάλογες θέσεις εργασίας του συγκεκριμένου τομέα.
Τι θα γίνει τελικά με το Metaverse;
Η άνοδος του λεγόμενου Metaverse, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για καλύτερους virtual χώρους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει αίθουσες συνεδριάσεων και γραφεία, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύουν τη συντροφικότητα αλλά και να πυροδοτούν τη δημιουργικότητα, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στο συμβατικό και το remote μοντέλο εργασίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.