22 Νοέ 2024
READING

Τα ψηφιακά κράτη είναι η νέα πραγματικότητα

3 MIN READ

Τα ψηφιακά κράτη είναι η νέα πραγματικότητα

Τα ψηφιακά κράτη είναι η νέα πραγματικότητα

Η ψηφιοποίηση αποτελεί τάση των τελευταίων δύο ετών, καθώς η συνθήκη της πανδημίας κατάφερε να διαταράξει εξ’ ολοκλήρου τη ροή των πραγμάτων και των συνηθειών παγκοσμίως. Συναντήσεις μέσω Zoom, ηλεκτρονικές αγορές και livestreaming είναι μόνο μερικές από τις τάσεις, οι οποίες διαδόθηκαν τη περίοδο της πανδημίας και εντάχθηκαν στη καθημερινότητά μας.

Για το 2022 θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στη δύναμη του ψηφιακού κόσμου, μιας και πλέον μαζί με τα εθνικά κράτη συνυπάρχουν και οι λεγόμενες ψηφιακές «χώρες». Τι σημαίνει όμως αυτό; Η ψηφιοποίηση έχει καταφέρει να μειώσει την επίδραση των εθνικών συνόρων σε αρκετές εκφάνσεις της ζωής μας. Για παράδειγμα πλέον πραγματοποιούνται πολύ πιο εύκολα διηπειρωτικές συναντήσεις μέσω online πλατφορμών, διεθνείς ηλεκτρονικές αγορές αλλά και livestreaming μεταδόσεις χωρίς κανένα είδος νομικού περιορισμού, αποδεικνύοντας ότι η φυσική γραφειοκρατία των εθνικών κρατών έχει ξεπεραστεί για τα καλά. Ορισμένα εμπόδια εξακολουθούν να εμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας ψηφιακής ύπαρξης.

Διαβάστε επίσης: Πληρωμές χωρίς σύνορα | η borderless δυνατότητα πληρωμών είναι το μέλλον των συναλλαγών

Τα κράτη κατέχουν τα κλειδιά για πολλά από τα εργαλεία που διευκολύνουν τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις πράττουν σύμφωνα με καθιερωμένα εργαλεία όπως για παράδειγμα η επιβολή νομικών ταυτοτήτων, η τήρηση αρχείων ιδιοκτησίας, η θέσπιση εργασιακών δικαιωμάτων, η νομιμοποίηση των κερδών αλλά και η έγκριση συγκεκριμένων προτύπων για τα προϊόντα.

Από τη στιγμή που το ταξίδι στο ψηφιακό κόσμο γίνεται πραγματικότητα μόλις με ένα μόνο κλικ, τα περιορισμένα όρια των συγκεκριμένων εργαλείων γίνονται αμέσως εμφανή. Το 2022 τα μονοπωλιακά κράτη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στον τομέα της διακυβέρνησης.

Μία νέα γενιά εταιρειών που υποστηρίζει κατάλληλες τεχνολογικές δυνατότητες, δημιουργώντας ένα είδος  «ψηφιακού κράτους», το οποίο θα προσφέρει στους «πολίτες» του νομικά και εργασιακά δικαιώματα καθώς και κρατικές υπηρεσίες. Όλα αυτά θα καταφέρουν να κάνουν τη ζωή πιο ευέλικτη τόσο σε ψηφιακό όσο και σε πραγματικό επίπεδο.

Τα μέλη των νέων ψηφιακών “κρατών”, θα μπορούν να αποκτούν υπηκοότητα σε μια χώρα, να διαμένουν σε μια άλλη και να λαμβάνουν τον μισθό τους από μία τρίτη. Οι «κυβερνήσεις» των συγκεκριμένων πολιτειών θα δημιουργούν ψηφιακές εκδόσεις των διαπιστευτηρίων που χρειάζονται οι άνθρωποι για να αποδείξουν την ταυτότητα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη διαμονή τους σε μία νέα online πραγματικότητα.

Τα παραδοσιακά κράτη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από ορισμένες δυσκολίες και εντάσεις, καθώς η δύναμη της ψηφιοποίησης θα επηρεάσει αρκετούς τομείς. Η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε ένα φυσικά εδραιωμένο εθνικό κράτος και σε μία ψηφιακή πραγματικότητα, αποτελεί βασική προτεραιότητα των κυβερνήσεων. Το 2022 θα εισέλθουμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι παγκόσμιοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές αντί να εξαρτώνται από το εκάστοτε σύνολο κανόνων των κοινωνιών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.