23 Νοέ 2024
READING

Τι ακολούθησε την κρίση του Σεπτεμβρίου για το efood

5 MIN READ

Τι ακολούθησε την κρίση του Σεπτεμβρίου για το efood

Τι ακολούθησε την κρίση του Σεπτεμβρίου για το efood

Η αγορά του food delivery στην Ελλάδα γνωρίζει άνθηση. Και ουδείς μπορεί να αρνηθεί το γεγονός αυτό, εάν παρατηρήσει την πορεία των δύο μεγάλων παικτών αυτής της αγοράς, της efood και της Wolt. Ας έρθουμε όπως στην πρώτη.

Γιατί η διαχείριση κρίσεων είναι ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς στη λειτουργία μίας επιχείρησης. Και στις 15 του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν εστάλη το γραπτό μήνυμα της efood στους διανομείς της ότι δεν θα ανανεωνόταν η σύμβασή τους, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους μαζί της ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ουδείς φανταζόταν το μέγεθος που θα λάμβανε η κίνηση αυτή. 

Η επισήμανση της Delivery Hero περί επιβράδυνσης της κερδοφορίας λόγω των διανομέων στην Ελλάδα

Η εξήγηση για μία τέτοια κίνηση ίσως να βρίσκεται κατά πολλούς και στα πρόσφατα αποτελέσματα του ομίλου στον οποίο ανήκει η efood, δηλαδή στη Delivery Hero. Και σε αυτά υπήρχε αναφορά ότι η ανάπτυξη των διανομέων στην ελληνική αγορά περιόρισε την κερδοφορία του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Εύλογα λοιπόν θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η efood με αυτόν τρόπο προσπάθησε να γίνει πιο «επιχειρηματικά» ευέλικτη, στέλνοντας τους διανομείς της να γίνουν από μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δίνοντας ραντεβού με την ΔΟΥ της περιοχής τους με σκοπό την έναρξη δραστηριότητας. 

Ολική αναδίπλωση

Όμως η πραγματικότητα για την efood μετά την κατακραυγή των ημερών του Σεπτεμβρίου, είναι η ολική της αναδίπλωση. Γιατί οι διανομείς που έλαβαν το περίφημο μήνυμα, παρέμειναν στην εταιρεία ως μισθωτοί. Τουλάχιστον αυτό ισχύει μέχρι νεωτέρας ή τουλάχιστον μέχρι να καταλαγιάσει πλήρως ο κουρνιαχτός και να ξεχαστεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε. 

Να σημειωθεί ότι οι διανομείς προ της ψήφισης στη Βουλή του εργατικού νόμου Χατζιδάκη το περασμένο καλοκαίρι, απασχολούνταν στη efood ως ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι με τρίμηνες συμβάσεις μέσω της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, Manpower.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο και ύστερα οι διανομείς αυτοί που έλαβαν το περίφημο γραπτό μήνυμα στα κινητά τους, υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση από τότε και στο εξής η e-food συνεχίζει να ενισχύει το δυναμικό της αποκλειστικά με freelancers, καθώς τους απασχολεί είτε με τίτλο κτήσης, είτε ως ελεύθερους επαγγελματίες με έναρξη δραστηριότητας. Όσες προσλήψεις ήταν να γίνουν με καθεστώς μισθωτού, είχαν ήδη γίνει. Ωστόσο πλέον δεν θα υπάρξουν νέες προσλήψεις μισθωτών, κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει ως καθεστώς και στη Wolt. Όλοι οι διανομείς και εκεί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

«Στοπ» στα μηνύματα εμψύχωσης και το τέλος της εσωτερικής αξιολόγησης

Εάν αναρωτηθεί κανείς τι άλλο άλλαξε επί της ουσίας ή στη στάση της efood προς τους συνεργάτες – διανομείς της, ήταν τα μηνύματα που λάμβαναν έως και τον Σεπτέμβριο, στα οποία η εταιρεία τους εμψύχωνε χαρακτηρίζοντάς τους ως «ήρωες» ή χρησιμοποιούσε άλλες σχετικές λέξεις και φράσεις. Μετά τα γεγονότα όμως όλα αυτά διεκόπησαν με αυτοματοποιημένες και ταχύτατες διαδικασίες. 

Μία ακόμα αλλαγή που επήλθε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι σταμάτησε η εσωτερική αξιολόγηση των διανομέων από την εταιρεία, κάτι που γινόταν βάσει αλγορίθμου με κλίμακα από το 1 έως το 5. Ο λόγος που πιθανότατα διεκόπη, είναι επειδή οι διανομείς βαθμολογούνταν αρνητικά ακόμα και όταν έλειπαν με άδεια καθώς το σύστημα έβλεπε ότι δεν παραδίδουν παραγγελίες. Αυτό που ισχύει πλέον είναι δύο αριθμητικές κλίμακες με τους αριθμούς “1” και “2”, οι οποίες ωστόσο δεν αλλοιώνουν ούτε επηρεάζουν επί της ουσίας την αξιολόγηση της απόδοσης του εκάστοτε απασχολούμενου. Όταν κάποιος από τους διανομείς βρίσκεται στην κατηγορία “1” το μπόνους που λαμβάνει είναι υψηλότερο από εκείνον που βαθμολογείται με “2”. Το καθεστώς και σε αυτή την περίπτωση μεταβλήθηκε επίσης μετά τα γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

Εκτόξευση πωλήσεων και υψηλότατη κερδοφορία

Χαρακτηριστικό της δυναμικής που παρουσιάζει η αγορά του e-delivery στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι η efood το 2020 έγραψε τζίρο 64,48 εκατ. ευρώ από 43,17 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Στα τέλη του 2020 συνεργαζόταν με 13.000 καταστήματα. Η ενίσχυση στον κύκλο εργασιών της ήρθε κυρίως από την αύξηση του αριθμού των παραγγελιών που δέχτηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων που λαμβάνει από τις προμήθειες που εισπράττει από τα καταστήματα κατά 13,4 εκατ. ευρώ.  Ταυτόχρονα όμως τα έσοδά της ενισχύθηκαν και από τη χρήση των υπηρεσιών προώθησης συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, όπως είναι το premium placement, τα προτεινόμενα πιάτα και άλλες υπηρεσίες προβολής τους. 

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της εταιρείας από παροχή υπηρεσιών έφτασαν στα 13,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Επίσης τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 28,7 εκατ. ευρώ από 22,24 εκατ. ευρώ το 2019 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 21,39 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27,2% σε σύγκριση με το 2019. 

Να αναφέρουμε ότι μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες της efood εντός του 2020 ήταν αυτή με τον όμιλο Σκλαβενίτη, όπου μετά την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης που διαχειρίζεται το δίκτυο καταστημάτων Σκλαβενίτης στην Ελλάδα, εκδόθηκε εγγυητική επιστολή ύψους 2 εκατ. ευρώ με ρήτρα καλής πληρωμής υπέρ του Σκλαβενίτη, ενώ για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής πραγματοποιήθηκε δέσμευση καταθέσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ. 

Ιστορικά, η efood ιδρύθηκε το 2012 από τους Κωνσταντίνο και Παμίνο Κυρκίνη και άλλους τρεις επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Απόστολος Αποστολάκης, γνωστός ως angel investor με συμμετοχή στην e-shop και τη Venture Friends. Η επιτυχία της ήταν τέτοια που το 2015 την πούλησαν στον γερμανικό κολοσσό του online delivery, τη Delivery Hero έναντι τιμήματος που ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον ωστόσο θα είναι σε κάθε περίπτωση να δούμε τα αποτελέσματά της για το 2021, όπου εκεί θα φανεί εάν η κρίση του Σεπτεμβρίου ήταν και είναι διαχειρίσιμη ή όχι. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.