Εάν καλείται να αντιμετωπίσει μία ισχυρή πρόκληση ο ιδρυτής και επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, με την έναρξη του 2022, αυτή θα ακούει στο όνομα Pepco. Η πολωνική αλυσίδα λιανικής που μετά την οριστικοποίηση της έλευσής της στη χώρα μας θα έχει πλέον παρουσία σε 17 αγορές της γηραιάς ηπείρου, με την άφιξή της στα ελληνικά πεπραγμένα αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα δυνατό στοίχημα για την ίδια και έναν καλά δομημένο ανταγωνιστή έναντι του κραταιού ελληνικού ομίλου των 847 εκατομμυρίων ευρώ, που ονομάζεται Jumbo. (τα 847 είναι αποτελέσματα 2019 λόγω του μη συγκρίσιμου 2020 που ήταν κλειστά τα καταστήματα).
Προϊόντα με εκπτωτική κουλτούρα, όχι κάτι άγνωστο για την ελληνική αγορά
Τι κομίζει η Pepco; Όχι κάτι το απολύτως άγνωστο για την ελληνική αγορά. Επί της ουσίας θα προσφέρει εκπτωτικά προϊόντα όπως είδη ρουχισμού, καλλυντικά, παιχνίδια, οικιακό εξοπλισμό, είδη διακόσμησης. Ό,τι περίπου πουλάει και η Jumbo αυτή τη στιγμή που μιλάμε δηλαδή. Το πρώτο βήμα στην ελληνική αγορά θα γίνει με 12 καταστήματα στην Αθήνα, με επιφάνεια σημείων πώλησης από 350 έως και 650 τετραγωνικά μέτρα, για τα οποία ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση η Pepco, διαδικασία που λαμβάνει χώρα απευθείας από τα κεντρικά της, τα οποία βρίσκονται σε αναζήτηση αυτή τη στιγμή για συνεργασίες με εταιρείες διαχείρισης real estate χαρτοφυλακίου, προκειμένου να η επιχείρηση εντοπίσει τα κατάλληλα καταστήματα στην κατάλληλη θέση.
Τζίρος 3,5 δισ. ευρώ το 2020 και περισσότερα από 3.200 καταστήματα
Και μπορεί για αρκετούς η ονομασία Pepco να μην λέει πολλά, ωστόσο οι οικονομικές τις επιδόσεις είναι τέτοιες μέχρι στιγμής που μπορούν να σημάνουν αρκετά περισσότερα. Η Pepco ως σήμα λιανικής υπάγεται στον όμιλο Pepco, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης δύο ακόμη εμπορικά σήματα, τα Poudland που πωλούν τρόφιμα και είδη σπιτιού και τα Dealz που επίσης διαθέτουν στην αγορά τρόφιμα, καθαριστικά για το σπίτι, προϊόντα διακόσμησης. Ως όμιλος τo Pepco Group κατέγραψε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ το 2020, από 3,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, διατηρώντας δίκτυο περισσοτέρων των 3.200 καταστημάτων λιανικής πώλησης.
Η επιχείρηση απέκτησε τη σημερινή της μορφή τον Ιούλιο του 2014 ως θυγατρική της Pepkor SA, ενός νοτιοαφρικανικού ομίλου λιανικής πώλησης. Ο όμιλος Pepco λειτουργεί πλέον μέσω δύο τομέων: ενός τμήματος μέσω της Pepco, που ιδρύθηκε στην Πολωνία το 1999 (STET) και ενός τμήματος μέσω της Poundland, που ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1990, και της Dealz, η οποία εισήχθη στην αγορά το 2011 ως μέρος της διεθνούς επέκτασης της Poundland.
Η ευκαιρία της Ελλάδας για τους επικεφαλής του ομίλου
Οι ιθύνοντες του ομίλου είδαν στην Ελλάδα την επόμενη αγορά – ευκαιρία για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, αμέσως μετά την Αυστρία που προηγήθηκε και τη Γερμανία που έπεται. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό γιατί πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν να κάνουν το βήμα της εισόδου στο λιανεμπόριο από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και σε διάφορους τομείς, λίγες όμως τα κατάφεραν πραγματικά. Με εξαίρεση επιχειρήσεις όπως αυτές του ομίλου Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti) αλλά και αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η Lidl, που χρειάστηκε να αλλάξει προϊόντος του χρόνου την στρατηγική της και το προϊόντικό της μείγμα επί το ελληνικότερον, πέραν τούτου τα παραδείγματα αποτυχίας και αποχωρήσεων εν μία νυκτί είναι πολλά.
Να θυμηθεί κανείς τα Wendy’s ή την Pizza Hut στον τομέα της εστίασης ή την πρότερη καθοδική διαδρομή των McDonald’s πριν αναλάβει το master franchise στην Ελλάδα o όμιλος Hili και η εταιρεία διαχείρισης του σήματος στη χώρα μας, Premier Capital; Ή και σε άλλες των περιπτώσεων όπως η Aldi, η Carrefour και πολλές ακόμη για τις οποίες μπορεί κανείς να διεξάγει επί αρκετή ώρα τον απολογισμό.
Η Jumbo τώρα έχει εάν θέλετε τον τρόπο, να προσελκύει το καταναλωτικό κοινό. Με χαμηλές τιμές, με προϊόντικό μείγμα για αρκετά από τα γούστα των Ελλήνων αλλά και με διαφημιστικές καμπάνιες που συνάδουν με την ευρύτερη καταναλωτική κουλτούρα σημαντικού μέρους του ελληνικού πληθυσμού. Για την Pepco ωστόσο είναι ένα βασικό ζητούμενο να μπορέσει να προσεγγίσει τους εν Ελλάδι καταναλωτές, να εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά και κατ’ επέκταση να καταφέρει να ροκανίσει μερίδιο αγοράς από την κυρίαρχη αλυσίδα στην Ελλάδα που ονομάζεται Jumbo.
Το διακύβευμα της διαδοχής
Ένα ακόμη ζήτημα είναι αυτό της διαδοχής στην κεφαλή της Jumbo. Ο Απόστολος Βακάκης, είχε δηλώσει σε παλαιότερη ενημέρωση επενδυτών και χρηματιστηριακών αναλυτών, ότι το ζήτημα της διαδοχής τον έχει απασχολήσει αρκετά έντονα. Τον περασμένο Απρίλιο δηλωνε συγκεκριμένα αναφορικά με την πώληση του 3,85% των μετοχών της εταιρείας που είχε στην κατοχή του ότι: «Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες… μια που θα παραμείνει στην επιχείρηση και θα την «τρέξει» και μια άλλη που δεν εμπλέκεται με την επιχείρηση, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση».
Εάν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, η επόμενη μέρα για τον όμιλο είναι κάτι που πολλοί περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί, με την μία κόρη του επιχειρηματία, Σοφία, να έχει επιφορτιστεί με το χρίσμα της διαδόχου και την άλλη του κόρη να παραμένει μακριά από τα πεπραγμένα της πατρικής επιχείρησης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.