Η συνθήκη της πανδημίας τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, έχει καταφέρει να αλλάξει εξ’ ολοκλήρου τις ζωές μας, από το τρόπο που πραγματοποιούμε τα καθημερινά ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι τον τρόπο που εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε. Όχι μόνο η γενικότερη φιλοσοφία και κουλτούρα του εργασιακού περιβάλλοντος έχει αλλάξει αρκετά, αλλά και άλλων αντίστοιχων καθημερινών συνηθειών και δραστηριοτήτων του κοινωνικού συνόλου.
Συγκεκριμένα βασικές καθημερινές δραστηριότητες προσαρμόστηκαν με τα νέα δεδομένα της αγοράς, τα οποία στη συνέχεια καταφέραν να εδραιωθούν στην κανονικότητα. Για παράδειγμα ηλεκτρονικά οχήματα vs συμβατικά αυτοκίνητα, εμπορικά κέντρα vs E-commerce αγορές , κινηματογράφοι vs streaming, fast fashion vs μεταπώληση, κλασσικό δείπνο vs delivery, ταξί vs uber, επαγγελματικά meetings/ταξίδια vs zoom meetings, advertising vs influencers.
Αν αναλογιστούμε όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν εδραιωθεί στη καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εξέλιξη και ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή, πιθανότατα διαπιστώσουμε πόσο μεγάλη απόσταση έχει διανυθεί. Ωστόσο ίσως και όλο αυτό να αποτελεί φυσική εξέλιξη, καθώς ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια.
Διαβάστε επίσης: Οι τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του λιανεμπορίου
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η οποία διεξήχθη από την συμβουλευτική εταιρεία WD, αποτελούμενη από 2700 Αμερικανούς, όταν είχαν να επιλέξουν μία απάντηση ανάμεσα σε 12 επιλογές σχετικά με ποιο φυσικό κατάστημα θα επέλεγαν για τις αγορές τους εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα κάποιας online αγοράς, το (64%) του δείγματος θα επέλεγε είτε κάποιο τοπικό brand είτε κάποιο τοπικό κατάστημα. Ακόμη όταν ρωτήθηκαν τι κατάστημα θα επιθυμούσαν να συναντήσουν στη γειτονιά τους (ένα μεγάλο brand ή ένα μικρότερο τοπικό κατάστημα ), προς έκπληξη το (50%) του δείγματος επέλεξε το τοπικό κατάστημα, κάτι το οποίο υπογραμμίζει το γεγονός ότι η local αγορά παραμένει ακόμη ζωντανή η δηλώνεται οτι είναι επιθυμητή.
Ένα πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας επίσης ήταν ότι υπάρχει μια νέα ματιά στο τι σημαίνει «κατάστημα», σχεδόν όλοι αναζητούν χώρους με συναρπαστικές και διαφορετικές εμπειρίες που περιλαμβάνουν βιωματική εμπειρία αλλά και ευκολία από το ηλεκτρονικό εμπόριο.Παράλληλα υπάρχει μια “υπόγεια” μάχη μεταξύ των γενεών, ανάμεσα στους Baby Boomers και Γενιά Χ απο την μία πλευρά και millennials και Gen Z από την άλλη.Οι δύο πρώτες γενιές έχουν γεννηθεί με κυριαρχία του φυσικού κόσμου ένω οι δύο νεότερες γενιές και ειδικά η γενιά Ζ μεγάλωσε σε ενά ψηφιακό κυρίως κόσμο.Αυτές οι δύο πλευρές δεν αποτελούν αντίπαλα στρατοπεδα αλλά μέρη του νέου κόσμου που ηδη έχουμε μπροστά μας.
Το νέο Retail δεν αποκλείει το ψηφιακό σύμπαν αλλά αναζητά αυτή την ολοκλήρωση αφού ήδη τώρα οι εταιρείες που δεν μπορούν να “σταθούν” εάν δεν έχουν ψηφιακή παρουσία.Πρόκειται για μια εποχή μεγάλης μετάβασης για retailers που έχτισαν την επιχείρησή τους σε μια εποχή πριν από το Internet, όταν το κατάστημα ήταν το μόνο μέρος που ο πελάτης μπορούσε να πραγματοποιήσει τις αγορές του. Σήμερα, τα χαρακτηριστικά για την επιβίωση είναι πολύ διαφορετικά από ό, τι ήταν πριν από 20 χρόνια.
Πλέον δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο καταστήματος ή γενικότερα τοποθεσίας αγορών, αλλά πολλά παραπάνω. Η αρένα του retail είναι γεμάτη από νέους παίκτες, οι οποίοι προσπαθούν μανιωδώς να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά, μέσω καινοτόμων πρακτικών. Νικητές θα είναι εκείνοι, οι οποίοι θα υιοθετήσουν μια πολύπλευρη, ευέλικτη και δημιουργική στρατηγική.
Βασικοί άξονες της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι: η εστίαση στη τοπική αγορά, οι καλές τοποθεσίες καταστημάτων, προσφέροντας μοναδικές αγοραστικές εμπειρίες καθώς και δυνατότητα παραλαβής και παράδοσης, με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση του πελάτη και τέλος η σύντομη διαδικασία πληρωμής.Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν υιοθετήσει παρόμοια στρατηγική αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη αλλαγή προς ένα νέο οικοσύστημα που θα συνδυάζει retail και ηλεκτρονικό εμπόριο με εμπλουτισμένη εμπειρία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.