18 Δεκ 2024
READING

H ΙΚΕΑ θα καταργήσει το πλαστικό από τις συσκευασίες της μέχρι το 2028

5 MIN READ

H ΙΚΕΑ θα καταργήσει το πλαστικό από τις συσκευασίες της μέχρι το 2028

H ΙΚΕΑ θα καταργήσει το πλαστικό από τις συσκευασίες της μέχρι το 2028

Όχι στο πλαστικό αποφάσισε να πει η IKEA, που έχει ήδη αρχίσει να καταργεί κάποιες παραδοσιακά πλαστικές συσκευασίες της, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μετατραπεί σε μια εταιρεία που λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Από την εταιρεία δηλώνουν ότι αυτό είναι το «επόμενο μεγάλο βήμα στο ταξίδι για να γίνουν οι λύσεις συσκευασίας περισσότερο βιώσιμες και για να υποστηρίξουμε τη δέσμευση να μειώσουμε τη μόλυνση από το πλαστικό και να αναπτύξουμε συσκευασίες από ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά». 

Η αλλαγή θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις. Σύμφωνα με το πλάνο του brand, το πλαστικό από τις συσκευασίες των προϊόντων του θα καταργηθεί σταδιακά πλήρως. Μέχρι το 2025, όλα τα νέα προϊόντα που θα λανσάρονται θα συσκευάζονται χωρίς τη χρήση πλαστικού, ενώ μέχρι το 2028 το πλαστικό θα σταματήσει να χρησιμοποιείται και στις συσκευασίες των προϊόντων που κυκλοφορούν ήδη. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν κάποια τρόφιμα, για λόγους προστασίας και μείωσης της σπατάλης φαγητού.

Το κόστος των υλικών συσκευασίας για την ΙΚΕΑ αυτήν τη στιγμή αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 920.000 τόνους υλικού, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελεί το χαρτί. Μάλιστα, η εταιρεία έχει εδώ και χρόνια καταργήσει τη χρήση συνθετικού υλικού μέσα στα επίπεδα χαρτονένια πακέτα των επίπλων της, αντικαθιστώντας το με διαφορετικά χάρτινα υποστηρίγματα, όπως χάρτινους σωλήνες. Αλλά το 10% των συσκευασιών που ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό, είναι και το δυσκολότερο να αλλαχθεί. 

Το χαρτί είναι το αυτονήτο υλικό, λοιπόν, που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά νέα πακέτα, ωστόσο η εταιρεία περαματίζεται και δοκιμάζει και τις δυνατότητες εναλλακτικών υλών, όπως για παράδειγμα ενός υλικού με βάση τα μανιτάρια, που προορίζεται να αντικαταστήσει το καθόλου φιλικό για το περιβάλλον φελιζόλ. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι της ΙΚΕΑ, η εταιρεία δε θέλει να περιοριστεί στο χαρτί, παρόλο που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και έχει τη δυνατότητα να ανακυκλωθεί ξανά. Στόχος τους είναι να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες και start-ups, ώστε να καινοτομήσουν με διαφορετικά υλικά συσκευασίας, που δε θα βασίζονται στο ξύλο και τις φυτικές ίνες. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα σχετικό πρόγραμμα καινοτομίας.

Βέβαια, αν και πολλές πρωτοπόρες start-up επιχειρήσεις ερευνούν τη χρήση στις συσκευασίες υλικών που προέρχονται από τα κατάλοιπα της βιομηχανίας τροφίμων, για παράδειγμα, όπως τα υποπροϊόντα της ζυθοποιίας, είναι πολύ δύσκολο για μια επιχείρηση να παραγάγει την ποσότητα των συσκευασιών που χρειάζεται μια εταιρεία του μεγέθους της IKEA. Εν τω μεταξύ, και η ίδια η εταιρεία αρχίζει να χρησιμοποιεί τα υπολείμματα από την παραγωγή και την κατασκευαστική διαδικασία των προϊόντων της στις συσκευασίες της, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των περισσευμάτων από τα υφάσματα.

Δείτε ακόμα: Γιατί η ΙΚΕΑ ανεβάζει τις τιμές της

Εκπρόσωποι της εταιρείας παραδέχονται ότι το πλαστικό που χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια μπορεί να ρίχνει το κόστος των προϊόντων τους, ωστόσο τους απομακρύνει από τους στόχους της βιωσιμότητας. Μάλιστα, λένε ότι πρέπει να προσεγγιστεί κάθε προϊόν ξεχωριστά, και να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους έχουν επιλέξει να χρησιμοποιείται πλαστικό. Έτσι, βλέπουν προϊόντα για τα οποία δεν μπορούν να καταλάβουν ακριβώς γιατί συσκευάζονται με πλαστικό, και εκεί η μετάβαση σε ένα άλλο υλικό γίνεται εύκολα. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση πλαστικού εξυπηρετεί μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη, και εκεί έγκειται η δυσκολία της εύρεσης μιας εναλλακτικής λύσης, που θα διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος, αλλά συγχρόνως θα είναι οικονομικό και δε θα επιβαρύνει τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, εξηγούν ότι εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς συχνά υπάρχουν ρυθμιστικοί όροι για την ασφάλεια των προϊόντων, ενώ από την άλλη συχνά η χρήση πλαστικού στα τρόφιμα είναι πιο βιώσιμη επιλογή από το χαρτί, λένε, καθώς το τρόφιμο διατηρείται περισσότερο και μειώνεται η σπατάλη. Έτσι, οι προσπάθειες σε αυτήν την περίπτωση στρέφονται στο να δημιουργηθεί κάποιο ανάλογο υλικό με φυτική βάση αντί για το συνηθισμένο πλαστικό που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. 

Δείτε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν το sustainability αλλιώς

H μετάβαση της ΙΚΕΑ προς περισσότερο sustainable συσκευασίες συμφωνεί ασφαλώς με την τάση που θέλει τις εταιρείες να απομακρύνονται από τη χρήση πλαστικού, ασφαλώς λόγω της επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Εκτός από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προσπαθούν να κατευθύνουν τις βιομηχανίες προς περισσότερο βιώσιμες πολιτικές, είναι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να στραφούν στο sustainability και να βρουν υποκατάστατα πλαστικού, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης, αλλά και επειδή πλέον απευθύνονται και σε ένα πιο υποψιασμένο κοινό – ο οποίο μάλιστα δείχνει διατεθειμένο ακόμα και να πληρώσει περισσότερα αν γνωρίζει ότι ένα προϊόν είναι φιλικό προς το περιβάλλον. 

Αυτή η μεταστροφή σημαίνει όχι μόνο ανάπτυξη των ερευνών για τη δημιουργία βιώσιμων υλικών, αλλά και μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής υλικών συσκευασίας, που αναγκάζονται να επενδύσουν στην ανακύκλωση και την καινοτομία, προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά. Προς το παρόν τα προβλήματα εντοπίζονται στο κόστος, και στο πώς θα διατηρηθεί η ευκολία στη χρήση που εξασφαλίζει το πλαστικό. Αλλά καθώς μέχρι τώρα οι προσπάθειες των κατασκευαστών προς τη βιωσιμότητα έτειναν να περιορίζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των απορριμμάτων, η ανάγκη για εξ ολοκλήρου νέα υλικά ίσως δημιουργήσει ένα κενό ανάμεσα στη ζήτηση εταιρειών όπως η ΙΚΕΑ και στους παρόχους των υλικών συσκευασίας. 

Αποφάσεις κολοσσών όπως η ΙΚΕΑ φαίνεται λοιπόν ότι λειτουργούν ως καταλύτες και για την αλλαγή πορείας άλλων κλάδων, δημιουργώντας την προσδοκία για περισσότερη καινοτομία και καλύτερες βιώσιμες λύσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.