18 Δεκ 2024
READING

Το e-commerce κρυφό χαρτί για την Cosmos Sport στη διάρκεια της πανδημίας

4 MIN READ

Το e-commerce κρυφό χαρτί για την Cosmos Sport στη διάρκεια της πανδημίας

Το e-commerce κρυφό χαρτί για την Cosmos Sport στη διάρκεια της πανδημίας

Mία επιχείρηση που κατάφερε να πουλήσει κατά τη διάρκεια των lockdown περισσότερα μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, σε σύγκριση με αυτά που θα διέθετε μέσω των φυσικών της καταστημάτων αποτελεί η Cosmos Sport. Η εταιρεία βασίστηκε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στο eshop της, το οποίο φρόντισε να αναπτύξει τα τελευταία χρόνια παράλληλα και ισάξια με τα φυσικά της καταστήματα.

Ταυτόχρονα η επιχείρηση ανήκει σε έναν κλάδο, αυτόν των αθλητικών ειδών, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ετησίως με ποσοστό 12%, γεγονός που σε συνδυασμό με τις ευρύτερες οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης συνετέλεσε στην πρόσφατη εξαγορά από τη βρετανική JD Sports Fashion. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι το 25% του τζίρου της πριν την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα προερχόταν από το ηλεκτρονικό εμπόριο – ποσοστό που αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια – συνέβαλαν δραστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων από τα συνεχόμενα lockdown και στην ισχυρή αβεβαιότητα λόγω της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Ενδεικτικό της ευρύτερης δυναμικής της αλυσίδας εμπορίας αθλητικών ειδών, ήταν το γεγονός ότι ενώ όταν εισήλθε το equity fund που ίδρυσε ο πρώην τραπεζικός, Απόστολος Ταμβακάκης, με την ονομασία EOS Capital Partners, τα ίδια κεφάλαιά της ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ. Η είσοδος του Ταμβακάκη σηματοδότησε άμεσα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 12 εκατ. ευρώ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Cosmos Sport να διπλασιάσει τις πωλήσεις της, να τριπλασιάσει τα EBITDA της και να απασχολεί από 250 άτομα προσωπικό, περί τα 600 και περίπου άτομα, σε διάστημα 21 μηνών, όσο δηλαδή ήταν το χρονικό διάστημα που διατηρούσε μετοχική συμμετοχή το fund, πριν πουλήσει με ταχύτατες διαδικασίες το μερίδιό του στην JD Sports. 

Συνεχόμενη ανάπτυξη τζίρου τα τελευταία χρόνια

Η εταιρεία που ίδρυσαν οι αδελφοί Τσικνάκη με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, κατάφερε την περασμένη χρονιά να κρατήσει τα μεγέθη της παρά το γεγονός ότι διατήρησε – όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις λιανικής – για σημαντικό χρονικό διάστημα κλειστά τα καταστήματά της. Μάλιστα, στο ευρύτερο πλαίσιο ανασφάλειας που δημιουργήθηκε στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο επιχειρείν, η Cosmos Sport την περασμένη χρονιά έγραψε κύκλο εργασιών που ήταν αυξημένος κατά 9% από τα 47,5 εκατομμύρια ευρώ του 2019, στα 51,87 εκατ. ευρώ το 2020. Ταυτόχρονα, παρά τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν πέρυσι, η Cosmos Sport κράτησε και τα EBITDA της σχεδόν σταθερά με επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα 6,9 εκατ. ευρώ, έναντι 6,98 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. 

Τέσσερις εμπορικές επωνυμίες και αντίστοιχα eshops

Στο διάστημα των ετών λειτουργίας της – θυμίζουμε ότι ιδρύθηκε το 1982 με το πρώτο κατάστημα να δημιουργείται τότε στη Χερσόνησο Ηρακλείου – κατάφερε να αναπτύξει ισχυρό δίκτυο φυσικών καταστημάτων και αντίστοιχα eshops. Μάλιστα για κάθε εμπορική επωνυμία που δημιούργησε, δηλαδή τις Cosmos Sport, Sneaker 10, Sportsfactory outlet, Slamdunk, η εταιρεία επένδυε ταυτόχρονα και σε ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το cosmossport.gr, το sneaker10.gr, το sportsfactory.gr, το slamdunk.gr.

To γεγονός αυτό καταδεικνύει και την προσήλωσή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο δεν το αντιμετωπίζει ως συμπληρωματικό κανάλι αγορών στις πωλήσεις μέσω φυσικών καταστημάτων, αλλά ως ένα ισάξιο δίαυλο εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού. Αυτή τη στιγμή το δίκτυο φυσικών καταστημάτων της υπερβαίνει τα 50 σημεία πώλησης πανελλαδικά και με τις τέσσερις εμπορικές επωνυμίες που προαναφέραμε. Στη διάρκεια του 2020 ίδρυσε οκτώ νέα καταστήματα, ενώ για το 2021 ο προγραμματισμός ήταν να δημιουργήσει συνολικά 15 νέα σημεία πώλησης. Για να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και την ανάπτυξη του δικτύου φυσικών καταστημάτων προέβη και στην δημιουργία νέου logistics center, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στη διάρκεια του 2020. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση άρχισε να δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, κάνοντας την αρχή με δύο καταστήματα στη Λευκωσία και τη Λεμεσό και δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της εκτός ελληνικών συνόρων. 

Ερχόμενοι και στην επιχειρηματική φιλοσοφία των αδελφών Τσικνάκη, αυτή ήρθε να κομίσει τη φρεσκάδα τριών νέων επιχειρηματιών που έβλεπαν τα επόμενά τους βήματα με προοπτική και μέσα από καινούργιες ιδέες που κάθε φορά έβαζαν πάνω στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και η επιμονή της επιχείρησης στην διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού της. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 5.000 ώρες εκπαίδευσης με περισσότερες από 600 συμμετοχές εργαζομένων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 50 On Boarding Trainings., 20 Inhouse Trainings και 20 External Trainings με εξωτερικούς φορείς. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.