21 Νοέ 2024
READING

Τι είναι τα Skroutz Points που μπαίνουν στο παιχνίδι των παραδόσεων της Αττικής

4 MIN READ

Τι είναι τα Skroutz Points που μπαίνουν στο παιχνίδι των παραδόσεων της Αττικής

Τι είναι τα Skroutz Points που μπαίνουν στο παιχνίδι των παραδόσεων της Αττικής

Ένα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης των παραγγελιών της εγκαινιάζει η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών skroutz.gr, καθώς θέτει σε εφαρμογή τα Skroutz Points, τα οποία είναι σημεία αυτόματης παραλαβής. Με βάση το πλάνο θα εξαπλωθούν σταδιακά στην Αττική, δίνοντας την δυνατότητα στους πελάτες της Skroutz να παραλάβουν τις παραγγελίες τους από εκεί σε διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που το πακέτο τους θα φτάνει στα συγκεκριμένα σημεία.

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια η Skroutz παρέχει την δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν οι ίδιοι το picking των παραγγελιών τους από τα συγκεκριμένα σημεία συλλογής που θα αναπτύξει. Το δίκτυο εξυπηρέτησης των Skroutz Point θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 20 σημεία, από τα οποία ο εκάστοτε πελάτης θα μπορεί να πηγαίνει και να παίρνει στα χέρια του ο ίδιος αυτό που έχει παραγγείλει μέσα από το ηλεκτρονικό καλάθι της Skroutz, σε ώρες προτίμησής του, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν τον δεσμεύει να παραλάβει το δέμα του σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για να μπορέσει να προσέλθει στο σημείο παραλαβής η εταιρεία του στέλνει έναν προσωπικό κωδικό PIN μέσω γραπτού μηνύματος και στη συνέχεια με τον συγκεκριμένο κωδικό έχει την δυνατότητα να παραλάβει από το Skroutz Point. 

Η διαδικασία που ακολουθείται

Επί της ουσίας οι διανομείς της Skroutz τροφοδοτούν τα συγκεκριμένα σημεία, τα οποία έχουν τη μορφή smart lockers. Τα smart lockers συνδέονται διαδικτυακά με το σύστημα της εταιρείας και όταν προσέρχεται ο πελάτης επιδεικνύει τον κωδικό του και ξεκλειδώνει το συγκεκριμένο κουτί που περιέχει την παραγγελία του. Επιπλέον, εάν ο πελάτης δεν προσέλθει για να παραλάβει την παραγγελία του, ενημερώνεται αυτό το σύστημα ότι δεν έγινε η παραλαβή και οι διανομείς την παραλαμβάνουν και πάλι πίσω, ανατροφοδοτώντας τα σημεία παραλαβής με νέα προϊόντα. Επί της ουσίας τα Skroutz Points τοποθετούνται σε χώρους φυσικών καταστημάτων – π.χ. πρατήρια βενζίνης -, στους οποίους έχει πρόσβαση ο πελάτης και μπορεί να προσέλθει για την παραλαβή.

H συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και παραγγελίες αγαθών εκτοξεύθηκαν – ιδίως το 2020 – λόγω της πανδημίας. Άκρως ενδεικτική είναι και η πορεία που κατέγραψε ο όμιλος Skroutz, καθώς διπλασίασε τις πωλήσεις του από τα 19,85 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019 σε 38,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Ταυτόχρονα τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν την περασμένη χρονιά στα 12,48 εκατ. ευρώ από 5,06 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Nα σημειωθεί ότι το 2020 η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρωθεί στα μη τρόφιμα, όπως ήταν και ο αρχικός προσανατολισμός της. Γι’ αυτό και προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας Skroutzfood που είχε δημιουργήσει, συνάπτοντας συμφωνία με την πλατφόρμα Box του ομίλου ΟΤΕ, ανακατευθύνοντας ουσιαστικά όλη την πελατειακή βάση της Skroutzfood προς τα εκεί. 

Η στροφή στο last mile

Δείχνοντας τις προθέσεις της η εταιρεία τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησε σε επενδύσεις, εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών τόσο της Μy Job Now Yπηρεσίες Διανομής που ίδρυσε ο Στέφανος Κατσίμπας καθώς και της MJN Staffing Services που δραστηριοποιούνται υπό τον εμπορικό τίτλο Send X, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών courier και επίκεντρο τον τομέα του last mile. Άμεση συνέχεια των συγκεκριμένων κινήσεων αποτέλεσε η δημιουργία του Skroutz Last Mile τον περασμένο Απρίλιο, με τη Skroutz να ξεκινάει διανομές στις δύο μεγάλες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επιδίωξή της μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν να αλλάξει τους χρόνους αναμονής, διαφοροποιούμενη από το παραδοσιακό μοντέλο υπηρεσιών courier στην Ελλάδα, το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στα φυσικά καταστήματα και υπηρεσίες κατά την εκδήλωση της νόσου Covid-19. H Skroutz εισερχόμενη στις υπηρεσίες last mile έδωσε επί της ουσίας την δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση για το πότε θα παραλάβουν την παραγγελία τους, εγκαινιάζοντας και μία υπηρεσία ανταμοιβής των καταναλωτών με tip μέσω link που λαμβάνει ο πελάτης με γραπτό μήνυμα μετά το τέλος της παράδοσης. 

Η είσοδος της CVC στο μετοχικό κεφάλαιο

Kαθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα της Skroutz είναι και η είσοδος της CVC Capital Partners στο μετοχικό της κεφάλαιο, του fund που έχει αποκτήσει τη Vivartia Συμμετοχών, την πλειοψηφία των μετοχών της Δωδώνη και ένα μεγάλο μέρος ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην Ελλάδα όπως το Υγεία, το Metropolitan, το Μητέρα, το Λητώ, το Creta InterClinic δημιουργώντας τον όμιλο Hellenic Healthcare Group. Σε αυτήν παραμένουν ωστόσο βασικοί μέτοχοι οι ιδρυτές της Γιώργος Αυγουστίδης, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Χατζηγεωργίου με ποσοστό πλειοψηφίας 51%. 

Η επένδυση της Walmart σε ρομποτικό σύστημα

Διεθνώς στον τομέα του picking εταιρείες κολοσσοί όπως η Walmart επένδυσαν το 2017 στον τομέα της αυτόματης παράδοσης παραγγελιών με ρομποτικό σύστημα – κάτι που αποτέλεσε πρωτοπόρα κίνηση – καθώς τότε η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης στον κόσμο, δημιούργησε ένα 24ωρο αυτόματο σημείο παραλαβής στην Οκλαχόμα. Από εκεί ο εκάστοτε πελάτης της μπορούσε να παραλάβει μεταξύ 30.00 διαθέσιμων κωδικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κατεψυγμένων και προϊόντων ψύξης. Ωστόσο το σύστημα των συμβατικών smart lockers (μη ρομποτικών) είναι ένα μοντέλο που στο εξωτερικό εφαρμόζεται αρκετά τα τελευταία χρόνια. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.