Ποιος δεν έχει δει σε κάποια ταινία τον ήρωα να κλωτσάει με μένος έναν αυτόματο πωλητή, ένα «ρομποτάκι», για να πάρει τη σοκολάτα που έχει ήδη πληρώσει; Αν αυτή είναι η ιδέα που έχετε για τους αυτόματους πωλητές προϊόντων, τα λεγόμενα vending machines, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, και μάλιστα το concept των αυτόματων πωλητών γνωρίζει μια εντυπωσιακή άνοδο και τεχνολογική καινοτομία, που συνοδεύονται από εξίσου εντυπωσιακή δημοφιλία.Στην Ιαπωνία σήμερα αντιστοιχεί ένας αυτόματος πωλητής για κάθε 25 κατοίκους, στην Ιταλία ένας για κάθε 145. Και τα μηχανήματα αυτά δε μοιάζουν πλέον και τόσο με αυτά που γνωρίζαμε, με τα κέρματα και την αγωνία τού αν θα πέσει μπροστά μας το σνακ που επιλέξαμε.
Έτσι, από έναν αυτόματο πωλητή μπορεί κανείς να αγοράσει πλέον από σνακ μέχρι φρέσκο γάλα τοπικών παραγωγών, και από συνταγογραφημένα φάρμακα μέχρι καλλυντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων ενός αυτόματου πωλητή δίνουν και στην Ελλάδα τα μηχανήματα του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, που εγκατέστησε στη Λάρισα το 2013 τον πρώτο αυτόματο πωλητή γάλακτος, που ο πελάτης μπορεί να αγοράσει ακόμα και γεμίζοντας το δικό του μπουκάλι.
Δείτε ακόμα: Οι τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του λιανεμπορίου.
Οι αυτόματοι πωλητές έχουν εξελιχθεί πλέον σε μικρά καταστήματα ψιλικών, που λειτουργούν χωρίς υπάλληλο, ενώ αποδεικνύνται πρακτικοί και ως «φαρμακεία», καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, είναι εύκολο για ένα ρομπότ να αντιστοιχίσει ένα συγκεκριμένο φάρμακο στον κωδικό της συνταγής που σκανάρει.Οι δυνατότητες της τεχνολογίας επιτρέπουν ακόμη να αγοράσει κανείς έναν φρέσκο χυμό χωρίς να χρειαστεί να αγγίξει καν κάποιο κουμπί αλλά και την εξόφληση μέσω εφαρμογών, καθώς τα σύγχρονα vending machines ανήκουν ουσιαστικά στην κατηγορία των smart συσκευών, που επιπλέον βοηθούν στην έξυπνη διαχείριση των αποθεμάτων.
Η πανδημία βοήθησε στην εξάπλωση των αυτόματων πωλητών, καθώς προσφέρουν μια εναλλακτική που δεν απαιτεί ανθρώπινη επαφή. Στέλεχος του βρετανικού Συνδέσμου Αυτοματοποημένου Εμπορίου λέει στο BBC ότι οι μικρο-αγορές των αυτόματων πωλητών, αυτά τα αυτοματοποιημένα «καταστήματα ψιλικών», είδαν άνοδο της τάξης του 367% την περασμένη χρονιά, ενώ μπορούν να αναγνωριστούν και τάσεις σε δημοφιλή προϊόντα που αγοράζονται από τέτοια μηχανήματα, όπως είναι τα υγιεινά σνακ, που οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 147%.
Το μεγαλύτερο τεχνικό θέμα που απασχολεί τους κατασκευαστές αφορά το είδος του ψυκτικού που χρησιμοποιούν στους πωλητές-ψυγεία, το οποίο είναι επιβαρυντικό για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τώρα να εργάζονται για την αντικατάστασή του από το πιο φιλικό διοξείδιο του άνθρακα.
Το ενδιαφέρον λοιπόν δεν έγκειται μόνο στο ότι η πανδημία και η τεχνολογία δημιούργησαν μια νέα συμπάθεια για τους αυτόματους πωλητές, αλλά και στο γεγονός ότι, και εδώ, η ανάγκη για βιωσιμότητα και «πράσινες» λύσεις αναγνωρίζεται και κινητοποιεί τη δημιουργικότητα. Και χωρίς να χρειάζονται κλωτσιές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.