Το Facebook παλεύει για την ύπαρξη του, αλλά δεν θα είναι η ρυθμιστική πίεση που θα το εξοντώσει. Το νέο όνομα του αποτυπώνει καλύτερα τη βασική φιλοδοξία της εταιρείας, δηλαδή την οικοδόμηση του metaverse και ο Zuckerberg στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό ως σανίδα σωτηρίας για τη φθίνουσα βάση χρηστών.
Η στροφή του Facebook στο “Meta” πρόσφατα είναι ένα ακόμα βήμα σε ένα παιχνίδι ρουλέτας ισολογισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση που δίνει την δυνατότητα στο Facebook να είναι μέρος μιας νέας μεγάλης αγοράς, να απαλλαγεί από τα προβλήματα με την μάρκα του και να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή με μια μεγάλη αλλαγή. Στην παρούσα φάση, η ύπαρξη του Meta/Facebook διακυβεύεται βάσει του αν οι καταναλωτές θα το υιοθετήσουν και θα το κάνουν πραγματικότητα.
Πάντως, ακόμα και τώρα που το “metaverse” είναι ανερχόμενο, μόλις το 38% των καταναλωτών παγκοσμίως είναι εξοικειωμένο με την έννοια που περιγράφει τη διάκριση μεταξύ ψηφιακών και φυσικών χώρων. Η αλλαγή του ονόματος έρχεται σε μια ιδανική στιγμή για το Facebook, το οποίο λαμβάνει συνεχώς αρνητικές αντιδράσεις και κατηγορείται για λανθασμένους χειρισμούς στην ανάπτυξη της πλατφόρμας του.
Η σημαντικότερη αξία των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Apple και η Microsoft, είναι το λειτουργικό τους σύστημα, ενώ ακόμη και το Google έχει δημιουργήσει μια ισχυρή επιχείρηση λειτουργικού συστήματος με το Android. Η εξαγορά της Oculus από το Facebook το 2014 υπήρξε ένδειξη των προθέσεων του Zuckerberg, ωστόσο, πέρασαν άλλα επτά χρόνια μέχρι να γίνει η πραγματική στροφή της εταιρίας.Τα χρόνια αμέσως μετά την εξαγορά της Oculus, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στην εικονική πραγματικότητα σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Πλατφόρμες υλικού από το Google, τη Microsoft, τη Sony και άλλους ανακοινώθηκαν, παρόλο που αυτές οι επενδύσεις αποσύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό ή σταμάτησε η χρηματοδότηση λίγα χρόνια αργότερα, μειώνοντας τις επιλογές σε πλατφόρμες υλικού VR.
Εκείνο το διάστημα πραγματοποίησε την επόμενη κίνηση του το Facebook, ανεβάζοντας την επένδυσή του στην πλατφόρμα Oculus/Reality Labs, καινοτομώντας για τη δημιουργία συσκευών υλικού VR για κινητά υψηλής ποιότητας και άρχισε να τροφοδοτεί με κεφάλαια τους προγραμματιστές παιχνιδιών, αποκτώντας έτσι τα πιο ελκυστικά παιχνίδια στην πλατφόρμα του. Η προσέγγιση των προγραμματιστών μέσω της εξαγοράς ήταν μια μακροπρόθεσμη επένδυση για την επίλυση του προβλήματος του περιεχομένου που αντιμετώπιζαν όλες αυτές οι πλατφόρμες VR.
Το “metaverse” υπάρχει ήδη στο Fortnite και το Roblox. Το Facebook λοιπόν θέλει να προετοιμαστεί για να μπει σε αυτή την αγορά αφενός γιατί εκει θα υπάρχουν πολλά έσοδα στο μέλλον και αφετέρου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα επηρεαστούν από αυτό με πιθανή επίπτωση σε απήχηση και έσοδα αντίστοιχα. Ο Zuckerberg βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι χρήστες θέλουν πλήρως καθηλωτικές εμπειρίες μέσω υπολογιστών με δυνατότητα να τοποθετηθούν στο κεφάλι και μπορεί να κινητοποιήσει μια παλαιότερη βάση χρηστών.
Ένα ακόμα πρόσφατο εγχείρημα του Facebook είναι το ενδεχόμενο λειτουργίας νέων retail καταστημάτων. Εάν όντως πραγματοποιηθεί αυτί, θα είναι η νέα μητρική εταιρεία του Facebook Meta που θαπροβεί σε κάποια τέτοια ενέργεια και θα στηριχθεί κυρίως στην ιδέα δημιουργίας ενός βιωματικού καταστήματος, το οποίο θα παρέχει μια εμπειρία καινοτομίας φέρνοντας τους ανθρώπους σε επαφή με συσκευές που αναπτύχθηκαν από το τμήμα Reality Labs.
Λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορία των εξαγορών του Facebook από τις οποίες οι περισσότερες αποτέλεσαν επιτυχία, όπως οι εξαγορές του WhatsApp και του Instagram οι οποίες ήταν ήδη αποδεδειγμένες επιτυχίες κατά τη στιγμή της απόκτησής τους, η στρατηγική του Zuckerberg έχει σημαντικές πιθανότητες να λειτουργήσει. Ποντάροντας στο “metaverse” δημιουργεί μια νέα πλατφόρμα και ένα νέο εγχείρημα που έχει αργήσει να υιοθετηθεί παρά τους πολλαπλούς κύκλους διαφημιστικής εκστρατείας τις τελευταίες δεκαετίες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.