22 Νοέ 2024
READING

Η επιτυχία των luxury brands στην Κίνα

5 MIN READ

Η επιτυχία των luxury brands στην Κίνα

Η επιτυχία των luxury brands στην Κίνα

Τα ευρωπαϊκά brands χρησιμοποιούν σταθερά τη χώρα προέλευσής τους ως πλεονέκτημα, ενισχύοντας τις θετικές πτυχές της κληρονομιάς, της γλώσσας και του πολιτισμού τους. Για παράδειγμα, οι γαλλικές μάρκες πολυτελείας χρησιμοποιούν επανειλημμένα τον Πύργο του Άιφελ ως εικονικό σκηνικό στις επικοινωνίες της μάρκας τους.

Όμως, ένα παγκόσμιο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων καταναλωτών, αναγνωρίζει επίσης τη Σαγκάη ως πρωτεύουσα της μόδας που ανταγωνίζεται ακόμη και το Παρίσι, το Μιλάνο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η Louis Vuitton, για παράδειγμα, έκανε το ντεμπούτο της ανδρικής συλλογής Άνοιξη-Καλοκαίρι 2021 του Virgil Abloh στις αποβάθρες της Σαγκάης. Και η Prada φιλοξένησε πρόσφατα τη συλλογή της Άνοιξη-Καλοκαίρι 2022 ταυτόχρονα στο Μιλάνο και τη Σαγκάη κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου. Οι προσδοκίες αλλάζουν και οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν τη Σαγκάη ως μια πρωτεύουσα μόδας παγκόσμιας κλάσης.

Η συνεργασία μεταξύ της Canada Goose και ενός Κινέζου σχεδιαστή είναι κάτι περισσότερο από την παροχή μιας κινεζικής υπογραφής- είναι η αναγνώριση ότι η κινεζική αισθητική αποτελεί εξέχον χαρακτηριστικό του σύγχρονου σχεδιασμού και της πολυτέλειας.Οι τεχνολογικές εξελίξεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα ωθήσουν τις μάρκες πολυτελείας να αναπτύξουν νέες δυνατότητες ειδικά προσαρμοσμένες στην κινεζική αγορά.

Στην πραγματικότητα, η δυτικοκεντρική εκτίμηση του luxury branding έχει αναμφίβολα γίνει ένα παγκόσμιο μοντέλο επιτυχίας που έχει θέσει τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.Η Κίνα εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης, όπου η φράση “αναδυόμενη οικονομία” έχει πρακτικά ξεπεραστεί στις αγορές της. Και το να αποκαλείται η Κίνα έθνος των BRICS δεν φαίνεται να ισχύει όταν εξετάζουμε τη βιομηχανία πολυτελείας της, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα στη μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως.

Inspired by China

Η προέλευση της μάρκας εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα παρά το γεγονός ότι ορισμένες μάρκες πολυτελείας μεταφέρουν την παραγωγή εκτός της εγχώριας αγοράς τους. Ωστόσο, η άνοδος της κινεζικής ταυτότητας, του σχεδιασμού και του στυλ – και τελικά των εγχώριων luxury brands – έχουν γίνει ένας έξυπνος τρόπος για τον εορτασμό της κινεζικής κουλτούρας και της αυτοέκφρασης. Ως αποτέλεσμα, η κινεζική κουλτούρα έχει γίνει μια αυθεντική πηγή έμπνευσης.

Created in China

Η ανάπτυξη με γνώμονα την καινοτομία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μάρκες πολυτελείας στην Κίνα. Ωστόσο, οι γνώσεις που οδηγούν στην καινοτομία δεν θα μονοπωλούνται πλέον από γραφεία σχεδιασμού στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη, αλλά από κινεζικές πόλεις όπως η Σαγκάη, η Τσενγκντού ή η Σενζέν. Οι τεχνολογικές εξελίξεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα ωθήσουν τις μάρκες πολυτελείας να αναπτύξουν νέες δυνατότητες ειδικά προσαρμοσμένες στην κινεζική αγορά. Οι μάρκες ιδίως στον τομέα της ομορφιάς, όπως η Shiseido, η L’Oréal και η Estée Lauder, δεν είναι πλέον καινούργιες στην Κίνα. Ωστόσο, η δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων και δικτύων Έρευνας & Ανάπτυξης θα αποτελέσει καθοριστική δύναμη για τις μελλοντικές στρατηγικές καινοτομίας. Για παράδειγμα, η κοιτίδα καινοτομίας – με την επίσημη ονομασία Alibaba Cloud Innovation Center/BMW Startup Garage Joint Innovation Base – θέτει ως στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης της BMW από το “Made in China” στο “Created in China”.

Η συνεχιζόμενη κυριαρχία της Κίνας στην αγορά αποτελεί υπενθύμιση ότι οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να συγχρονιστούν με αυτή την ανθεκτική και επίμονη αγορά πολυτελείας. Είναι μια ευκαιρία για τις μάρκες πολυτελείας να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην Κίνα, με τις μεταβαλλόμενες κινεζικές προτιμήσεις στο προσκήνιο.Το μέλλον της ραγδαίας ανάπτυξης της αγοράς πολυτελών ειδών στην Κίνα μπορεί να φαίνεται επισφαλές και αυτό υπαγορεύεται από γεγονότα όπως η υποχώρηση της κουλτούρας των influencers, η πρόσφατη ανάπτυξη των KOL, όρος που υιοθετήθηκε στην Κίνα και περιγράφει άτομα που χρησιμοποιούνται για την τεράστια επιρροή τους ώστε να εξυπηρετήσουν σκοπούς marketing, καθώς και άλλες εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα αβέβαιο τοπίο.

Για μια πιο αντικειμενική εικόνα, αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες της χώρας. Πρώτον, υπάρχει μεγάλη αστικοποίηση.  Η Κίνα έχει πλέον 16 πόλεις που φιλοξενούν πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους η καθεμία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία με τέτοιο πληθυσμό, ενώ η  Ευρώπη έχει τρεις και η Ινδία έξι. Είναι εντυπωσιακό ότι ορισμένες από αυτές τις κινεζικές μεγαλουπόλεις κατέχουν οικονομική ισχύ συγκρίσιμη με ολόκληρες χώρες. Αυτές οι μεγαλουπόλεις μεγάλωσαν, αστικοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν ταχύτερα τα τελευταία 20 χρόνια από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Αυτή η πρωτοφανής δυναμική θα τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Αλλά δεν είναι μόνο το απόλυτο μέγεθος και η δυναμική των πόλεων της Κίνας που είναι αξιοσημείωτα, αλλά και η ραγδαία αύξηση της ποιότητας ζωής. Από τις 100 πιο βιώσιμες πόλεις στην πρόσφατη κατάταξη του Economist, οι δέκα βρίσκονται στην Κίνα. Αυτό δείχνει μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όχι μόνο στην αύξηση του πληθυσμού αλλά και στην αύξηση της ποιότητας ζωής. Αυτοί οι παράγοντες συχνά υποτιμώνται κατά την αξιολόγηση των προοπτικών των αγορών πολυτελείας.

Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Η παγκοσμιοποίηση εμποδίζει κάθε οικονομική επίθεση εναντίον της Κίνας: παρά τα αισθήματα ανταγωνισμού, ο εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει καθόλου τις ΗΠΑ. Το χαρακτηριστικό της κινεζικής οικονομίας είναι η υπεροχή των αναγκών των Κινέζων έναντι του εταιρικού κέρδους. Η Κίνα όπως και οι ΗΠΑ, είναι μια οικονομία αγοράς με κέρδη και συσσώρευση κεφαλαίου -πλην όμως, στην Κίνα ο πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ είναι το ατομικό, επιχειρηματικό κέρδος.

Η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη του κόσμου το 2028. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία εκτιμούν οτι η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει σε μέγεθος αυτή των ΗΠΑ περί το 2028, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR) στην ετήσια έκθεσή του.

Και αυτό θα συμβεί λόγω και του ότι ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Για να μπορούμε να συγκρίνουμε, αυτή τη στιγμή το ΑΕΠ των ΗΠΑ υπολογίζεται στα 20,54 τρισ. δολάρια, ενώ αυτό της Κίνας εκτιμάται ότι είναι κοντά στα 15 τρισ. δολάρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.