Δεν είναι πολλές οι εταιρείες που καταλαβαίνουν τι επιθυμεί η Γενιά Z τόσο καλά όσο το Depop. Η πλατφόρμα πώλησης μόδας έχει 30 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες – και το 90% των ενεργών χρηστών της είναι κάτω των 26 ετών. Αυτοί χρησιμοποιούν τον ιστότοπο όχι μόνο για να αγοράζουν και να πωλούν vintage ρούχα, αλλά και για να εντάσσονται σε διαφορετικές κοινότητες με βάση το στυλ τους.
Το Depop εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Etsy, μια κίνηση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου για να κατακτήσει τόσο την αναπτυσσόμενη αγορά πώλησης μόδας όσο και τους νεότερους αγοραστές. Με την βοήθεια του Depop, το Etsy επενδύει σημαντικά τόσο στον κλάδο των μεταχειρισμένων ειδών ρουχισμού, όσο και στην προσέλκυση πελατών της Γενιάς Z.
Το Depop έχει ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες αντίστοιχες εταιρίες για την μοναδικότητα και την ταχεία ανάπτυξη του, καθώς και για το ότι αναδύθηκε προσφέροντας αυτό που απαιτούν οι σύγχρονοι αγοραστές. Δεν είχε όμως πάντα την ίδια επιτυχία και στις αρχές είχε να αντιμετωπίσει τον έντονο σκεπτικισμό που έχουν όλοι απέναντι στις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Το 2011, το έτος στο οποίο ιδρύθηκε, ήταν μια εποχή που η μεταπώληση θεωρούνταν ακόμα αρμοδιότητα των καταστημάτων μεταχειρισμένων ειδών και των υπαίθριων αγορών και δεν είχε γνωρίσει ακόμα την αποδοχή του μέσου καταναλωτή.
Το Depop απευθύνεται σε νεότερους χρήστες, αλλά δεν είχε φτιαχτεί ειδικά γι’ αυτούς. Ωστόσο, έχει ένα σύνολο αξιών που τυχαίνει να αρκετά διαδεδομένες στη Γενιά Z. Ο ιστότοπος ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση μέσω της ροής φωτογραφιών τύπου Instagram, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν like, να σχολιάζουν και να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλον, και αξιοποιεί τις επιχειρηματικές πλευρές των ανθρώπων επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει μια παράλληλη δραστηριότητα.
Όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητες για τη Γενιά Z, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε το Depop με την Bain. Η έρευνα αυτή έδειξε πως μεγαλώνοντας σε μια εποχή μόνιμης παρουσίας της ψηφιακής τεχνολογίας και γρήγορου ρυθμού αλλαγών, η Γενιά Z έχει αναπτύξει έναν μοναδικό τρόπο επεξεργασίας του κόσμου, αντί να τον αφομοιώνει μέσα από ένα υφιστάμενο πλαίσιο. Αυτός ο τρόπος επεξεργασίας αποτελεί συνδυασμό επίγνωσης και ευαισθησίας, ατομικότητας και κοινότητας, ψηφιακού και φυσικού, εμπορίου και ψυχαγωγίας, κατανάλωσης και αξιών. Το μοντέλο μεταπώλησης του Depop απευθύνεται επίσης στο ενδιαφέρον της Gen Z για τη βιωσιμότητα, το οποίο μπορεί να αποτρέψει αυτή την καταναλωτική ομάδα από εταιρίες που δεν δεσμεύονται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για το Depop ύπαρξη μιας πλατφόρμας που είναι αυθεντική για τη Γενιά Z είναι το κλειδί για την επιτυχία, ιδεολογία που επιχειρεί να προωθήσει και στις μάρκες με τις οποίες έχει συνεργαστεί. Για παράδειγμα, για μια συνεργασία με τη Vans το 2020, σχεδιάστηκε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και πουλήθηκαν στον ιστότοπο προωθώντας τη δημιουργικότητα συνδυασμένη με παραδοσιακές μάρκες.
Το Depop ακολουθεί μια νοοτροπία με προτεραιότητα στην κοινότητα για την ανάπτυξη της και θεωρεί ότι είναι ένας πολύ οργανικός τρόπος ανάπτυξης. Δεν απαιτεί επένδυση πολλών χρημάτων στο marketing, οπότε χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ πιο βιώσιμος και πολύ πιο κερδοφόρος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.