Κι όμως, την εποχή που όλη η έμφαση δίνεται στο πώς μπορεί ένα brand να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που του δίνουν τα digital κανάλια, φαίνεται ότι η υπαίθρια διαφήμιση επιστρέφει δυναμικά ως τάση στο marketing, και μάλιστα με μια προσέγγιση που θέλει να τη συνδέσει ακριβώς και με την digital παρουσία μιας επιχείρησης.
Σε αυτήν τη στροφή – που αντικατοπτρίζει το ποσοστό 38% κατά το οποίο αυξήθηκαν οι υπαίθριες διαφημίσεις στις ΗΠΑ την τελευταία χρονιά, και η αύξηση κατά 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 – οδήγησε ένας συνδυασμός παραγόντων, εκτιμούν ειδικοί του κλάδου. Από τη μία, έχει αυξηθεί πολύ το κόστος της διαφήμισης στο Facebook (+33%), αλλά και στο Instagram και το Google (+23%), από το 2019, γεγονός που αναγκάζει τις εταιρείες να εξετάζουν και άλλους τρόπους να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν το κοινό. Από την άλλη, είναι πλέον ορατή η «ψηφιακή κόπωση» του κοινού. Οι καταναλωτές προσπαθούν εμπράκτως να ελαττώσουν τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη (όπως δηλώνει ένα 45% από αυτούς), ενώ επιδιώκουν να αποφεύγουν και τις ψηφιακές διαφημίσεις. Έτσι, και καθώς οι άνθρωποι ξαναβγαίνουν από τα σπίτια τους μετά τις μακρές περιόδους των lockdowns και κυκλοφορούν περισσότερο έξω, τα brands προσπαθούν να τραβήξουν το βλέμμα και την προσοχή τους με τη χρήση μιας πιο παραδοσιακής marketing μεθόδου.
Δείτε ακόμα: Πώς αλλάζουν τη διαφήμιση οι νεότερες γενιές
Ωστόσο, η σημερινή προσέγγιση της υπαίθριας (Out Of Home) διαφήμισης είναι πολλά περισσότερα από μια αφίσα ή μια διαφημιστική πινακίδα και στόχος είναι να έχει αντίκτυπο που φτάνει μέχρι την digital παρουσία μιας επιχείρησης.
Η υπαίθρια διαφήμιση σήμερα
Για παράδειγμα, ο οίκος Balenciaga δημιούργησε μια αναμορφική 3D digital διαφήμιση στo διάσημο πόστο της Times Square, για να προωθήσει τη συνεργασία του με το Fortnite, ενώ η Bottega Veneta εκμεταλλεύτηκε τις στέγες των σπιτιών κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες στοχεύοντας στους επιβάτες των αεροπλάνων που περνούν από πάνω τους. Η Tiffany’s, επίσης στην Times Square, χρησιμοποίησε ψηφιακές οθόνες για να προβάλει την χαρακτηριστική μπλε απόχρωση του brand, αλλά και να επικοινωνήσει εικόνες και βίντεο με τους brand ambassadors Beyoncé και Jay-Z, ενώ γέμισε και τους δρόμους της Νέας Υόρκης με αφίσες με εικόνες από την πρωτοποριακή καμπάνια της.
Δεν είναι δηλαδή η εξωτερική διαφήμιση ένας τρόπος να χρησιμοποιηθεί το έτοιμο υλικό που χρησιμοποιείται στον τύπο. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας εξειδικευμένος σχεδιασμός, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματική. Πρέπει δηλαδή
– Να μπορεί να τραβήξει την προσοχή του περαστικού μέσα σε σύντομο χρόνο, σύμφωνα με τον «κανόνα των τριών δευτερολέπτων»· άρα να είναι τολμηρή και χωρίς πολύ κείμενο
– Να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο το brand
– Να είναι προσεκτικά επιλεγμένος ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται
– Στην περίπτωση της ψηφιακής υπαίθριας διαφήμισης, η προσέγγιση πρέπει ουσιαστικά να είναι παρόμοια με εκείνην που χρησιμοποιείται για τα social media: το concept πρέπει να αφηγείται μια ιστορία ικανή να διακόψει το scroll down, δηλαδή ικανή να κάνει τον καταναλωτή να κοντοσταθεί ή τουλάχιστον να δώσει σημασία
– Να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι στόχος δεν είναι μόνο το brand awareness αλλά και η κινητοποίηση του πελάτη να επισκεφθεί ένα κατάστημα της μάρκας ή να μπει στο eshop του, να αναζητήσει τα social media του και την ψηφιακή του παρουσία
Πόσο αποτελεσματική είναι;
Το ενδιαφέρον σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση είναι ότι, αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί ακριβώς η αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει, όπως συμβαίνει με την digital διαφήμιση, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται μέσα όπως τα QR codes, έρευνες δείχνουν ότι το 41% των ενήλικων καταναλωτών δήλωσαν πως προσέχουν περισσότερο τις υπαίθριες διαφημίσεις, σε σχέση με πριν την πανδημία, ποσοστό που φτάνει το 59% ειδικά για τις αστικές περιοχές. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Nielsen, η υπαίθρια διαφήμιση είναι πιο αποτελεσματική από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, την τύπο, ακόμα και τα ψηφιακά banners, στο να κινητοποιήσει τον καταναλωτή να αναζητήσει ψηφιακά ένα brand.
Συνεπώς, είναι σημαντικό μια μάρκα που θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες της υπαίθριας διαφήμισης, να αντιμετωπίζει κάθε τέτοιο project ολιστικά, ως έναν τρόπο προώθησης που συνδέεται τόσο με την ενίσχυση της ψηφιακής του παρουσίας, όσο και με την ανάπτυξη των φυσικών του σημείων πώλησης – δεδομένου μάλιστα του ότι, ακόμα, οι καταναλωτές δείχνουν προτίμηση στις αγορές από τα φυσικά καταστήματα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.