Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι “καταναλώνουν” πάρα πολύ περιεχόμενο με την εκθετική εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφιερώνοντας πολύ χρόνο καθημερινά σε οθόνες.Μια μορφή περιεχομένου που αναπτύσσεται πολύ είναι ο ήχος και ειδικά τα podcasts.Μια εταιρεία η οποία είναι κυρίαρχη στην μουσική θέλει να κυριαρχήσει και στα podcasts.Το Spotify έχει εξαγοράσει γνωστές εκπομπές podcast δείχνοντας ότι στοχεύει να κυριαρχήσει αποκτώντας πολλές αποκλειστικές εκπομπές, καθώς τα podcast φαίνεται να έχουν πλέον μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι φιλοδοξίες του Spotify να επεκταθεί από μια πρωτίστως μουσική πλατφόρμα στην αξιοποίηση των podcast και των audiobooks είναι γνωστές. Τα μουσικά δικαιώματα είναι ακριβά, οπότε είναι λογικό για το Spotify να επικεντρωθεί στο να κάνει τους ακροατές να περνούν περισσότερο χρόνο ακούγοντας περιεχόμενο που δεν κοστίζει τόσο ακριβά στην εταιρεία. Ουσιαστικά, τα podcast αποτελούν εκπομπές, οι οποίες προσφέρουν έναν τρόπο να αφηγούνται ομιλητές ιστορίες στους ακροατές. Αυτές μπορεί να είναι εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές και τα podcast είναι ένας ελκυστικός τρόπος για να εκπαιδευτεί κάποιος σε ένα θέμα, ενώ η θεματολογία τους δεν υπόκειται σε όρια- μπορεί να αφορά οτιδήποτε.
Στο παρελθόν, μεταξύ των ετών 2000 και 2006, ο ιστός των podcast ήταν σε γενικές γραμμές μια ανοιχτή αγορά, και αυτό ήταν θετικό, καθώς αν κάποιος έφτιαχνε έναν ιστότοπο, μπορούσε να τον χρηματοδοτήσει μόνος του μέσω διαφημίσεων. Οι μεγάλες πλατφόρμες δεν έλεγχαν τη διανομή, την παραγωγή και τη διαφήμιση. Μεταξύ του 2004 και του 2014, όμως, το Google και το Facebook έβαλαν τέλος σε αυτό και μετέβαλλαν την ροή των χρημάτων προερχόμενα από διαφημίσεις κατά κύριο λόγο από τους διαφημιστές στους τεχνολογικούς γίγαντες . Εφόσον το κοινό προσελκύεται περισσότερο σε αυτούς, για τους διαφημιστές το κέρδος είναι μεγαλύτερο και πιο βέβαιο εάν στραφούν και αυτοί σε συνεργασίες με το Google και το Facebook.
Όμως το podcasting εξακολούθησε να μοιάζει κάπως με το παλιό διαδίκτυο, στο οποίο η δημιουργικότητα και η ποικιλομορφία ευδοκιμούσαν και υπήρχε ελάχιστη στοχευμένη διαφήμιση, καθιστώντας το πιο “δημοκρατικό”. Στη συνέχεια, ωστόσο, ήρθε το Spotify. Η εταιρεία προσπάθησε να επικρατήσει όπως ακριβώς το Google και το Facebook, να πάρει, δηλαδή, τον έλεγχο της διαδικασίας διαφήμισης και διανομής και να κερδοσκοπήσει μέσω στοχευμένης διαφήμισης. Αυτή η κίνηση μπορεί να καταστρέψει το σημερινό, ανοιχτό σύστημα, επειδή ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αποκτήσει κανείς ακροατές και κέρδος θα είναι μέσω του Spotify, ακριβώς όπως έγινε, για παράδειγμα, με το Youtube, το οποίο είναι το κυρίαρχο μέσο που κάποιος μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο κοινό μέσω βίντεο.
Πρόκειται, λοιπόν, η βιομηχανία podcast να αλλάξει σημαντικά; Οι εξαγορές γενικά ευνοούν τους ήδη επιτυχημένους και αυτό δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό για τη βιομηχανία podcast, η οποία στην πραγματικότητα ακόμα αναπτύσσεται. Η επικέντρωση στις εξαγορές μπορεί να τείνει να είναι και λίγο παραπλανητική ωστόσο, καθώς, λόγω του μεγέθους της αγοράς podcasting, μια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει μόνο έναν ορισμένο αριθμό εκπομπών κι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό υποσύνολο ολόκληρης της βιομηχανίας. Το ερώτημα, επομένως, είναι αν οι εκπομπές σε ιδιόκτητες πλατφόρμες, όπως το Spotify, θα αντικαταστήσουν το ανοιχτό σύστημα των podcast.
Αυτό που είναι αναμφίβολα ανησυχητικό, ωστόσο, είναι οι συμφωνίες αποκλειστικότητας του Spotify, καθώς αυτές δημιουργούν έναν “κλειστό κύκλο”, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με την φύση του κλάδου. Τα podcast μέχρι τώρα ήταν ένα οικοσύστημα πολύ διαφορετικό και όλοι οι ακροατές είχαν ελεύθερη πρόσβαση από πλήθος συσκευών και πλατφορμών. Μια πιθανή συνέπεια του να καταστούν τα podcast ιδιωτικά είναι πως η δημιουργικότητα θα περιοριστεί σημαντικά. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι ο κύριος ενδιαφερόμενος θα είναι ο διαφημιστής και, για να διασφαλιστεί η απήχηση του podcast ώστε να αξίζει τα χρήματα, το περιεχόμενο θα μεταβληθεί προς κάτι δοκιμασμένο και σίγουρο, χωρίς να αφήνει περιθώρια σε πρωτότυπες και αμφιλεγόμενες θεματολογίες.
Από την άλλη υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για όλους αυτούς τους δημιουργούς podcast να εκμεταλλευτούν τη δουλειά τους, έτσι όλο και περισσότεροι δημιουργοί φέρνουν τις εκπομπές τους στο Spotify. Το Spotify, αν και παλεύει για αποκλειστικότητα, παρέχει και μερικές επιλογές, έχοντας την επιλογή των πληρωμένων συνδρομών, την πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης και την ένταξη ανεξάρτητων δημιουργών στο δίκτυο του. Βέβαια, έχει τονιστεί ότι η πλατφόρμα συνδρομής επί πληρωμή για τους δημιουργούς podcast που οι εκπομπές τους θα είναι αποκλειστικές, θα τους προσφέρει μεγιστοποιημένα έσοδα, ευρεία εμβέλεια και δυνατότητα ανακάλυψης.
Αν το Spotify σκοπεύει να κυριαρχήσει στον κλάδο και να υπάρχει πρόσβαση μόνο στις εκπομπές που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα, ενώ παράλληλα κόβονται τα έσοδα για τις εκπομπές που δεν συμφωνούν στην αποκλειστικότητα, τότε ο κλάδος μάλλον θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.