18 Δεκ 2024
READING

O παγκόσμιος πόλεμος του streaming στην Ελλάδα | νέα κανάλια, ανταγωνισμός με διεθνείς όρους

4 MIN READ

O παγκόσμιος πόλεμος του streaming στην Ελλάδα | νέα κανάλια, ανταγωνισμός με διεθνείς όρους

O παγκόσμιος πόλεμος του streaming στην Ελλάδα |  νέα κανάλια, ανταγωνισμός με διεθνείς όρους

Εκτός από τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να χρεώσουμε στις υπηρεσίες streaming τον θάνατο του κινηματογράφου, και το αν το Squid Game θα γράψει ιστορία στο Netflix, στον χώρο της βιομηχανίας της οικιακής ψυχαγωγίας λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα ακόμα κάτι δραματικό: ο πόλεμος του streaming. 

Αν και οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν τις ρίζες τους στην αμερικανική αγορά, οι μεγαλύτερες αναμεσά τους έχουν προ πολλού επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να πούμε πλέον με σιγουριά ότι ο πόλεμος είναι παγκόσμιος. 

Την ανάδειξη του νικητή δυσκολεύει το γεγονός ότι κάθε πλατφόρμα έχει διαφορετικό χαρακτήρα, κοινό, συνδρομητική και διαφημιστική πολιτική, στόχους εσόδων (που συνήθως δεν αποκαλύπτονται) και συνδρομητών (επίσης ασαφείς ανά χώρα), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνουν αποτελεσματικές συγκρίσεις με απόλυτα μεγέθη, ώστε να βγει ένα συμπέρασμα, αν όχι για τον νικητή, τουλάχιστον για αυτόν που τα πηγαίνει καλύτερα. 

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι φιλοδοξίες των μεγάλων brands, όπως του Netflix, να συμμετέχουν σε κινηματογραφικές παραγωγές και να συναγωνιστούν τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο στα Όσκαρ – για την ιστορία, το Netflix απέσπασε το 2021 επτά βραβεία Όσκαρ συνολικά για τις ταινίες του.

Όσον αφορά τα νούμερα των συνδρομητών, τον πιο σημαντικό ίσως δείκτη για την επιτυχία μιας πλατφόρμας, οι υπηρεσίες που θέλουν να διαπρέψουν διεθνώς έχουν ως στόχο να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια – έναν στόχο, πάντως που το Netflix έχει ήδη πετύχει. Το Disney+, για παράδειγμα, που τώρα έχει 95 εκατομμύρια συνδρομητές σε ολόκληρο τον κόσμο, προβλέπει ότι μέχρι το 2024 αυτοί θα αγγίζουν τα 260 εκατομμύρια. Το Amazon Prime ανακοίνωσε ότι έχει 150 εκατομμύρια πελάτες, οι οποίοι ωστόσο απολαμβάνουν και άλλες υπηρεσίες πέρα από το streaming, όπως τα δωρεάν μεταφορικά για τις αγορές τους – μια απόδειξη ότι είναι δύσκολη η σύγκριση και ότι μπορεί κάθε brand για τα δικά του δεδομένα να αυτοανακηρυχθεί νικητής.

Στην Ελλάδα

Από την επόμενη χρονιά ο «πόλεμος» εξαπλώνεται και στον ελληνικό χώρο, καθώς ανακοινώθηκε η άφιξη και των υπηρεσιών των HBO Max και Disney+. Σήμερα, και με το Netflix να έχει την πρωτοκαθεδρία, με περισσότερους από 400.000 συνδρομητές, το ελληνικό κοινό μπορεί να ψυχαγωγηθεί από τις πλατφόρμες Cinobo, Apple TV και Amazon Prime Video. Μερίδιο στην προτίμηση του κοινού διεκδικούν και το Cosmote TV, η Vodafone TV,  το Wind Vision και φυσικά η Nova, που ετοιμάζεται να λανσάρει την πλατφόρμα EON.

Με την άφιξη των νέων μεγάλων πλατφορμών το τοπίο αλλάζει άρδην, ως προς το διαθέσιμο περιεχόμενο, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνότητα να έχουν πρόσβαση σε πολύ πλουσιότερες κινηματογραφικές παραγωγές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το Disney+ έρχεται με τις ταινίες Disney, φυσικά, αλλά και τους υπερήρωες της Marvel, ενώ από το HBO Max στριμάρονται οι ταινίες της Warner Bros. 

Πάντως, ειδικοί σημειώνουν ότι, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνδρομητών, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ώρες που χρησιμοποιεί κανείς τις υπηρεσίες πλατφόρμας. Αυτή η πληροφορία είναι που ενδιαφέρει περισσότερο τους επενδυτές και τους διαφημιστές, αφενός γιατί αυτά τα νούμερα δεν μπορούν να αποσιωπηθούν από τις εταιρείες, αφετέρου επειδή, αν κανείς δεν παρακολουθεί, μια πλατφόρμα, όσους συνδρομητές και αν έχει, ουσιαστικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, το παιχνίδι φαίνεται ότι τελικά θα κριθεί στο περιεχόμενο και την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού. Κινηματογράφος, σίριαλ, αθλητισμός – το ατού της ήδη υπάρχουσας ελληνικής αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης – και αντίστοιχα προσέγγιση ενηλίκων και ανηλίκων θεατών, σινεφίλ και λάτρεων του αθλητισμού, των fans των superhero movies ή της επιστημονικής φαντασίας, είναι το πεδίο στο οποίο θα αναμετρηθούν οι διαφορετικές υπηρεσίες, προσπαθώντας πιθανόν να χτίσει η καθεμιά το δικό της niche στο κοινό. 

Φαίνεται όμως ότι το μεγάλο παιχνίδι στην Ελλάδα θα γίνει ανάμεσα σε Cosmote και Nova αφού σε λίγο θα ανταγωνίζονται με τους ίδιους όρους με την εξαγορά της Wind από την Nova.Πλέον και οι εταιρείες θα παρέχουν τηλεφωνία, Ίντερνετ και τηλεόραση και αυτό κάνει τον ανταγωνισμό ακόμη δυσκολότερο.Και οι δύο δείχνουν πρόθεση για επένδυση στο περιεχόμενο αλλά ακόμη δεν είναι σαφές σε ποιο επίπεδο και ποιότητα υπηρεσίας θα καταλήξουν οι δύο προσφορές.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο άρθρο “Netflix, Cosmote και Nova στον “πόλεμο” της συνδρομητικής τηλεόρασης και στο βάθος εξαγορά” από τις 5-2-2021 είναι πολύ πιθανό αυτός ο ανταγωνισμός να καταλήξει σε συγκέντρωση και εξαγορά.Η Cosmote δεν θέλει να χάσει τη 1η θέση και οι επενδυτές της Nova σε 2-3 χρόνια πρέπει να πουλήσουν με υπεραξία.Ενδιάμεσα υπάρχουν αυτοί που βρίσκονται στη αγορά και αυτοί που πιθανά να έρθουν, όλοι αυτοί οι παράγοντες δυνητικά οδηγούν σε εξαγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.