Με το Facebook και τις πλατφόρμες του να δέχονται πυρά, έπειτα από αποκαλύψεις για τις τακτικές του, αλλά και έπειτα από το πρωτοφανές blackout του για σχεδόν έξι ώρες τη Δευτέρα, το αντίπαλον δέος (του Instagram, κυρίως) TikTok, φαίνεται να ακολουθεί μια διαρκώς ανοδική πορεία, που ενισχύεται από τα σχέδιά του για εμπλουτισμό των εργαλείων και των δυνατοτήτων που προσφέρει, αλλά και από τη σύνδεσή του με την αγορά.
Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, το TikTok ανακοίνωσε ότι έχει πλέον ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ωστόσο, όπως εξήγησε η COO της εταιρείας, Vanessa Pappas, σε συνέδριο πριν λίγες μέρες, δεν πρόκειται να επαναπαυτούν, ούτε είναι πλήρως ικανοποιημένοι ακόμα με τα σύντομα βίντεο, το είδος του περιεχομένου, δηλαδή, που έκανε την πλατφόρμα τόσο δημοφιλή.
Οι νέες δυνατότητες που εξετάζει πλέον το TikTok περιλαμβάνουν εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας, δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος είναι να εξελιχθεί με καινοτόμους τρόπους το προϊόν, ώστε η εμπιερία του χρήστη να βελτιστοποιείται διαρκώς.
Όπως τόνισε η Pappas, το να προσφέρονται διαρκώς νέες δυνατότητες στο κοινό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι επιστρέφουν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά την πλατφόρμα, δημιουργώντας περιεχόμενο. «Όταν σκεφτόμαστε τι κάνει το TikTok ξεχωριστό, αυτό είναι σίγουρα όλα τα δημιουργικά εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα, για να φτιάχνει κανείς διασκεδαστικό περιεχόμενο κάθε μέρα», λέει χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτής της νοοτροπίας, το TikTok αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να αναπτύξει και δοκιμάζει μια σειρά νέων χαρακτηριστικών, που θα εμπλουτίσουν τις δυνατότητες των δημιουργών της πλατφόρμας. Ένα από αυτά είναι η επαυξημένη πραγματικότητα, χάρη στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν φίλτρα και animation στα βίντεό τους. Παράλληλα, εξετάζονται και διαφορετικές μορφές περιεχομένου, με κυριότερη τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας. Δεν πρόκειται να δούμε επεισόδια της μίας ώρας, διευκρινίζει η Pappas, πάντως υπάρχουν σκέψεις και γίνονται πειραματισμοί προς αυτήν την κατεύθυνση της επέκτασης της διάρκειας.
Σημαντική είναι ωστόσο η πρόθεση του TikTok να επεκταθεί στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, εκμεταλλευόμενο και την τεράστια επιρροή που αποκτούν σταδιακά οι influencers της πλατφόρμας, που μάλιστα απευθύνονται και σε ένα πολύ πιο διευρυμένο (προς τα κάτω) ηλικιακά κοινό. Ήδη τον προηγούμενο μήνα, ανακοινώθηκε η συνεργασία της εταιρείας με την πλατφόρμα e-commerce Shopify, στο πλαίσιο της οποίας οι έμποροι θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν ένα κουμπί αγορών στο προφίλ τους στο TikTok, από το οποίο οι χρήστες θα μεταφέρονται άμεσα στο κατάστημά τους για να κάνουν τις αγορές τους, «ελαχιστοποιώντας την απόσταση μεταξύ brand και καταναλωτή». Έτσι, δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα οι εταιρείες να μετατρέψουν τα accounts τους σε βιτρίνες των καταστημάτων τους.
Θα υπάρχει ακόμα η δυνατότητα οι χρήστες να αγοράζουν προϊόντα ενώ χρησιμοποιούν την εφαρμογή, πατώντας στο link στο οποίο θα αντιστοιχεί το tag που θα έχουν κάνει οι έμποροι, που θα τους κατευθύνει στην ολοκλήρωση της αγοράς τους και το check out από το αντίστοιχο κατάστημα.
Όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Shopify τον Αύγουστο, οπότε και έγιναν γνωστές αυτές οι πιλοτικές προς το παρόν δυνατότητες, το ενδιαφέρον των λιανεμπόρων για την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι ήδη μεγάλο και, αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον και της mega-influencer Kylie Jenner, που θα διαθέτει τα καλλυντικά της μέσα από το TikTok, τα μεγάλα ονόματα δε θα αργήσουν να ακολουθήσουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.