22 Νοέ 2024
READING

Οι εταιρείες αλκοόλ κάνουν ολοένα και περισσότερο ενέργειες για βιωσιμότητα 

3 MIN READ

Οι εταιρείες αλκοόλ κάνουν ολοένα και περισσότερο ενέργειες για βιωσιμότητα 

Οι εταιρείες αλκοόλ κάνουν ολοένα και περισσότερο ενέργειες για βιωσιμότητα 

Η Diageo, ιδιοκτήτρια των Johnnie Walker, Smirnoff και Guinness, αποτελεί τον τελευταίο κατασκευαστή οινοπνευματωδών ποτών που επενδύει στο τομέα της βιωσιμότητας. Αναλυτικότερα αυτή την εβδομάδα, η Diageo άνοιξε ένα αποστακτήριο 22.000 τετραγωνικών μέτρων, ουδέτερο στις εκπομπές άνθρακα στο Kentucky.

Η βιωσιμότητα και η διαφάνεια στην παραγωγική διαδικασία δεν είναι κάτι καινούριο. Αρκετά αποστακτήρια λειτουργούν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα και το δίκαιο εμπόριο. Ωστόσο οι προσπάθειες της Diageo να εντάξει στον τρόπο παραγωγής ενέργειες που στηρίζονται στην βιωσιμότητα αποδεικνύει ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ακόμη υφίσταται αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα όπου οι μάρκες δρουν με βάση τη διαφάνεια. Ενώ όλο και περισσότεροι παίκτες εντάσσονται στον βιώσιμο χώρο άλλες εταιρείες συχνά παρουσιάζουν το φαινόμενο του greenwashing, τονίζοντας τους περιβαλλοντικούς τους ισχυρισμούς χωρίς όμως να δρουν έμπρακτα. Για τις μικρότερες εταιρείες το κομμάτι της βιωσιμότητας είναι ακόμη θολό, καθώς οι πραγματικά βιώσιμες πρακτικές απαιτούν χρόνο και εκτεταμένη ανάλυση. 

Το νέο αποστακτήριο της Diageo είναι το πρώτο εργοστάσιο με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα της εταιρείας και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για βιωσιμότητα που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης η Diageo υποσχέθηκε καθαρές-μηδενικές εκπομπές άνθρακα για τις άμεσες δραστηριότητες, (50%) μείωση των έμμεσων εκπομπών άνθρακα καθώς και (30%) λιγότερη χρήση νερού έως το 2030. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αύξηση των προσλήψεων σε ηγετικούς ρόλους στην εταιρεία αλλά και τα σχέδιά της να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να πίνουν λιγότερο αλκοόλ. 

Επιπροσθέτως το (50%) της αύξησης των καταναλωτικών προιόντων από το 2013 έως το 2018 προήλθε από βιώσιμα προϊόντα, κάτι που αποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότεροι retailers και μεγάλα εμπορικά σήματα μετατοπίζουν τα προϊόντα τους και τις επενδύσεις μάρκετινγκ προς τη βιωσιμότητα. Παρόμοια με την Diageo έτσι και η Bacardi δήλωσε ότι η βιωσιμότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού του κάθε καταναλωτή. Τον τελευταίο χρόνο η μάρκα κυκλοφόρησε βιοδιασπώμενες συσκευασίες ποτών και ανακοίνωσε ότι τα συστατικά του Bombay Sapphire καθώς και τα σταφύλια για το Martini Asti θα ήταν βιώσιμα μέχρι το τέλος του 2021. Ακόμη φέτος η Constellation Brands ιδιοκτήτρια της Corona, κυκλοφόρησε μία eco-friendly συσκευασία τον Μάρτιο καθώς και μια διαφημιστική καμπάνια με όνομα «protect our beaches» τον Ιούνιο.

Το κομμάτι των ουδέτερων εκπομπών άνθρακα αποτελεί σίγουρα το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τα περισσότερα εμπορικά σήματα. Η Diageo για παράδειγμα συνεργάζεται με τοπικούς αγρότες του Kentucky για να προμηθεύεται τοπικά σιτηρά και να αντισταθμίζει τις εκπομπές της μέσω συνεργασίας με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται American Forests φυτεύοντας ένα εκατομμύριο  δέντρα έως το 2025.

Συνοψίζοντας η βιωσιμότητα για τους καταναλωτές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση εξαιτίας των πολλών και διαφορετικών ισχυρισμών και επιστημονικών ορισμών της. Παρόλα αυτά ενώ το καταναλωτικό κοινό μπορεί να ενδιαφέρεται για τις πρακτικές της βιωσιμότητας δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον χώρο. Η ειλικρίνεια και διαφάνεια είναι αυτά που μπορούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι εταιρείες είναι να δείξουν τον τρόπο που παράγουν τα αγαθά τους και ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθούν. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.