Ο όμιλος πολυτελών ειδών LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων brands όπως Louis Vuitton, Dior, Fendi, Kenzo, Givenchy, Celine, Marc Jacos, Bulgari, Tiffany & Co. και άλλα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προσλάβει 25.000 άτομα κάτω των 30 μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την ανάγκη για νέα ταλέντα στη βιομηχανία μόδας και ειδών πολυτελείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «Νέοι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο και την εκπαίδευσή τους» μπορούν να βρεθούν σε μία από τις θέσεις ενός προγράμματος που προσφέρει εκπαίδευση από υπαλλήλους του ομίλου και από μάνατζερ.
Εκτός από την ανάγκη για νέα ταλαντούχα στελέχη και δημιουργούς, η ανακοίνωση ρίχνει φως και στο θέμα της έλλειψης diversity στο εργατικό δυναμικό των οίκων, ένα πρόβλημα που η βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει. Την ίδια στιγμή, όλο και λιγότεροι νέοι είναι πρόθυμοι να στελεχώσουν τις τις χαμηλόμισθες θέσεις στο entry level του χώρου, ενώ οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που κατασκευάζουν τα περίτεχνα ρούχα, δερμάτινα είδη και κοσμήματα γερνούν, χωρίς να υπάρχει έτοιμη μια νέα γενιά εκπαιδευμένων τεχνιτών να τους αντικαταστήσει.
Ουσιαστικά, λοιπόν, η κίνηση αυτή του μεγάλου ομίλου, πέρα από την ανάγκη για «νέο αίμα» στους δημιουργικούς τομείς της μόδας, φαίνεται ότι έρχεται να καλύψει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ οι ευκαιρίες που ετοιμάζεται να δώσει στους νέους επαγγελματίες αποτελούν ουσιαστικά μια μακροπρόθεσμη επένδυση για τη στελέχωσή του στο μέλλον.
Η στρατολόγηση υποψηφίων με μεγαλύτερο diversity έρχεται επίσης να αλλάξει τα δεδομένα: καθώς μέχρι τώρα η πλειονότητα των υποψηφίων εργαζομένων σε high-end οίκους και brands προερχόταν από προνομιούχα περιβάλλοντα, ήταν δηλαδή ως επί το πλείστον εύποροι και λευκοί, αυτό το άνοιγμα και προς λιγότερο προνομιούχα άτομα θα προσφέρει πολύτιμη γνώση για τις προτιμήσεις μιας πολύ ευρύτερης κοινωνικής ομάδας.
Ωστόσο, είναι σημαντικό, λένε άνθρωποι του χώρου, αυτή η στροφή προς τα νέα ταλέντα να συνοδευτεί με την προσφορά ουσιαστικών ευκαιριών, και να μην ταυτιστεί με θέσεις πρακτικής για νέους που φτιάχνουν καφέ στους ανωτέρους τους, ευγνώμονες και μόνο για την ύπαρξή τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Στόχος πρέπει να είναι να αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις και πρόσβαση σε πλούσια εκπαίδευση, ώστε να αναπτύξουν τα προσόντα τους και να διαδεχθούν την προηγούμενη γενιά στις ίδιες τις εταιρείες.
Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν χρόνο και τα brands, αφού δε θα χρειάζεται να αναζητούν ικανούς συνεργάτες εκτός εταιρείας. Γι’ αυτό, και για να δημιουργήσουν εν καιρώ αφοσιωμένους συνεργάτες, οφείλουν ήδη από τώρα, από την έναρξη αυτών των προγραμμάτων, να είναι ξεκάθαρα σχετικά με τις ακριβείς θέσεις που προσφέρουν και τα καθήκοντα που θα αναλάβει η νέα, μαθητευόμενη αρχικά, γενιά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.