18 Δεκ 2024
READING

Μελέτη του MIT διαπιστώνει ότι οι οδηγοί Tesla γίνονται απρόσεκτοι όταν ενεργοποιείται ο αυτόματος πιλότος 

4 MIN READ

Μελέτη του MIT διαπιστώνει ότι οι οδηγοί Tesla γίνονται απρόσεκτοι όταν ενεργοποιείται ο αυτόματος πιλότος 

Μελέτη του MIT διαπιστώνει ότι οι οδηγοί Tesla γίνονται απρόσεκτοι όταν ενεργοποιείται ο αυτόματος πιλότος 

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα δυνητικά χιλιάδες ιδιοκτήτες Tesla θα δοκιμάσουν τη νεότερη έκδοση του λογισμικού “Full Self-Driving” beta της αυτοκινητοβιομηχανίας, την έκδοση 10.0.1, σε δημόσιους δρόμους, ακόμη και καθώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι διερευνούν την ασφάλεια του συστήματος μετά από μερικά ατυχήματα υψηλού προφίλ. 

Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης προσδίδει αξιοπιστία στην ιδέα ότι το σύστημα FSD, το οποίο παρά το όνομά του δεν είναι στην πραγματικότητα ένα αυτόνομο σύστημα αλλά μάλλον ένα προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού (ADAS), μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο ασφαλές. Οι ερευνητές που μελέτησαν δεδομένα από 290 εποχές απεμπλοκής του Autopilot με ανθρώπινη πρωτοβουλία διαπίστωσαν ότι οι οδηγοί μπορεί να γίνουν απρόσεκτοι όταν χρησιμοποιούν μερικώς αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης. 

Στη μελέτη αναφέρεται ότι τα πρότυπα οπτικής συμπεριφοράς αλλάζουν πριν και μετά την απενεργοποίηση του Autopilot. Πριν από την απεμπλοκή, οι οδηγοί κοίταζαν λιγότερο το δρόμο και επικεντρώνονταν περισσότερο σε περιοχές που δεν σχετίζονται με την οδήγηση σε σύγκριση με τη μετάβαση στη χειροκίνητη οδήγηση.

Ο Elon Musk δήλωσε ότι δεν θα έχουν όλοι όσοι έχουν πληρώσει για το λογισμικό FSD πρόσβαση στη beta έκδοση, η οποία υπόσχεται περισσότερες λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης. Αρχικά, η Tesla θα χρησιμοποιήσει δεδομένα τηλεμετρίας για να καταγράψει τις προσωπικές μετρήσεις οδήγησης για μια περίοδο επτά ημερών, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά προσεκτικοί. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή μιας νέας σελίδας αξιολόγησης της ασφάλειας που παρακολουθεί το όχημα του ιδιοκτήτη, το οποίο συνδέεται με την ασφάλειά του. 

Η μελέτη του ΜΙΤ παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι οδηγοί ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν τον αυτόματο πιλότο (AP) της Tesla όπως συνιστάται. Επειδή ο AP περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως ο έλεγχος ταχύτητας με επίγνωση της κυκλοφορίας και η αυτόματη οδήγηση, οι οδηγοί γίνονται λιγότερο προσεκτικοί και παίρνουν τα χέρια τους περισσότερο από το τιμόνι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της παρανόησης του τι μπορούν να κάνουν τα χαρακτηριστικά του AP και ποιοι είναι οι περιορισμοί του, οι οποίοι ενισχύονται όταν αποδίδει καλά. Οι οδηγοί των οποίων τα καθήκοντα αυτοματοποιούνται γι’ αυτούς μπορεί φυσικά να βαρεθούν μετά την προσπάθεια διατήρησης της οπτικής και σωματικής εγρήγορσης, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές δημιουργεί μόνο περαιτέρω απροσεξία.

Η έκθεση, με τίτλο “A model for naturalistic glance behavior around Tesla Autopilot disengagements”, παρακολούθησε τους ιδιοκτήτες Tesla Model S και X κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ρουτίνας για περιόδους ενός έτους ή περισσότερο σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης. Τα οχήματα ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα συλλογής δεδομένων Real-time Intelligent Driving Environment Recording1, το οποίο συλλέγει συνεχώς δεδομένα από το δίαυλο CAN, ένα GPS και τρεις κάμερες βίντεο 720p. Αυτοί οι αισθητήρες παρέχουν πληροφορίες όπως η κίνηση του οχήματος, η αλληλεπίδραση του οδηγού, η χιλιομετρική απόσταση, η θέση και η στάση του οδηγού, το πρόσωπο και η θέα μπροστά από το όχημα. Το MIT συνέλεξε δεδομένα αξίας σχεδόν 500.000 μιλίων. 

Το νόημα αυτής της μελέτης δεν είναι να ντροπιάσει την Tesla, αλλά να υποστηρίξει τα συστήματα διαχείρισης της προσοχής του οδηγού που μπορούν να παρέχουν στους οδηγούς ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο ή να προσαρμόζουν τις λειτουργίες αυτοματισμού ανάλογα με το επίπεδο προσοχής του οδηγού. Επί του παρόντος, ο αυτόματος πιλότος χρησιμοποιεί ένα hands-on-wheel sensing σύστημα για την παρακολούθηση της προσοχής του οδηγού, αλλά δεν παρακολουθεί την προσοχή του οδηγού μέσω της παρακολούθησης των ματιών ή του κεφαλιού. 

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη ανέπτυξαν ένα μοντέλο για τη συμπεριφορά των ματιών βασισμένο σε νατουραλιστικά δεδομένα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των χαρακτηριστικών των μετατοπίσεων της προσοχής του οδηγού υπό καθεστώς αυτοματισμού και να υποστηρίξει την ανάπτυξη λύσεων που θα διασφαλίζουν ότι οι οδηγοί παραμένουν επαρκώς αφοσιωμένοι στα οδηγικά καθήκοντα. Αυτό όχι μόνο θα βοηθούσε τα συστήματα παρακολούθησης των οδηγών στην αντιμετώπιση των “άτυπων” γρήγορων ματιών, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης για τη μελέτη των επιπτώσεων της αυτοματοποίησης στην ασφάλεια της συμπεριφοράς του οδηγού. 

Εταιρείες όπως η Seeing Machines και η Smart Eye συνεργάζονται ήδη με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors, η Mercedes-Benz και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ford για να φέρουν συστήματα παρακολούθησης του οδηγού με κάμερες σε αυτοκίνητα με ADAS, αλλά και για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκαλούνται από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ . Η τεχνολογία υπάρχει. Το ερώτημα είναι, θα τη χρησιμοποιήσει η Tesla;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.