22 Νοέ 2024
READING

Η Nike και το Amazon βρέθηκαν να διαφημίζονται άθελα τους σε sites παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία  

3 MIN READ

Η Nike και το Amazon βρέθηκαν να διαφημίζονται άθελα τους σε sites παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία  

Η Nike και το Amazon βρέθηκαν να διαφημίζονται άθελα τους σε sites παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία  

Δεκάδες από τις μεγαλύτερες μάρκες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των Nike, Amazon, Ted Baker και Asos διαφημίζονται σε ιστοσελίδες, οι οποίες διαδίδουν πληροφορίες παραπληροφόρησης και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας. Οι παραπάνω εταιρείες συγκαταλέγονται σε μια σειρά από γνωστές μάρκες των οποίων οι διαφημίσεις φαίνεται να βοήθησαν άθελα τους τη χρηματοδότηση διάφορων sites που διαδίδουν ψευδείς και περίεργους ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα ότι ισχυροί άνθρωποι σχεδίασαν κρυφά την πανδημία ή ότι τα εμβόλια έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. 

Σχεδόν σε 60 ιστοσελίδες προβάλλονταν διαφημίσεις χωρίς κανένα είδος διαφάνειας. Η ψηφιακή διαφήμιση διοχετεύεται μέσω ενός δικτύου εταιρειών τεχνολογικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου και του Google. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα εμπορικά σήματα μπορεί να χρηματοδοτούν άθελα τους την παραπληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας. 

Για παράδειγμα διάφορες διαφημίσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει το Amazon βρέθηκαν σε περισσότερα από 30 site, που διέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις, και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον COVID-19, τα οποία αφορούσαν την συμμετοχή του Bill Gates σε όλο αυτό καθώς και την γενικότερη τοξικότητα των εμβολίων.

Τα sites που προωθούν στοιχεία παραπληροφόρησης και διαθέτουν διαφημίσεις, εξετάστηκαν μέσω ενός λεπτομερούς ελέγχου από ερευνητές στις ΗΠΑ και την Αγγλία καθώς και αυτοματοποιημένων συστημάτων που ανιχνεύουν τους ιστότοπους. Μέσω της ανίχνευσης εντοπίστηκαν πάνω από 30 μεγάλα brand, των οποίων οι διαφημίσεις προβάλλονταν σε site παραπληροφόρησης. Τo πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του Amazon Pharmacy. Οι διαφημίσεις σχετικά με το Amazon Pharmacy καταγράφηκαν και βρέθηκαν να προβάλλονται σε περισσότερα από 30 site παραπληροφόρησης. Το Google ανέφερε ότι έλαβε τα κατάλληλα μέτρα κατά των παραβιάσεων των πολιτικών σχετικά με το φαινόμενο της παραπληροφόρησης, καθώς τόσο η προστασία των καταναλωτών όσο και η αξιοπιστία των επιχειρήσεων αποτελούν βασική προτεραιότητα. 

Εκτός από το Amazon Pharmacy, εντοπίστηκε εξίσου μεγάλος αριθμός διαφημίσεων της Lenovo σε 11 ιστοσελίδες παραπληροφόρησης Covid-19, χωρίς η εταιρεία να έχει εγκρίνει τη συγκεκριμένη ενέργεια. Επίσης διαφημίσεις των εταιρειών Nike, Honda, Walgreens, eBay, Ted Baker, Asos και Sotheby’s εμφανίζονταν σε site διάδοσης ειδήσεων παραπληροφόρησης.

Αρκετές από αυτές τις εταιρείες κατέβαλαν προσπάθεια να σταματήσουν την προβολή τους σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες. Επιπλέον η Honda δήλωσε ότι όχι μόνο δεν υποστηρίζει την παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία, αλλά ενθαρρύνει όλους τους συνεργάτες της να εμβολιαστούν. Η Ted Baker και η Asos διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλουν προσπάθειες να μη εμφανιστούν οι διαφημίσεις τους σε τέτοιου είδους sites ξανά στο μέλλον. 

Συνοψίζοντας οι εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο και να δώσουν μεγαλύτερη βάση σχετικά με το που εμφανίζονται οι διαφημίσεις τους. Αγοράζοντας διαφημίσεις online χωρίς έλεγχο δεν είναι πάντοτε η καλύτερη λύση καθώς τα φαινόμενα απάτης πολλαπλασιάζονται ολοένα και περισσότερο. Η έρευνα και η περεταίρω πληροφόρηση σχετικά με την ποιότητα και εγκυρότητα των online διαφημίσεων, μπορεί να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί το όνομα κάθε μάρκας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.