18 Δεκ 2024
READING

5 βασικές καταναλωτικές τάσεις για την μετά-COVID-19 εποχή στην Κίνα

4 MIN READ

5 βασικές καταναλωτικές τάσεις για την μετά-COVID-19 εποχή στην Κίνα

5 βασικές καταναλωτικές τάσεις για την μετά-COVID-19 εποχή στην Κίνα

Η πανδημία COVID-19 έφερε πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεχίζουν να μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές ασχολούνται με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πολυτελείας. Ο αντίκτυπος της πανδημίας όχι μόνο επιτάχυνε αλλά και ξεκλείδωσε προϋπάρχουσες καταναλωτικές τάσεις. Πολλές από αυτές τις αλλαγές συμπεριφοράς στην Κίνα είναι πιθανό να παραμείνουν και στη μετά την πανδημία εποχή. 

Παρακάτω, περιγράφονται πέντε τρόποι με τους οποίους αυτές οι καταναλωτικές συμπεριφορές αναμένεται να συνεχίσουν να αναταράσσουν το παρόν – και το μέλλον – του τομέα της πολυτέλειας στην Κίνα.

Εγχώρια αγορά

Οι Κινέζοι καταναλωτές πραγματοποίησαν μόνο το 14% όλων των αγορών πολυτελείας στο εξωτερικό το 2020 σε σύγκριση με το 56% το 2019. Οι καταναλωτές πολυτελών ειδών θα συνεχίσουν σίγουρα τις αγορές στο εξωτερικό όταν χαλαρώσουν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναγνωρίζουν όμως επίσης ότι η Κίνα, χάρη στην ανάπτυξη των αφορολόγητων ειδών πολυτελείας στη νησιωτική επαρχία Χαϊνάν, αποτελεί έναν εναλλακτικό προορισμό λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας με μεγάλη πέραση. Γενικά, οι μάρκες πολυτελείας χρειάζεται να κυνηγήσουν τον εγχώριο Κινέζο ταξιδιώτη.

 Ψηφιακή προσαρμογή

Η πανδημία έχει αναγκαστικά επιταχύνει την υιοθέτηση της ψηφιακής πολυτέλειας. Έχει αναφερθεί από έρευνες, ότι το 55% των ερωτηθέντων στην ηπειρωτική Κίνα υποστήριξαν ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν συχνότερα τα διαδικτυακά μέσα για να αγοράζουν αγαθά πολυτελείας μετά την έναρξη του COVID-19. Το livestreaming, στο οποίο επί του παρόντος κυριαρχούν τα είδη ένδυσης και μόδας, θα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεων της χώρας έως το 2022. Συνεπώς, είναι σαφές ότι το livestreaming είναι το νέο ψηφιακό πεδίο που οι εταιρείες πολυτελείας δεν μπορούν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο.

Ο σκοπός των brands

Ο μεγαλύτερος καταναλωτικός έλεγχος που προκύπτει από την πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη των εμπορικών οίκων πολυτελείας να παρέχουν εμφανή θετική κοινωνική δέσμευση. Έρευνα ανέφερε ότι το 88% των ερωτηθέντων στην Κίνα δήλωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι μάρκες θα ανταποκριθούν στην κρίση του κορονοϊού θα επηρεάσει σημαντικά το αν προτίθενται να τις αγοράσουν στο μέλλον. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι μάρκες -ιδιαίτερα οι μάρκες κύρους- ανταμείβονται ή τιμωρούνται ανάλογα τις ηθικές δεσμεύσεις τους. Το συναίσθημα αυτό αντικατοπτρίζεται στα τελευταία στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο σκοπός είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι καταναλωτές δοκιμάζουν μια νέα μάρκα στην εποχή του COVID-19.

Εθνική υπερηφάνεια

Έχει αναφερθεί ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κίνα αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Το συλλογικό αίσθημα μεγαλύτερης αυτοεκτίμησης συνέβαλε έμμεσα στην άνοδο της αγοράς εγχώριων ειδών που γιορτάζουν την κινεζική ταυτότητα.Τα συναισθήματα που βασίζονται στο εθνικό φρόνημα επηρεάζουν σοβαρά τις προτιμήσεις των καταναλωτικών εμπορικών επωνυμιών.  Πρόκειται για μια εξέχουσα τάση που προκαλεί τα μη κινεζικά εμπορικά brands πολυτελείας να ενσωματώσουν το εθνικό νόημα στις διαφημίσεις των εμπορικών τους σημάτων.

Προσωπικές προτεραιότητες και αξίες

Η πανδημία COVID-19 οδήγησε επίσης τους καταναλωτές να επανεκτιμήσουν τις προσωπικές τους αξίες και προτεραιότητες. Για παράδειγμα, έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη σωματική και ψυχική ευεξία, γεγονός που δημιουργεί μια ακμάζουσα βιομηχανία ευεξίας στην Κίνα – και αυτό θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα σε κατηγορίες υπηρεσιών ευημερίας. Οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να αναγνωρίσουν την αυξανόμενη ευαισθησία των καταναλωτών προς την υγεία και την ευεξία που αγγίζει επίσης την περιβαλλοντική ευεξία. 

Λόγω του COVID-19, οι θεμελιώδεις αλλαγές είχαν και θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική κινεζική αγορά πολυτελείας. Ως εκ τούτου, οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει να εναρμονίσουν τις στρατηγικές τους με τις μεταβαλλόμενες αξίες και συμπεριφορές των καταναλωτών. Είναι επίσης κρίσιμο να παρατηρηθούν οι υποκείμενες τάσεις εκτός του χώρου της πολυτέλειας. Για παράδειγμα, η εκτεταμένη χρήση των υπηρεσιών παράδοσης ειδών διατροφής και εστιατορίων. Παρόλο που το άμεσο μέλλον είναι αβέβαιο, τα στελέχη της πολυτελών επιχειρήσεων πρέπει να εξετάσουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να προετοιμαστούν για τη μετά-COVID-19 εποχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.