Τα πολυκαταστήματα σε όλο τον κόσμο το 2020 είχαν μια κρίσιμη χρονιά αλλά πέρα από αυτό βρίσκονται πάνω σε μια φάση αλλαγής ώστε να παραμείνουν ελκυστικά για τους καταναλωτές και ειδικότερα τους νεότερους.Ένα από αυτά και από τα διασημότερα σε όλο τον κόσμο, το Selfridges έλαβε πρόσφατα μια προσφορά ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσό, αν και η ακίνητη περιουσία εκτιμάται σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από μόνη της.
Για το οικονομικό έτος 2020, η εταιρεία ανέφερε πωλήσεις ύψους 2,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα κέρδη προ φόρων να μειώνονται κατά δύο τρίτα 135,2 εκατομμύρια δολάρια σε 46,9 εκατομμύρια δολάρια. Η πανδημία που προκλήθηκε από τον COVID-19 έφερε απότομη πτώση των κερδών.Το Selfridges διαθέτει καταστήματα στο Λονδίνο (Oxford Street), στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμιγχαμ και στην Ιρλανδία.
Η εταιρεία έχει, επίσης, υιοθετήσει το μοντέλο παραχώρησης. Οι προμηθευτές ελέγχουν πλέον μεγάλα τμήματα των πωλήσεων και το Selfridges έχει γίνει ιδιοκτήτης – διατηρεί μια νέα σχέση ενοικιαστή που εκμισθώνει χώρο σε κορυφαίες μάρκες μόδας.Η εταιρεία έχει υποστεί πολλές αλλαγές από την ίδρυσή της το 1908. Πρόσφατα, το 2017 ή το 2018, η εταιρεία άνοιξε ένα Body Stand για γυναικεία εσώρουχα, μαγιό, πιτζάμες και εξοπλισμό και αξεσουάρ για πάρτι. Το κατάστημα αυτό σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Τα καταστήματα παραχώρησης πρέπει να τηρούν κανόνες όπως το ωράριο λειτουργίας ή κλεισίματος του καταστήματος και να επανδρώνουν το χώρο τους με αποτελεσματικούς πωλητές.Το Selfridges διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις, όπως καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και μια πίστα skateboard για τους νεαρούς πελάτες. Ακόμα, διαθέτει μια σειρά από εστιατόρια και ένα Face Gym. Υπάρχουν συνεχώς νέες εμπειρίες στο κατάστημα της Oxford Street του Λονδίνου. Υπάρχει, επίσης, μια νέα αίθουσα αξεσουάρ, που κόστισε 415 εκατομμύρια δολάρια.
Το Selfridges άνοιξε στην Oxford Street το 1909 και έχει μέγεθος περίπου 50.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά το Harrod, το οποίο έχει μέγεθος περίπου 90.000 τετραγωνικά μέτρα και ιδρύθηκε το 1834. Το Selfridges δημιούργησε συνθήματα όπως “Give the Lady What She Wants” και “The Customer Is Always Right” που υιοθετήθηκε από όλους. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία ήταν πολύ δημιουργική ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και ορισμένα χαρακτηριστικά του είναι προς μίμηση.
1. Πώληση προϊόντων που ο καταναλωτής δεν μπορεί να βρει αλλού. Αυτό σημαίνει πώληση αποκλειστικών brand. Και αυτό δεν σημαίνει πάντα την συνεργασία με πολύ μεγάλα και διάσημα brands αλλά επίσης την συνεργασία με ανερχόμενες μάρκες.
2. Μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον. Τα πολυκαταστήματα θα πρέπει να συρρικνώσουν το αποτύπωμά τους είτε κλείνοντας περισσότερα σημεία είτε κάνοντας αυτά τα σημεία μικρότερα και γεμίζοντάς τα με μια αυστηρά επιμελημένη γκάμα προϊόντων που οι καταναλωτές δεν μπορούν να προμηθευτούν από οπουδήποτε αλλού.Η βιωσιμότητα αφορά την κοινωνία και αυτό είναι πλέον μια ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί.
3. Η έκπτωση στην τιμή δεν είναι σωτήρια. Τα πολυκαταστήματα πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι η έκπτωση δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.Σε πολλές περιπτώσεις οι προσφορές και οι εκπτώσεις είναι η πρώτη λύση για τα πολυκαταστήματα αλλά αυτό δεν βοηθά πάντα μακροπρόθεσμα.
4. Υιοθέτηση του μοντέλου παραχώρησης. Ενω παγκοσμίως αυτό το μοντέλο έχει τεράστια επιτυχία σε κάποιες αγορές δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ όπως στην Αμερική.Τα αμερικανικά καταστήματα ασχολούνται ελάχιστα με αυτό το μοντέλο, το οποίο έχει επιδείξει τεράστια επιτυχία διεθνώς. Οι παραχωρήσεις – ή shops in shops – επιτρέπουν στις μάρκες να ελέγχουν καλύτερα την εμπειρία των πελατών.
5.Εστίαση σε millennials και Gen Z.Μπορεί αυτή την στιγμή αυτές οι γενιές να μην έχουν τα περισσότερα χρήματα στα χέρια τους αλλά στα επόμενα λίγα χρόνια θα καθορίζουν την αγορά και θα κατέχουν πολύ περισσότερα χρήματα για αγορές.Τα πολυκαταστήματα πρέπει να εστιάσουν σε αυτές τις γενιές για να εξασφαλίσουν τους επόμενους πελάτες τους.
Αναρωτιέται κανείς αν ο όρος πολυκατάστημα εξακολουθεί να είναι βιώσιμος και ελκυστικός.Το μοντέλο ενός μεγάλου σε μέγεθος καταστήματος με πάρα πολλά προϊόντα χωρίς την επιμέλεια και την προσοχή στην μάρκα και το αφήγημά της δεν είναι πλέον ελκυστικό.Με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου οι προσδοκίες των καταναλωτών στην επίσκεψη σε ένα πολυκατάστημα εστιάζονται σε μια βιωματική εμπειρία και όχι μόνο στην αγορά προϊόντων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.