Μετά την ανεξέλεγκτη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν οι παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον χαμένο τελικό, μάρκες, agencies και marketing οργανισμοί συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν δράση. Περίπου 110 μάρκες και agencies υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στο Facebook, το Instagram, το Twitter και το Snapchat καταδικάζοντας την «έλλειψη επαρκούς δράσης» των πλατφορμών και τους καλούσαν να «κάνουν περισσότερα».
Οργανωμένη από το Conscious Advertising Network (CAN), η επιστολή έχει υπογραφεί από μάρκες όπως KFC, Mars, GSK, Giffgaff, British Gas, L’Oréal. «Όπως προειδοποίησαν πολλοί από εμάς, η έλλειψη κατάλληλης δράσης από εταιρείες κοινωνικών μέσων για την καταπολέμηση των διαδικτυακών διακρίσεων έχει αφήσει για άλλη μια φορά τους παίκτες να υπόκεινται σε τρομερά επίπεδα ψυχολογικής κακοποίησης από το κοινό», λέει η επιστολή.
Τα ρατσιστικά σχόλια είναι έντονα στα social media από την Κυριακή 11 Ιουλίου, όταν η Αγγλία έχασε στα πέναλτι κατά τη διάρκεια του τελικού του Euro 2020. Μεγάλο μέρος της επίθεσης είχε στόχο τους παίκτες Marcus Rashford, Jadon Sancho και Bukayo Saka, οι οποίοι και αστόχησαν στην διαδικασία των πέναλτι.
Η επιστολή υποστηρίζει ότι τα προσβλητικά, απάνθρωπα και απειλητικά μηνύματα δεν είναι μόνο πρόβλημα για τις πλατφόρμες αυτές, αλλά και για τους διαφημιστές που τις χρηματοδοτούν. «Εμείς ως μάρκες, πρακτορεία, εμπορικοί φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που συνεργάζονται στενά με ομάδες και παίκτες έχουμε τη φωνή, την ευκαιρία και την ευθύνη να μην μείνουμε σιωπηλοί», προσθέτει η επιστολή.
Όσοι έχουν υπογράψει στην επιστολή καλούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώσουν τις πολιτικές ρητορικής μίσους και να αναφέρουν ρατσιστική κακοποίηση στην αστυνομία, τους εργοδότες και τους σχετικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους ως έγκλημα και να διαφημίσουν μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής απευθείας στους χρήστες. Η επιστολή απαιτεί να γίνουν αυτές οι αλλαγές έως την έναρξη της σεζόν της Premier League στις 13 Αυγούστου 2021.
Μια δήλωση από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έκανε παρόμοια αιτήματα, ζητώντας από τις κοινωνικές πλατφόρμες να απαγορεύσουν μόνιμα όλους τους προσβλητικούς λογαριασμούς και να συλλέξουν προληπτικά αποδεικτικά στοιχεία για να δώσουν στην αστυνομία.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσέλκυσαν την οργή των διαφημιζόμενων, επειδή δεν παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους χρήστες. Τον περασμένο Μάιο, ποδοσφαιριστές και οργανώσεις μποϊκοτάρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα σαββατοκύριακο σε διαμαρτυρία για τις ρατσιστικές που δέχονται συχνά οι παίκτες και το προσωπικό. Πολλές μάρκες με ισχυρή ποδοσφαιρική σύνδεση συμμετείχαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων των Nike, Adidas, Puma, Barclays . Το 2020, περισσότεροι από 90 μεγάλοι διαφημιζόμενοι απέσυραν διαφημίσεις από το Facebook ως μέρος της καμπάνιας «Stop Hate for Profit», η οποία κάλεσε, επίσης, το κοινωνικό δίκτυο να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα σχετικά με το μίσος και το ρατσιστικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του.
Νωρίτερα φέτος, η διαφημιστική βιομηχανία έφτασε σε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στο δρόμο προς την ασφάλεια της ψηφιακής μάρκας, καθώς η Global Alliance for Responsible Media (GARM) ξεκίνησε την πρώτη της έκθεση που μετρά την απόδοση της ασφάλειας σε όλες τις πλατφόρμες και έθεσε ένα σημείο αναφοράς για την πρόοδο. Επιπλέον, η ISBA έχει ζητήσει να υπάρχει εποπτεία του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εισαγωγή νομοσχεδίου διαδικτυακής ασφάλειας, προτρέποντας την κυβέρνηση να προωθήσει το νομοσχέδιο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.