Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσα εκατομύρια τόνοι επίπλων πετιούνται κάθε χρόνο και δε χρησιμοποιούνται ποτέ ξανά. Η ΙΚΕΑ θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό.
Η ΙΚΕΑ, ανακοίνωσε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα: Ένα από τα καταστήματά της θα αγοράζει τώρα τα παλιά έπιπλα που δε χρησιμοποιούνται πλέον.
Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο σε ένα κατάστημα που βρίσκεται στο Σίδνει. Αλλά πως λειτουργεί όλο αυτό;
Μερικές λεπτομέρειες από την ιστοσελίδα της εταιρίας:
- Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό έντυπο υποβολής, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μαζί με πέντε φωτογραφίες των ανεπιθύμητων επίπλων.
- Ένας υπάλληλος της Ikea θα αξιολογεί τα προιόντα, δίνοντας μια απάντηση στον πελάτη μέσα σε 24 ώρες σχετικά με το αν τα έπιπλα είναι επιλέξιμα για την υπηρεσία επιστροφής.
- Εάν εγκριθεί, ο ιδιοκτήτης πρέπει να παραδώσει τα έπιπλα στην Ikea εντός 14 ημερών.
- Αν το έπιπλο θεωρείται ότι ταιριάζει με τις φωτογραφίες που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο πελάτης θα λάβει ένα κουπόνι Ikea αξίας έως 50 τοις εκατό της αρχικής αξίας των επίπλων.
Η Ikea ζητά να παραδοθούν τα έπιπλα πλήρως συναρμολογημένα. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία συνεργάζεται ακόμη και με την εταιρία ανταλλαγής αυτοκινήτων GoGet για να προσφέρει δωρεάν ενοικιάσεις van (μέχρι και για δύο ώρες) για να διευκολύνει το έργο του να πάρει τα παλιά έπιπλα στο κατάστημα σε ένα κομμάτι.
Αλλά αν πιστεύετε ότι τα κίνητρα της Ikea είναι απόλυτα καθαρά, υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρετε: Αυτή η κίνηση έχει πραγματικά υπέροχη επιχειρηματική αίσθηση.
Οι πελάτες λαμβάνουν κουπόνια Ikea για τα μεταχειρισμένα έπιπλα τους. Έτσι, η αξία των επιστραφέντων επίπλων ουσιαστικά ισοδυναμεί με έκπτωση σε περισσότερα προϊόντα Ikea. Αυτό ενθαρρύνει την αφοσίωση των πελατών και την επανάληψη των αγορών. Επιπλέον, η Ikea μπορεί να κατορθώσει να μεταπωλήσει τα χρησιμοποιημένα έπιπλα για το ποσό που καταβλήθηκε για να τα αγοράσει πίσω. Η εταιρεία μπορεί να είναι σε θέση να αποκαταστήσει μερικά από αυτά τα έξοδα επαναγοράς με την ανακύκλωση υλικών – μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Για την Ikea, αυτό είναι σαφές κίνηση για την επιχείρηση· είμαστε στην επιχείρηση πώλησης επίπλων», δήλωσε η Kate Ringvall, υπεύθυνη για την αειφορία στην Ikea Australia. “Η κύρια επιχειρηματική μας δραστηριότητα δεν είναι εικονικά η βιωσιμότητα ή το να μιλάμε απλά για βιωσιμότητα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την δουλειά μας ,το πώς παράγουμε τα προϊόντα μας, πώς κινούμε αυτά τα προϊόντα, πώς μιλάμε με τους πελάτες μας για τα εκπληκτικά προϊόντα που εμείς προσφέρουμε και πώς μπορούν να βοηθήσουν αυτά τη ζωή τους.”
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.