Η ισορροπία είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό στη ζωή. Η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί κακό στην υγεία. Το υπερβολικό αλκοόλ προκαλεί hangover. Ο υπερβολικός χρόνος στο κινητό μπορεί να κάνει τη μέρα να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε νύχτα.
Είναι οι άνθρωποι εθισμένοι στα τηλέφωνά τους; Και είναι βλαβερά για εκείνους; Αυτές είναι ερωτήσεις που έχουν κάνει πολλοί άνθρωποι, αλλά οι απαντήσεις δεν είναι απλές. Ορισμένες μελέτες ισχυρίζονται ότι ο χρόνος της οθόνης είναι κακός για την ψυχική υγεία και τον ύπνο. Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι καλά επειδή διεγείρουν τον εγκέφαλο.
Το National Bureau of Economic Research (NBER) της Αμερικής, διεξήγαγε την πρώτη επίσημη μελέτη που επικεντρώθηκε στον ψηφιακό εθισμό. Διερεύνησε την ικανότητα των ανθρώπων να διατηρούν και να μειώνουν το χρόνο της χρήσης της οθόνης για να προσδιορίσουν εάν η τεχνολογία μπορεί πράγματι να διαμορφώσει τις συνήθειες. Η έρευνα διεξήχθη από τους Hunt Allcott, Matthew Gentzkow και Lena Song, οι οποίοι προέρχονται από τη Microsoft, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα.
Οι άνθρωποι έχουν από καιρό υποθέσει ότι το διαδίκτυο είναι εθιστικό και αυτή η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν χαρακτηριστικά εθιστικών προϊόντων. Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων είναι συνήθεια και η χρήση τους γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι θα έπρεπε.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συχνά υποτιμούσαν το χρόνο που περίμεναν ότι περνούσαν σκρολάροντας στα τηλέφωνά τους: το 31% του χρόνου που αφιέρωναν στα τηλέφωνά τους, ήταν χρόνος που θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν για κάτι άλλο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν έχουν αυτοέλεγχο για το χρόνο που ξοδεύουν στην οθόνη. Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο ξοδεύει περίπου 2,5 ώρες την ημέρα στο τηλέφωνό του και το τσεκάρει 50 έως 80 φορές. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να μειώσουν το χρόνο της οθόνης τους με τη βοήθεια εφαρμογών που τους υπενθύμιζαν να το κάνουν.
Γενικότερα, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καλύτερη ευθυγράμμιση των ψηφιακών τεχνολογιών με την ευημερία θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό στόχο των χρηστών, των γονέων, των εργαζομένων στην τεχνολογία, των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών.
Κοιτώντας μπροστά, οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό του χρόνου στην οθόνη θα είναι οι κατασκευαστές smartphone και οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να εφαρμόζουν πιο λειτουργικά όρια αυτοελέγχου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.